Food & Drink|15.12.2019 11:33

Παγωτό μελομακάρονο έχεις δοκιμάσει; Ιδιαίτερες λιχουδιές με άρωμα γιορτής

Άντζελα Σταματιάδου

Τα Χριστούγεννα έχουν τα κλασικά τους. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κορμούς, μπισκότα, χριστόψωμα, panettone... Δίνουν όμως αφορμή και για νέες δημιουργίες με το πνεύμα της γιορτής. Ιδού μερικές ωραίες γλυκές και όχι μόνο ιδέες που πετύχαμε στις φετινές μας βόλτες στο στολισμένο κέντρο της Αθήνας.

Τα σοκολατένια σκουφάκια του Άγιου Βασίλη

Ήδη απέξω σου τραβάνε το βλέμμα τα χαριτωμένα σπιτάκια που στολίζουν τα παράθυρα του GB Corner Gifts & Flavors. Κι όταν βρεθείς απέναντι από τη μαρμάρινη βιτρίνα θα δεις ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη σειρά από γλυκές δημιουργίες στην boutique του ισογείου της Μεγάλης Βρεταννίας.

Στη φετινή γιορτινή κολεξιόν του διεθνούς φήμης Γάλλου ζαχαροπλάστη Arnaud Larher, που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με το ιστορικό ξενοδοχείο, συναντά κανείς λαχταριστούς κορμούς με γεύση κάστανο, φουντούκι ή λεμόνι, χριστουγεννιάτικες μπάλες από σοκολάτα με γέμιση από ζελέ βατόμουρο και μους σοκολάτας-καραμέλας, απίθανα χριστουγεννιάτικα δεντράκια, φτιαγμένα από τραγανά macarons με γεύση φιστικιού Αιγίνης, αλλά κι έναν κατακόκκινο σοκολατένιο σκούφο του Άγιου Βασίλη με bavaroise βανίλιας, βατόμουρο και τραγανό sablé. Εξαιρετικά και τα panettone δια χειρός του pastry chef Ευγένιου Βαρδακαστάνη, που προτείνονται σε δύο εκδοχές: με σταφίδα και εσπεριδοειδή και με κάστανο και σοκολάτα γάλακτος.
Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 2103330750

►Το ψωμί των Χριστουγέννων 

Όσοι έχουν δοκιμάσει αυτό το ευωδιαστό, χειροποίητο προζυμένιο ψωμί της Ελισάβετ Κουλούρη η οποία άφησε πίσω της μια καριέρα συμβούλου επικοινωνίας για να γίνει φουρνάρισσα και καθόλου δεν το μετάνιωσεεπιστρέφουν ασυζητητί. Φτιαγμένο με αλεύρι βιολογικής σίκαλης, βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα, σταφίδες, γαρύφαλλο και κανέλα, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά, το χριστουγεννιάτικο ψωμί του Betty’s Bakery βάζει την δική του πινελιά στα τραπέζια των γιορτών.

Συνδυάζεται πολύ όμορφα με τυρί και κρασί και, αλειμμένο με λίγο βούτυρο, γίνεται ένα ωραιότατο πρωινό. Μια που έρχεται συσκευασμένο σε μια όμορφη βαμβακερή τσαντούλα, μπορείς κάλλιστα να το χαρίσεις στους αγαπημένους σου – ένα πρωτότυπο, νόστιμο δώρο με € 10. Η ομάδα του Betty’s Bakery, μάλιστα, αναλαμβάνει να το στείλει σε όποιον επιθυμείς. Εμείς το βρήκαμε στο Nora’s Deli στο Κολωνάκι (Π. Αναγνωστοπούλου 11), αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία πώλησης σε όλη την Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, στη Χαλκίδα, στο Αργοστόλι και στο Μεσολόγγι, τα οποία μπορείς να δεις εδώ 

►Τα μελομακάρονα που έγιναν παγωτό 

Στο Dickie Dee έκαναν τους πειραματισμούς τους και μεταμόρφωσαν ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό σε soft παγωτό. Και εγένετο ένα απρόσμενο, διαφορετικό “μελομακάρονο”, που το τρως με το κουτάλι στο χάρτινο κυπελάκι του, πασπαλισμένο με καρύδια, με λίγο μέλι να βάζει την τελική πινελιά, ή το παίρνει σε χωνάκι.

Στον φορτωμένο με πολλών λογιών λιχουδιές πάγκο του μικρού γλυκού spot της οδού Βουλής, θα βρεις βέβαια και κλασικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, χαριτωμένα gingerbread cookies-ανθρωπάκια, που τα αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά κι ένα Christmas cake με τυρένια επικάλυψη κι έντονο άρωμα κανέλας, κεντημένο με πράσινα και ροζ μικροσκοπικά κουφετάκια. Αν κάνεις μια βόλτα για να χαζέψεις τις στολισμένες βιτρίνες της Ερμού, μπορείς να κάνεις μια στάση εδώ, να πιάσεις ένα από τα σκαμπό στην μπάρα και να δοκιμάσεις ό,τι από όλα αυτά σου κάνει κλικ, συνδυάζοντάς το με έναν καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα.
Βουλής 23, Σύνταγμα, τηλ. 2103238277

γιορτήΧριστούγενναψωμίγλυκά