Food & Drink|06.11.2019 21:47

Η μεγάλη του street food σχολή: 23 στέκια που πρέπει να δοκιμάσεις

Άντζελα Σταματιάδου

Σουβλάκι, πίτσα και λαχματζούν, wraps, πεϊνιρλί, σάντουιτς, burger, ινδικά πιτάκια και γεμιστά ζυμαρένια χωνάκια είναι μερικά μόνο από όσα κυκλοφορούν εκεί έξω. Βολικό, σχετικά οικονομικό, με πλούσιο ρεπερτόριο, αναφορές σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες κι αναντίρρητη έφεση στο μιξάζ, το street food της πόλης βρίσκει τρόπους να επαναφορτίζεται τόσο με κλασικούς όσο και πιο τολμηρούς συνδυασμούς. Ιδού 21 δοκιμασμένες προτάσεις (η σειρά είναι τυχαία) και 2 ακόμη που είναι στα σκαριά:

Pizza dal Professore

Η ιδιαίτερη πίτσα του... κυρίου καθηγητή, κατά κόσμον Νίκου Δημητροκάλη, πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το μικρό στέκι στην άκρη της Στοάς Μπολάνη, που ενώνει την Κολοκοτρώνη με την Βουλής. Κεντημένο με πολλά διαφορετικά, κλασικά και ασυνήθιστα υλικά (αντζούγια και τσίλι, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και σπεκ, ημίλιαστα ντοματίνια και πέστο, ακόμη και... αυγοτάραχο), το ρουστίκ ζυμάρι με το φυσικό προζύμι έχει τραγανό εξωτερικό και ελαστικό κέντρο, με «κυψέλες» αέρα. Κι είναι και νόστιμο και πολύ εύπεπτο. Από το φούρνο, που είναι βαμμένος στα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας, βγαίνουν και αφράτες φοκάτσες για τα σάντουιτς, που γεμίζονται με τυριά και αλλαντικά κομμένα στη συλλεκτική μηχανή Berkel που θα δείτε στον πάγκο.

Κολοκοτρώνη 3 & Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 2111828508

Mr Pug’s Canteen

Ο σεφ Γιώργος Βενιέρης παίζει πολύ επιτυχημένα (και) στο τερέν του street food κι είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν υπομονετικά για ένα από τα λαχταριστά bao buns που σερβίρει η καντίνα του στο Χαλάνδρι. Πέρα από τα υπόλευκα ασιατικά ψωμάκια ατμού με τις διάφορες γεμίσεις – με γλυκοπικάντινο χοιρινό, με ψητή πάπια, σάλτσα hoisin και φύτρες σόγιας, με καυτερό μοσχάρι με τσίλι και τηγανητο σκόρδο ή με μπιφτέκι και τσένταρ, εν είδει... burger, φτιάχνει και churros, ισπανικούς λουκουμάδες δηλαδή, που τους βουτάς σε ρευστή σοκολάτα. Αφήστε λίγο χώρο λοιπόν. Θα την κάνετε που θα την κάνετε την αμαρτία, ας γίνει όπως πρέπει.

Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, τηλ. 2106824001

Falafellas

Success story με γεύση φαλάφελ: το λιλιπούτειο street food spot του Άρη και του Γιώργου στον πεζόδρομο της Αιόλου παραμένει... υπεραπασχολημένο – σε ώρες αιχμής δεν αποκλείεται να δεις μπροστα από το παράθυρό του ουρές πεινασμένων. Οι Αθηναίοι τους έχουν εκτιμήσει τους χρυσαφένιους ρεβιθοκεφτέδες τους, που κλείνονται σε αραβική πίτα σε δύο μεγέθη, giant και pocket. Εκτός αυτών, στο Falafellas θα βρείτε και τραγανά κεφτεδάκια, κι αυτά σε πίτα, ενώ χούμους και ταμπουλέ συμπληρώνουν την πρόταση με λίγο ακόμη άρωμα Μέσης Ανατολής.

Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ. 2103239809

Feyrouz

φωτογραφία: Δανάη Ίσαρη

Εδώ βασιλεύουν τα λαχματζούν (οι ίδιοι τα λένε λαχματζούνια), κι έχουν τη γεύση μια οικογενειακής ιστορίας με στάσεις στην Αντιόχεια και το Λίβανο, την Κύπρο και την Κωσταντινούπολη. Εκείνο με τον μοσχαρίσιο κιμά και την καπνιστή μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα δηλαδή), γιαούρτι και λαχανικά είναι θεσμός. Και οι χορτοφαγικές εκδοχές, όμως, όπως το «ναζίκ μπαϊλντί», με πιπεράτο μείγμα από μελιτζάνα, φακές και ρεβίθια, κύμινο και ξερό κόλιανδρο, το ανταγωνίζονται σε νοστιμιά στα ίσια. Τώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός, θα επανέλθει κι η μαχλούτα, μια πλούσια σούπα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου και άγριο κύμινο, που έχει αγαπηθεί πολύ.

