Food & Drink|28.01.2020 20:57

10 ταβέρνες του Πειραιά που σε ταξιδεύουν στην παράδοση και στην απόλαυση

Newsroom

Είναι που πιάνει να χειμωνιάζει κι ο νους κατηφορίζει στο λιμάνι, έτσι για να νομίζει πως θα φύγει· πως θα μπει στο πρώτο βαπόρι που θα σφυρίξει «κάτι» και θα βγει, ποιος ξέρει πού… Ο Πειραιάς σε ταξιδεύει πάντα. Κυριολεκτικά με τα καράβια απ' το λιμάνι του, μεταφορικά με τα ταβερνάκια του που αντιμάχονται τον χρόνο. Κάποτε ένας παλιός Πειραιώτης αστός είχε εύστοχα επισημάνει: Εδώ στον Πειραιά οι μισοί πεθαίνουν από την πείνα κι άλλοι μισοί από το πολύ φαγητό… Δίκιο είχε!

Δέκα μαγαζιά του Πειραιά παρουσιάζουμε σήμερα. Αν σας φέρει ο δρόμος στα μέρη με τη νοτιά τη λιμανίσια, μην πισωπατήσετε, μπείτε μέσα κι απολαύστε γεύσεις και ταξίδι στο παρελθόν…

Το Υπερωκεάνειον   

«Φίλε, περνάω από την εκκλησούλα της Ζωοδόχου Πηγής, στο Χατζηκυριάκειο, καθημερινά. Εκεί πιο πάνω βλέπω ένα μαγαζάκι που μαζεύει κόσμο, "Υπερωκεάνειον" το λένε, τράβα να δεις τι παίζει» είπε ο παλιός καλός συνάδελφος Γιώργος Μπαλγκάς και «τραβήξαμε»· και από το 2011 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει χρονιά που να μην το επισκεφθούμε δυο και τρεις φορές. Τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ο Ηλίας, ψυχή του μαγαζιού, σε βάζει γρήγορα στο νόημα: Πιάτα πειραγμένα, ως ένα σημείο, με γεύσεις ξεχωριστές και τιμές χαμηλές. Δοκιμάστε λαβράκι καρπάτσιο, σουπιές με ταχίνι, χταπόδι με μπαλσάμικο, κριθαρώτο με θαλασσινά, πεσκανδρίτσα με φινόκιο, σαρδέλα φιλέτο και ολοκληρώστε με «ντοντουρμά» - παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, που θα σας κάνει να κλείσετε τα μάτια και να ταξιδέψετε με υπερωκεάνειο άλλης εποχής…

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48 - 210-4180030

Το Ειδικόν

Το 2020 κλείνει τα 100! Θυμίζει παλιά μπακαλοταβέρνα προπολεμική, και αυτό είναι. Μπαίνεις και περιμένεις να σε σερβίρει ο Ζήκος – Κώστας Χατζηχρήστος και στον πάγκο αναζητάς να δεις τον Κώστα Δούκα, τον αφράτο μπακάλη από την ταινία «Της Κακομοίρας», αλλά… Αλλά, ο κυρ Αποστόλης είναι ο πρωταγωνιστής που κρατάει τον χαρακτήρα του μαγαζιού και δίνει ανάσες νοσταλγικού παρελθόντος στους πελάτες.

Το παλιό ψυγείο θυμίζει ξυλόγλυπτο τέμπλο σε ξωκλήσι μακρινό. Το κρασί; Θεία κοινωνία! Τα φαγητά; Απλά και νόστιμα! Συκώτι τηγανητό και τούρτα (αυγά μάτια με πατάτες τηγανητές) είναι οι γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Μην πας αργά, δεν θα βρεις φως ανοιχτό! Ο κυρ Αποστόλης από τις 11 και μετά «τα μαζεύει» και πάει για ξεκούραση.

Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος - 210 4612674

Καφενείο το Στενό

Όνομα και πράγμα: Και καφενείο και σε στενό, αλλά σε χώρο ζεστό και περιποιημένο, το αγαπήσεις με την πρώτη και το κάνεις στέκι σου.  Γεύσεις παραδοσιακές, κρασί εξαιρετικό και εξυπηρέτηση άψογη. Ψαράκια «ζωντανά» από την ιχθυόσκαλα, κρέατα από τα χωριά της Βόνιτσας. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το τουρσί που φτιάχνει η πεθερά του Σταύρου, του ιδιοκτήτη, μαγικό! Τίποτε άλλο!

Ναπολέοντος Λαμπελέτ 11 - 2110127880

Η Παράγκα

Παραδοσιακό κεμπάπ, που για όσους το έχουν γευτεί δεν ξαναπήγαν σε σουβλατζίδικο της περιοχής τους… Παλιό κτίσμα, καρέκλες ψάθινες, βαμμένο κίτρινο με κεραμίδια και προσωπικότητα παλιάς αρχόντισσάς· παράγκα δεν το λες! Μπιφτέκι, πίττα, κρεμμύδι, ντομάτα και σάλτσα, αυτά πάρε και εκστασιάσου! Έχει και χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκαλο, έχει και φαλάφελ. Εσύ, «διαβασμένε», κρατήσου στο κεμπάπ και δεν θα χάσεις!

