Food & Drink|11.01.2020 13:00

Τι γεύση έχουν τα μουσεία;

Ανδρέας Ευσταθίου
  1. Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Από τον Οκτώβριο του 2019 ένα νέο μουσείο στην Αθήνα φιλοξενεί την εντυπωσιακή συλλογή του ζεύγους Γουλανδρή και δίνει τη δυνατότητα στους Αθηναίους να απολαύσουν πάνω από 600 έργα αμύθητης αξίας των πιο σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Πικάσο, Βαν Γκογκ, Ελ Γκρέκο, Μιρό, Γκογκέν, Μονέ, Μυταράς, Φασιανός, Γαΐτης, Μπουζιάνης, Τσαρούχης, Τσόκλης είναι μερικοί από τους μυθικούς καλλιτέχνες έργα των οποίων μπορείτε να απολαύσετε στο νέο μουσείο. Η μόνιμη έκθεση ξεκίνησε φιλόδοξα με τα πρώτα 180 έργα.

    Μετά την περιήγηση όμως είναι απαραίτητη μια στάση για καφέ ή για ένα ελαφρύ γεύμα στο ολοκαίνουργιο καφέ-εστιατόριο που δημιούργησαν η Μαργαρίτα Σιδερίδου και ο Κλέων Γρηγοριάδης. Σε ένα περιβάλλον με υπέροχη αστική αύρα, το μενού που επιμελείται ο Nomad Chef Ανδρέας Λαγός συνδυάζει έξυπνα ελληνικές πρώτες ύλες με super foods από όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά και δημιουργικά πιάτα, εμπνευσμένα wraps και πεντανόστιμες τάρτες, υγιεινές προτάσεις και σπιτικά γλυκά όλα συνυπάρχουν στο μενού και σας προσκαλούν να τα δοκιμάσετε.

    Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ.: 2107562895, www.goulandris.gr

  2. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

    Από το 1964 που ιδρύθηκε, είναι ένας πολιτιστικός φορέας με στόχο τη μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, οι επισκέπτες (κυρίως οι μαθητές) έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βοτανικό, ζωολογικό και γεωλογικό πλούτο της Ελλάδας.

    Το Museum Restaurant είναι ένα από τα δημοφιλή meeting points στα βόρεια προάστια. Το μενού με την επιμέλεια του Δημήτρη Σκαρμούτσου έχει προτάσεις με πιάτα και συνδυασμούς από όλο τον κόσμο, με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα. Έτσι, πλάι στο μπιφτέκι με κιμά από τη Βόνιτσα θα βρείτε και μοσχαράκι black angus αλλά και soba noodles, ενώ στα ορεκτικά έχετε επιλογές από κρητικές αλατσοελιές μέχρι φύκια wakame. Εδώ θα απολαύσετε ένα καταπληκτικό brunch με μπουγάτσα, καγιανά με κρητικό απάκι ή ομελέτα με προσούτο Ευρυτανίας ή θα κάνετε μια στάση για καφέ και γλυκό.

    Λεβίδου 13, Κηφισιά, τηλ.: 2108011170, www.gnhm.gr

  3. Μουσείο Ακρόπολης

    Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, αφού φιλοξενεί τα ευρήματα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Από τη βάση του, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή, μέχρι τον τελευταίο όροφο, μεγαλοπρεπή γλυπτά, μετόπες, πλάκες, ευρήματα μας ταξιδεύουν στο χρόνο και μας βοηθούν να γνωρίσουμε τη συναρπαστική ιστορία της αρχαίας Αθήνας. Για τους επισκέπτες του μουσείου, το καφέ στο ισόγειο με θέα στην αρχαιολογική ανασκαφή και το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο με τη μοναδική θέα στον Παρθενώνα είναι μια όαση για τις αισθήσεις. Στο καφέ θα κάνετε μια στάση για έναν καφέ, ένα ρόφημα ή ένα ελαφρύ γεύμα. Στο εστιατόριο θα απολαύσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα όσο δεν σας ξελογιάζει η θέα. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι και στους δύο χώρους σερβίρουν ελληνικό πρωϊνό, από καφέ στη χόβολη μέχρι κουλούρι Θεσσαλονίκης με γραβιέρα και παραδοσιακά γλυκά.

    φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

    Κάθε Παρασκευή το εστιατόριο μένει ανοιχτό μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο μενού βασισμένο σε παραδοσιακές και κλασικές συνταγές, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα ΠΟΠ προϊόντα του τόπου μας. Όλα αυτά θα τα απολαύσετε με τη συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής. Και οι νεαροί επισκέπτες δεν θα φύγουν παραπονεμένοι, αφού οι άνθρωποι του καφέ και του εστιατορίου φρόντισαν ώστε να υπάρχουν ειδικά πιάτα για παιδιά, όπως σάντουιτς και ζυμαρικά.

    Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 2109000915, www.theacropolismuseum.gr

  4. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Ένα αίθριο πλημμυρισμένο με φως στο κέντρο της Αθήνας, με απαλό φως και ζωηρή βλάστηση, είναι όαση για τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και για όσους θέλουν να επισκεφθούν μόνο το καφέ. Ο σύγχρονος σχεδιασμός του νέου Cycladic Café έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects, με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της κυκλαδικής τέχνης του μουσείου. Βασικά χαρακτηριστικά του χώρου είναι η λιτότητα, η αφαίρεση, το μέτρο και η αρμονία. Στο αίθριο οργανώνονται μικρές εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις (Jeff Koons, Franz West, Κωνσταντίνος Κακανιάς κ.ά.), που στόχο έχουν να φέρουν τους επισκέπτες σε επαφή με δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών.

    Η διακόσμηση και ο εξοπλισμός του καφέ αλλάζουν τακτικά και εμπνέονται από τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο μουσείο. Το μενού του καφέ το επιμελείται το Begnis Catering. Σάντουιτς με φρεσκοψημένα ψωμιά, διαλεχτά κυκλαδίτικα τυριά, ολόφρεσκα υλικά, δροσερές σαλάτες και διαφορετικές προτάσεις καθημερινά για ελαφριά πιάτα, καθιστούν το καφέ του μουσείου έναν ξεχωριστό γευστικό προορισμό στο κέντρο της πόλης. 

    Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ.: 2107228321, www.cycladic.gr  

Δημοσιεύθηκε στο eatme Ιανουαρίου. Το περιοδικό eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μουσείο κυκλαδικής τέχνηςμουσείο ΓουλανδρήΜουσείο Ακρόποληςφαγητό