Καρόρη 23 & Αιόλου, τηλ. 2130318060

Smak.

Αυτό το μικρό μαγαζάκι στην οδό Ρόμβης έχει στο επίκεντρο τα αλμυρά και γλυκά πεϊνιρλί, με ζύμη αργής ωρίμανσης, που ψήνονται μπροστά σου σε καυτή πέτρα σε λίγα μόλις λεπτά και γεμίζουν τον τόπο μυρωδιές. Μπορείς να καθίσεις είτε έξω, είτε στο τραπέζι στο δωμάτιο στα δεξιά, μπορείς και να τα πάρεις μαζί σου. Αξίζει να δοκιμάσεις την εκδοχή που συνδυάζει μοτσαρέλα και προβολόνε, κι αν προτιμάς κάτι πιο ενισχυμένο, εκείνο με μοτσαρέλα, προβολόνε, μοσχαρίσιο κιμά και κατίκι Δομοκού. Ανάμεσα στις προτάσεις τους θα συναντήσεις κι ένα πεϊνιρλί με... ριγανάτο καλαμάκι κοτόπουλο, ενώ φτιάχνουν και πίτσες.

Ρόμβης 21, Αθήνα, τηλ. 2114097046

Hoocut

Το σουβλάκι της μαγειρικής παρέας του εστιατορίου Coocoovaya. Ο Περικλής Κοσκινάς, ο Μάνος Ζουρνατζής και τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου δημιούργησαν σε ένα νεοκλασικό απέναντι από την πλατεία Αγίας Ειρήνης μία μικρή... εσωτερική αγορά. Μπαίνεις και βλέπεις δίπλα στο άλλο το αρτοποιείο, το κρεοπωλείο και το μανάβικο και στα δεξιά την ψησταριά από όπου περνούν χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο και προβατίνα, τα οποία στη συνέχεια σερβίρονται σόλο, τυλιχτά ή παρέα με πατάτες. Όλα ωραία, αλλά εκείνη η προβατίνα μας έκλεψε από την πρώτη μέρα την καρδιά.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, τηλ. 2103240026

Local Green

Άρτι αφιχθέν στο κέντρο της Αθήνας, προτείνει χρωματιστό, προσεγμένο, υγιεινό κι ευέλικτο φαγητό. Κι είναι απρόσμενα νόστιμο. Ξεκίνα με τις έτοιμες συνταγές, όπως για παράδειγμα τη διαφορετική σαλάτα του Καίσαρα με κέιλ (είδος λαχανίδας), το ψητό κοτόπουλο και τα κριτσανιστά χειροποίητα κρουτόν σκόρδου, εκείνο το πλούσιο σε γεύση grain bowl με κουνουπίδι που ψήνεται με μπαχαρικά και συνδυάζεται με κόκκινο λάχανο, σταφίδες και βινεγκρέτ βαλσάμικου ή κάποιο από τα πολύ εύγεστα και χορταστικά wraps. Κι αφού πάρεις μια πρώτη γεύση, πέρνα στο επόμενο στάδιο συνθέτοντας τη σαλάτα σου ή ένα grain bowl με τα φρέσκα υλικά (φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, σολομός, πολλών τύπων dressings) που θα δεις στη βιτρίνα. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το χειροποίητο ice tea.

Περικλέους 30-32, τηλ. 2103214500

Poke Hawaian Sushi

Τρεις φίλοι έστησαν αυτό το λιλιπούτειο μαγαζάκι με τα λιγοστά τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Πετράκη και βάλθηκαν να γνωρίσουν στους Αθηναίους το poke, την χαβανέζικη, δηλαδή εκδοχή του sushi. Το ωμό ψάρι, κομμένο σε κυβάκια, τοποθετείται μαζί με τα συνοδευτικά του πάνω στο ρύζι με το οποίο είναι στρωμένο στο μπολάκι. Δοκιμάστε το συνδυασμό σολομού με αβοκάντο, φύτρες φασολιών, τραγανό κρεμμύδι, φύκια nori και soy-sesame sauce, και εκείνον με γαρίδα, mango, κόκκινο τσίλι, κάσιους, κόλιανδρο και σάλτσα καρύδας με κάρι.

Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 2103226653

Ο Έλβις

To καλλιτεχνικόν ψητοπωλείον με τα καλαμάκια του βασιλιά ξεκίνησε στον Κεραμεικό, επεκτάθηκε και στο πολύ ανεβασμένο τελευταία Παγκράτι, κρεμώντας κι εκεί εξώφυλλα δίσκων του Πρίσλει στους τοίχους, κι ακολουθώντας την ίδια δοκιμασμένη και αγαπημένη συνταγή: καλαμάκι xοιρινό ή κοτόπουλο, λουκάνικο και κεμπάπ, που σερβίρονται με ψωμάκι και τηγανητές πατάτες στο χαρτί.

Πλαταιών 29 & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 210 3455836 / Αρχιμήδους 3, πλ. Πλαστήρα, 2107566066

Dirty Mάνη

Η ομάδα του εστιατορίου ΜάνηΜάνη μπήκε δυναμικά στο τερέν του φαγητού του δρόμου με μια μοντέρνα καντίνα που σερβίρει φαγητό με ελληνικό πρόσημο. Η μανιάτικης έμπνευσης τριπλέτα, με χοιρινό σουβλάκι (λαιμό) με κρέας από τη φάρμα Τσιτσάκης-Γιαννόπουλος, αφράτη τραβηχτή πίτα, που τηγανίζεται την στιγμή που την παραγγέλνεις, αφρίνα και λεμονάκι είναι πολύ καλή. Η pita pocket είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη, που έχει επιμεληθεί το μικρό μενού. Εμφανίζεται με διάφορες γεμίσεις. Στα προτεινόμενα εκείνη που εμπνέεται από τα συστατικά του μουσακά κι είναι πολύ πολύ νόστιμη, κι εκείνη με την πανσέτα, μαγειρεμένη sous vide, με τζίντζερ και οξύμελι, που είναι πραγματικά γλυκοφάγωτη.

Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι, τηλ. 2130452865

Guarantee

Το 1988 που ο Γιάννης Kαράμπελας ξεκίνησε να φτιάχνει σάντουιτς, είχε στη διάθεσή του μόλις δεκατρία υλικά. Τρεις δεκαετίες αργότερα χάνεις το μέτρημα, Μπορεί να δυσκολευτείς να διαλέξεις μπροστά στα διαφορετικά ψωμιά, που έρχονται από μερικούς από τους καλύτερους φούρνους της πόλης και στα αμέτρητα καλούδια της βιτρίνας. Το ρετρό σαντουιτσάδικο έχει προνοήσει με 34 γενναιόδωρους συνδυασμούς υλικών. Κάπου εκεί κρύβεται αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.

Βεΐκου 41, Κουκάκι, τηλ. 2109226924

Etnico

Αν θέλεις multi-culti νοστιμιές στο χέρι, αυτό το πολύχρωμο και πολύστροφο μαγαζί με τη μπλε-κοκκινη μπορντούρα στον πάγκο, τα χειροποίητα ισπανικά πλακάκια στον τοίχο και τους ξύλινους πάγκους στην Κολοκοτρώνη και στη Χαβρίου είναι ο τύπος σου. Από τη μια έχει samosas (ινδικά πιτάκια) γεμιστά με λαχανικά και αρτυμένα με μπαχαρικά, από την άλλη μεξικάνικες τορτίγιες γεμιστές με κοτόπουλο, με θαλασσινά ή με τσίλι κον κάρνε, ενώ δεν λείπουν και τα φαλάφελ. Θα τα συνοδεύσεις με φρέσκους χυμούς ή/και παγωμένη Μargarita λεμόνι, φράουλα ή aqua de Jamaica, ένα δροσιστικό ποτό με εκχύλισμα ιβίσκου και δυόσμο.

Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, τηλ. 2114113880

Ancho Μexican Grill

Το casual νεανικό στέκι πλέον έχει τρεις έδρες, δύο στα βόρεια και μια στα νότια. Οι τορτίγιες, οι σάλτσες, όλα είναι χειροποίητα και το concept πραγματικά ευέλικτο: στην ουσία «χτίζει» κανείς το μπουρίτο, την κεσαδίγια, τα νάτσος ή τη σαλάτα του, με τα συστατικά που προτιμά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα churros (ισπανικοί λουκουμάδες) που σερβίρονται με δυο ντιπ, σοκολάτας και dulce de leche, την παγωμένη Margarita και τα ιδιαίτερα αναψυκτικά.

