Food & Drink|27.09.2021 20:30

Τα μυστικά του τζίντζερ: Πώς το διατηρούμε, πώς το καθαρίζουμε και πώς το κόβουμε

Newsroom

Αν δεν το χρησιμοποιείτε, χάνετε. Πικάντικο και ταυτόχρονα ξινούτσικο, το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι βασικό συστατικό πολλών συνταγών της ιαπωνικής, της κινέζικης και τις ινδικής κουζίνας και όχι μόνο. Δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε σάλτσες, μαρινάδες, αλλά και σούπες –δοκιμάστε το σε μια βελουτέ κολοκύθας ή καρότου–, ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά και τα ψάρια (γαρίδες, αχνιστά μύδια, σολομό κ.ά.), αλλά και το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, αρωματίζει κέικ και μπισκότα και κάνει πιο σπιρτόζικη μια σπιτική λεμονάδα ή ένα κοκτέιλ. Θα το βρείτε στην αγορά και σε σκόνη ή σε πίκλα, κλεισμένο σε βαζάκι, πλην όμως το ρίζωμα του φυτού Ζιγγίβερις η φαρμακευτική, που μοιάζει  σαν ροζιασμένο δάκτυλο, όταν είναι φρέσκο, ξεδιπλώνει όλη του τη δυναμική

Όσο πιο φρέσκο είναι το τζίντζερ, τόσο περισσότερο χυμό θα βγάλει / φωτογραφία: Pixabay


Πώς το καθαρίζουμε

Το εργαλείο που καθαρίζει λαχανικά ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι είναι πάντα χρήσιμα, αλλά αν θέλουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ο καλύτερος τρόπος είναι ένα… κουταλάκι. Κρατάμε σταθερά το τζίντζερ με το αριστερό μας χέρι και το κουταλάκι με το δεξί και το ξεφλουδίζουμε, ακολουθώντας τη ροή των ρόζων.

Πώς το κόβουμε 

Το κόβουμε πρώτα σε λεπτά φετάκια με ένα μαχαίρι του σεφ και μετά, με ένα μαχαίρι του σεφ, είτε σε μπαστουνάκια (ζουλιέν) είτε σε καρεδάκια.  

Πώς παίρνουμε το χυμό

Το τρίβουμε στον τρίφτη, το τυλίγουμε σε τουλπάνι και να το πιέζουμε ούτως ώστε να βγάλει το χυμό του. Μια πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε την πρέσα του σκόρδου. Προφανώς όσο πιο φρέσκο είναι τόσο περισσότερο χυμό θα βγάλει.

Πώς το διατηρούμε

Όσο λιγότερο ρυτιδιασμένο είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν καταναλώσουμε όλο το ρίζωμα αμέσως, μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας, για δύο με τρεις εβδομάδες. Το τριμμένο τζίντζερ μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, μέχρι να το ξαναχρειαστούμε.

συμβουλέςμαγειρικήτζίντζερ