Food & Drink|15.11.2019 15:59

Ο Βασίλης Μουρατίδης για μια βραδιά στην κουζίνα του Athenee

Άντζελα Σταματιάδου

Λίγο καιρό αφότου ο Αθηναγόρας Κωστάκος κήρυξε την έναρξη των Gastronomy Tuesdays μ’ ένα πολύ εκφραστικό και καλοκουρδισμένο από κάθε άποψη δείπνο, το Athénée ετοιμάζεται να υποδεχτεί έναν ακόμη πολύ αξιόλογο καλεσμένο. Το επόμενο κεφάλαιο των γαστρονομικών βραδιών του εστιατορίου γράφει ο Βασίλης Μουρατίδης, αναλαμβάνοντας την κουζίνα την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και προτείνοντας ένα μενού 6 σταδίων που δεν μπορεί παρά να κεντρίσει την προσοχή όσων αγαπούν το καλό φαγητό.

Με έδρα, εδώ και εννιά χρόνια, το Squirrel στο Danai Beach Resort στη Νικήτη της Χαλκιδικής, της κουζίνας του οποίου τέθηκε επικεφαλής από το 2014, ο Βασίλης Μουρατίδης έχει πληθώρα διακρίσεων και βραβεύσεων στο ενεργητικό του – μιλάμε άλλωστε για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Στην Αθήνα, όμως, έχουμε σπάνια την ευκαιρία μιας επαφής με την γαστρονομική του γραφή.

Το άψογο ψητό λαβράκι του, με κρούστα ξηρών καρπών, πουρέ μπανάνας, έναν βαθιά νόστιμο ζωμό από πατάτα και μπέικον, το έχω δοκιμάσει πριν από κάποια χρόνια στη Χαλκιδική. Με το που διάβασα στο μενού «λαβράκι / μπανάνα/ πατάτα / λευκή τρούφα» η γευστική ένταση και η αγαστή ισορροπία του μου ήρθαν αυτόματα στο μυαλό. Οι υπόλοιπες περιγραφές των πιάτων που θα που θα σερβιριστούν στο Athénée είναι ανάλογα λιτές (βλ. foie gras / pop corn / πορτοκάλι / τσάι ή περιστέρι / κρεμμύδι / γλυκόριζα / φουντούκια). Είναι σίγουρο, όμως, ότι οδηγούν κι εκείνες σε μια σειρά από ανάλογα φινετσάτα γαστρονομικά τοπία που αποτυπώνουν την εξαιρετικά δημιουργική, μεσογειακή με γαλλικές επιρροές κουζίνα του σεφ. Η βραδιά ξεκινά στις 9 μ.μ.

Athénée, Boυκουρεστίου 9, Αθήνα, κρατήσεις: 210 3251430. Κόστος μενού: € 65.

γαστρονομίαchefεστιατόριο