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ. 2106801097/ Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, τηλ. 2111831882 / Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 2130904708

Βaba Ganoush

Δύο σκηνοθέτες, η Χριστίνα Ιωακειμίδου και ο Γιώργος Νούσιας, δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια στην Πλατεία Βαρνάβα ένα μικρό στέκι χαλαρό, νόστιμο και φιλικό. Σε πρώτο ρόλο, τα τραγανά φαλάφελ, που μπορείς να τα πάρεις τυλιχτά και σε μερίδα. Πέρα από τη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και σκόρδο, χούμους, με σος γιαουρτιού, που πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις, έχουν πολλές ακόμα σαλάτες με ωραία υλικά – μας αρέσει ιδιαίτερα αυτή με τις μαύρες φακές, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, μαϊντανό, καυτερή πιπεριά, κατίκι, κι εκείνη με καρότο, τζίντζερ, σταφίδες, σουσάμι, κρεμμυδάκι φρέσκο, κόλιανδρο.

Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι, τηλ. 2121050351

Naanwich

Έχει και σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα, έχει όμως και ινδικό σουβλάκι σε εκδοχές και καυτερούτσικες, όπως εκείνο με τη σάλτσα vindaloo (για τολμηρούς) και το το naan Tikka με κοτόπουλο Tikka, λαχανικά, ντομάτα και σάλτσα γιουρτιού (για πιο μετριοπαθείς. Διαθέτει επίσης μια πλούσια συλλογή σε μπίρες, ελληνικές και ξένες, που ταιριάζουν πολύ με την κουζίνα του, τις οποίες, τις χαίρεσαι μαζί με το φαγητό σου τόσο στη σάλα του ισογείου, όσο και στην... κρυφή ταράτσα – με την προϋπόθεση ότι ο καιρός είναι καλός.

Ερμού 115, Θησείο, τηλ. 2103213280

Φάρμα Μπράλου Ψητοκρεοπωλείο 

Στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στην οδό Μηλιώνη κάθε πρωί περνάνε πολλών λογιών κρέατα σε καλαμάκια. Δεν αργούν να πάρουν το δρόμο τους για την ψησταριά και να φτάσουν λίγο αργότερα, στα ξύλινα τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί στον πεζόδρομο. Σε χάρτινα πιατάκια/κουτάκια έρχονται καλαμάκι από καπάκι λάπας (flap) είτε από λάπα (flank), αμφότερα από Black Angus, από χοιρινό δικής τους παραγωγής ή από μπούτι κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, καθώς επίσης και μπιφτέκια ζουμερά και κρεατένια – το μπιφτέκι γαλοπούλας πάμε στοίχημα ότι θα σας εκπλήξει με τη γεύση του.

Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ. 2130455929

Flower

Το μικρό μαγαζί στη Μαβίλη οι παλιοί το θυμούνται ως μπαρ. Οι νεότεροι το γνώρισαν ως pizza spot. Μπορεί κανείς να καθίσει για πίτσα απέναντι, τριγυρισμένος από το πράσινο της πλατείας, μπορεί και να πάρει στο χέρι την ωραία πίτα με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό, μια άλλη με μοσχαρίσιο κιμά και μοτσαρέλα, μια τυρόπιτα με θυμάρι, ένα πεϊνιρλί ή κάποια από τις νόστιμες οβάλ ατομικές πίτσες που θα δει στη βιτρίνα. Πρόσφατα το Flower απέκτησε και μια δεύτερη έδρα στο Χολαργό.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 2106465029/ Λεωφόρος Μεσογείων 232, Χολαργός, τηλ. 2106515553

Big Μouth

Στο μικρό σαντουιτσάδικο των αδερφών Κώστα και Νίκου Ισταυρίογλου θα βρεις πληθώρα επιλογών. Ανάμεσα σε δύο (μεγάλες) φέτες ψωμί – λευκό χωριάτικο με προζύμι ή ολικής άλεσης– που ψηνονται στο grill χίλια δυο μπορούν να συμβούν. Θα κάτσεις στον πάγκο στη μικρή στοά και θα διαλέξεις. Κλασικό BLT (Μπέικον-ντομάτα-μαρούλι), Italiano με κεφτεδάκια σε σάλσα και λιωμένο τυρί, Βelle Mondo με καπνιστό χοιρινό, μπέικον, μανιτάρια και κρεμμύδια σοτέ, blue cheese και σος μουστάρδα... Ακόμη και γλυκά σάντουιτς θα βρεις, όπως εκείνο που συνδυάζει σοκολάτα υγείας και χαλβά με γεύση βανίλια.