Καραϊσκάκη 48, Νίκαια - 211-4055352

Αλαργινό

Ο Γιάννης είναι η καρδιά του μαγαζιού και η καρδιά του Αλαργινού χτυπάει δυνατά! Μεζέδες εκπληκτικοί, πιάτα απλά σπιτικά, χωρίς υπερβολές, και γευστικές αναζητήσεις! Κάποιες φορές ζωντανή μουσική ντύνει όλη την πανδαισία των γεύσεων. Κολοκυθοκεφτέδες με σκορδαλιά και ποικιλία κρεατικών είναι ό,τι πρέπει για… αρχή.

Αγίου Ιωάννου 2 - Νίκαια - 21 0491 0770

Οβελιστήριο ο Φώτης

Πίσω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού είναι ο Φώτης και τον ανακάλυψε ο Λευκαδίτης γευσιγνώστης και ποιητής Ηλίας Γεωργάκης. Ένα απλό ψητοπωλείο, που δεν γυρίζεις να το κοιτάξεις αν δεν πας συστημένος. Κάθεσαι στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και παραγγέλνεις ό,τι έχει! Και φεύγεις με δυο λέξεις στο στόμα: «Θα ξανάρθω»! Το συκώτι στη σχάρα δεν το έχεις γευτεί πουθενά! Μην πας βράδυ, θα το βρεις κλειστό. Μοναχά μεσημέρι.

Λουδοβίκου 20- 210-4173835

Ο Τάσος

Μια και ο λόγος για ψητοπωλεία. Ο Τάσος στη «Χαραυγή», εκεί που κάποτε οι καραβίδες έκαναν πάρτι και οι κυρίες των β.π. κατέβαζαν το επίπεδό τους για να τις απολαύσουν, τώρα τρως μπιφτέκι με κόκκινη σάλτσα καυτερή και παϊδάκι ψιλοκομμένο και λες «ποιες καραβίδες;». Κρέας, κύριοι, και ο Τάσος το απογειώνει!

Διγενή Ακρίτα 40 Κερατσίνι- 210-4326086

Στα καλά καθούμενα

Έτσι… στα καλά καθούμενα με πήρε ο Νίκος ο Νικολάου, ο ψαγμένος οργανοποιός, μελετητής της λαϊκής ελληνικής μουσικής παράδοσης και γνώστης των ταβερνείων του Πειραιά και των συνοικιών του, και με ρώτησε αυστηρά: «Δεν έχεις πάει στο Κερατσίνι, στα "Καλά Καθούμενα"; Πού έχεις παέι τότε;» Δεν μπορούσα να τον απογοητεύσω. Πήγα! Χώρος κλασικού κουτουκιού, με βαρέλια πάνω από τα τραπέζια, με βρυσάκι πλάι στα τραπέζια που γεμίζεις το κατρούτσο, τραβάς γραμμή στον πίνακα και συνεχίζεις μέχρι πτώσης. Συκωταριά αρνίσια στο τηγάνι, μπακαλιάρος με σκορδαλιά και ό,τι άλλο τραβάει η αχόρταγη ψυχή σου. Ψάξε το και απόλαυσε ποιότητα!

Πολυζωίδου 31 - Κερατσίνι – 210-4007237.

Το κουτούκι του Αντώνη

Μπαίνεις στο μαγαζί και μένεις αποσβωλομένος να χαζεύεις τον διάκοσμο με το στόμα ανοιχτό. Σαν να άνοιξε μια πόρτα μαγική και βρέθηκες σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι! Θαυμάζεις και περιμένεις ανάλογες γεύσεις. Και δικαιώνεσαι! Τρως σπιτικά φαγητά κι όταν ζεσταθείς, γιατί ο Οκτώβρης θυμάται το καλοκαίρι και νοσταλγεί, λες του ιδιοκτήτη και τραβάει το σχοινί κι ανοίγει η στέγη του μαγαζιού και συνεχίζεις με συντροφιά τ’ αστέρια! Επιβάλλεται να το επισκεφτείς και χειμώνα και καλοκαίρι! Ιστορία 90 χρόνων απλώνεται στα καλοστρωμένα τραπέζια του.

Αργυροκάστρου 26-28 – 210-4924338

Οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή

Ο παππούς είχε την ταβέρνα στα Καμίνια, τα εγγόνια είπαν να πάνε κόντρα στην κρίση και στην απαισιοδοξία και να την «αναστήσουν». Και το κατάφεραν! Με την ορμή της νιότης και το άρωμα το παλιακό, ό,τι βγαίνει από την κουζίνα είναι θεσπέσιο! Λαχανοντολμάδες, ταμπουλέ, πατζαροσαλάτα, πατάτες με αυγά, μοσχαράκι κοκκινιστό, συκώτι με πορτοκαλένια σως. Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια, φτώχεια καλή καρδιά, και όχι γκρίνια…

Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια – 210-4814438

*Για όλες τις πιο πάνω ταβέρνες οι τιμές κυμαίνονται από 15-20 ευρώ το άτομο με το κρασί.

ταβέρνεςδιασκέδασηφαγητό