Food & Drink|07.12.2019 10:22

Πώς διατηρούμε τα τυριά στο ψυγείο;

Βαγγέλης Δρίσκας

  1. Τυλίξτε τα κίτρινα τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα, γκούντα, ένταμ) με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σημειώστε επάνω στη συσκευασία ημερομηνία και είδος τυριού, αν έχετε 2 ή περισσότερα είδη στο ψυγείο σας.
  3. Το τυρί είναι ζωντανός οργανισμός: αναπνέει, ιδρώνει, ωριμάζει. Για να διατηρηθεί σωστά, αφού το τυλίξετε με το χαρτί, βάλτε το σε ένα δοχείο τροφίμων, κατά προτίμηση γυάλινο, για να μην απορροφήσει μυρωδιές αλλά και για να μην έρθει σε επαφή με την υγρασία που αναπτύσσεται μέσα στο ψυγείο καθώς ανοίγουν και κλείνουν οι πόρτες. Αποφύγετε να τυλίξετε κίτρινα τυριά με μεμβράνη τροφίμων ή να τα βάλετε σε σακουλάκια τροφίμων γιατί ιδρώνουν και αλλοιώνονται πολύ γρήγορα.
  4. Διατηρήστε τα τριμμένα τυριά ή τα τυριά σε φέτες στο σακουλάκι τους αν κλείνει καλά ή σε γυάλινο δοχείο τροφίμων όχι περισσότερο από 3-4 μέρες.
  5. Τοποθετήστε το τυρί στα επάνω ράφια του ψυγείου ή στο ράφι λαχανικών. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να τα αφήνετε για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα σερβίρετε για να ανακτήσουν τη γεύση και τα αρώματα τους.
  6. Τα λευκά τυριά διατηρούνται καλύτερα σε γυάλινα δοχεία τροφίμων. Αν έχουν άλμη, αφήστε τα μέσα σε αυτή μέχρι να τα σερβίρετε - αυτό ισχύει πιο πολύ για τη φέτα και τη μοτσαρέλα. Σε κάθε περίπτωση, αγοράστε μικρές ποσότητες για να καταναλώνονται γρήγορα. Μην αφήνετε τυριά στο ψυγείο σας για περισσότερο από 2 εβδομάδες για να έχουν πάντα την καλύτερη γεύση και υφή. Μιλώντας για υφή, αποφύγετε την κατάψυξη γιατί εκεί η υφή τους θα αλλοιωθεί τελείως.

Πηγή: eatme Δεκεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ψυγείοσυμβουλέςτυρί