Πραξιτέλους 20, τηλ. 2103250449

B for Burger

To μικροσκοπικό burger joint που άνοιξε δίπλα στο δημοφιλέστατο μπαρ Chelsey σε κερδίζει την πρώτη μπουκιά.  Αγαπήσαμε ιδιαίτερα το ιταλιάνικης έμπνευσης Il Casanova που συνδυάζει ένα ζουμερό μπιφτέκι με ρόκα, flakes παρμεζάνας και φρέσκια ντομάτα, αλλά και το vegetarian burger με τηγανητό κουνουπίδι, ελαφρώς πικάντικη κρούστα και μαλακό εσωτερικό, γλυκόξυνη σάλτσα, μαγιονέζα και φρέσκο κόλιανδρο. 

Αρχιμήδους 1, Πλ. Πλαστήρα, Παγκράτι,  τηλ. 2155106789

Talking breads

Βρίσκεται σε μια γωνία απέναντι από την πλατεία των Εξαρχείων. Το όνομά του παίζει με το όνομα της μπάντας Talking Heads κι η κουζίνα του με τα ζυμάρια. Σάντουιτς με χειροποίητο butterbread (ψωμί βουτύρου), burgers με επίσης χειροποίητο μπριός, φτιάχνει και pizza rolls. Από τα burgers, αγαπημένο το Texas, με μπέικον, καπνιστό τυρί και σάλτσα BBQ και το Italian Job με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και τραγανό προσούτο. Και το Choco psycho burger, πάντως, με μπιφτέκι σοκολάτας, έχει τους φανατικούς του. 

Σπ. Τρικούπη 11 & Στουρνάρη, Εξάρχεια, τηλ. 2111839731

ΦΥΝ

Φρέσκο Υγεινό και Νόστιμο. Έτσι μεταφράζεται το αρκτικόλεξο του ονόματος αυτού του νέου χώρου, που έχει λίγο καιρό που άνοιξε πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Εδώ φτιάχνουν κωνικά ρολάκια από ζυμάρι που τα αρωματίζουν με μέλι βελανιδιάς, κιτρινόριζα, σκόνη μουστάρδας, μαντζουράνα και θυμάρι και τα γεμίζουν με ό,τι μπορείς να φανταστείς: με αλλαντικά και ομελέτα, με χοτ ντογκ, με φρέσκο τόνο και αβοκάντο, με καρμπονάρα θαλασσινών, ακόμη και με κοκκινιστό μοσχαράκι με πατάτες ραγού. Δοκίμασε και τα rolls παγωτού με κατσικίσιο γάλα και μέλι που φτιάχνονται την ώρα που τα παραγγέλνεις σε ψυχόμενη πλάκα. Ιδίως αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, θα βρεις μπόλικο υλικό.

Καραγιώργη Σερβίας 3-5, Σύνταγμα, 211116293

Και 2 ακόμη που... έρχονται

Brio

Κρατήστε στα υπ'όψιν κι ένα σποτ που δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά έρχεται άμεσα στο νούμερο 9 της οδού Σολωμού, στο Νέο Ψυχικό. Στο Brio –το νέο project του Γάλλου σεφ Ζαν Σαρλ Μεταγιέ, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στη χώρα μας–, που είναι στην ουσία μια μοντέρνα briocherie, θα παίρνουμε χειροποίητα βουτυράτα μπριός, με διάφορες κλασικές και πιο πρωτότυπες γεμίσεις, γλυκά και αλμυρά. Με σαλάτες, με θαλασσινά, με σοκολάτα και κόκκινα φρούτα... Δεν θα λείπουν και τα τσουρέκια, για μια πιο ελληνική πινελιά.

Yechef

Nέο εγχείρημα και για τον Ηλία Σκουλά, που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην πίστα του street food. Mαζί με τον Γιάννη Ακτύπη των Johnie Hot Dog ετοιμάζουν στο νούμερο 1 της οδού Κολοκοτρώνη έναν νέο χώρο που θα ραντίζει το φαγητό του δρόμου με γκουρμέ στοιχεία. Θα σερβίρεται σε λαδόκολλα και σε χάρτινα σκαφάκια... Ήδη πήραμε μια ιδέα στην καντίνα του στο Athens Craft Beer Festival κι αναμένουμε να ανοίξει τις πόρτες του. 

πίτσασουβλάκιstreet food