Food & Drink|25.10.2019 20:06

Το Chez Lucien στο Bios: Το γαλλικό μπιστρο-ταβερνάκι του Λουσιέν βρήκε νέο σπίτι

Newsroom

Ήταν λιγοστά τα μαγαζιά στα Άνω Πετράλωνα όταν άνοιξε, το 2002, το Chez Lucien. Το μικρό γαλλικό εστιατόριο του Λουσιέν Λεσκάν, μποέμικο, χαλαρό, άνευ κολλαριστών τραπεζομάντηλων και γυαλισμένων ασημικών, γρήγορα μάζεψε κάτω από εκείνο το χαρακτηριστικό ανάποδο τραπέζι που ήταν καρφωμένο στο ταβάνι του κόσμο κάθε ηλικίας. Που πολλές φορές, ιδίως τα πρώτα χρόνια, χρειαζόταν να περιμένει μέχρι να αδειάσει μια γωνιά (κρατήσεις δεν έκαναν) για να βουτήξει το κουτάλι του στην γκρατινέ κρεμμυδόσουπα και να φάει μια αντρεκότ με σος μπεαρνέζ. Μέχρι που πέρυσι το γαλλικό μπιστρο-κουτούκι διέκοψε τη λειτουργία του κι η οδός Τρώων (ξ)έχασε τα γαλλικά της.

Έμελλε να επιστρέψει, υπό μια έννοια διαφορετικό, υπό μια άλλη ίδιο. Εδώ και λίγο καιρό βρήκε το νέο του σπίτι στο Bios, από την ανοικτή κουζίνα του εστιατορίου του οποίου έχουν περάσει πολλοί διαφορετικοί μάγειρες και γευστικά concept. O Λουσιέν κι η ομάδα του, μετακομίζοντας στο Bios Home Kitchen, που απλώνει τις vintage τραπεζαρίες του στα δωμάτια του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Πειραιώς, έφεραν μαζί τους όλα τα κλασικά γαλλικά πιάτα που σέρβιραν στα Πετράλωνα: τη σαλάτα με σος ροκφόρ και καρύδια και την άλλη με τη σπιτική τερίνα, τα σαλιγκάρια αλά μπουργκινιόν, το φιλέτο πάπιας με σος πιπεριού και πατάτες γκρατέν ντοφινουά, το σουφλέ σοκολάτας, την κρεμ μπρουλέ και πάει λέγοντας. Μαζί τους έφεραν και το μενού τριών πιάτων που προτιμούσαν πάντα οι περισσότεροι (επιλέγει κανείς από τον κατάλογο ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο κι ένα επιδόρπιο, ενώ στο κόστος περιλαμβάνεται επίσης ψωμί κι εμφιαλωμένο νερό) με € 24.

Chez Lucien@Bios Σαλαμίνος 13 & Πειραιώς 84 (στον πρώτο όροφο), Αθήνα, τηλέφωνο κρατήσεων: 2103425335. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 19.00 – 00.00, Σάββατο: 19.00 – 01.00, Κυριακή: 19.00 – 23.00

Από την Άντζελα Σταματιάδου

γαλλική κουζίναεστιατόριο