Food & Drink|15.01.2020 14:39

Σατάι: Το πιο δημοφιλές ασιατικό street food

Βαγγέλης Δρίσκας

Ταξιδεύοντας στις χώρες της Ασίας έκανα τα πιο δυνατά μαθήματα μαγειρικής τρώγοντας στο δρόμο, από τα χέρια μεγάλων σεφ, σε σπίτια ντόπιων και, το κυριότερο, μπόρεσα να κατανοήσω τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά κάθε κουζίνας. Το σατάι, για παράδειγμα, είναι ένα πιάτο που το φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά σε κάθε χώρα της Ασίας. Σατάι είναι το σουβλάκι με κομματάκια κρέατος που έφεραν οι μουσουλμάνοι έμποροι από τη Μέση Ανατολή στην Ιάβα της Ινδονησίας. Από εκεί εξαπλώθηκε στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη και στην Ταϊλάνδη. Σε όλα αυτά τα μέρη το φτιάχνουν με διαφορετικό κρέας και μπαχαρικά.

Στη Μαλαισία φτιάχνουν το satay ayam με κοτόπουλο, μαραθόσπορο και κόλιαντρο. Στην Ινδονησία το φτιάχνουν με αρνί, με μοσχαράκι ή κοτόπουλο, με πολύ σκόρδο και τζίντζερ. Στο Μπαλί όμως κάνουν το sate lilit, ένα κεμπάπ με κιμά από κοτόπουλο, γαρίδες ή ψάρι που το τυλίγουν γύρω από ένα ξυλάκι μπαμπού. Σούπερ αρωματικό, αφού χρησιμοποιούν πάνω από 10 μπαχαρικά και αρωματικά, και έξτρα αφράτο. Το τσιμπάνε μάλιστα με τα δάχτυλα περιμετρικά για να του δώσουν ένα ιδιαίτερο σχήμα και, από τα μαθήματα που πήρα από τους ντόπιους σεφ, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι είναι δύσκολη υπόθεση αυτό το «κέντημα».

Στη Σιγκαπούρη δοκίμασα στις ανοιχτές αγορές τα πιο νόστιμα σουβλάκια satay. Μικρά κομματάκια από κάθε είδος κρέατος μαριναρισμένα με πικάντικα μπαχαρικά, με εξαιρετικά απλές αλλά νόστιμες συνοδευτικές σάλτσες με σόγια σος, λάιμ ή ντομάτα, είναι το αγαπημένο street food των ντόπιων. Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι τα κάρβουνα από καρύδα και μπαμπού, που μπορεί να βγάζουν πολύ καπνό που δεν είναι καθόλου ενοχλητικός, χωρίς έντονη μυρωδιά. Εδώ, στα κλειστά food halls, σερβίρουν τα πιο νόστιμα σατάι με κρέας και σάλτσα φιστικοβούτυρου με ανανά ή σατάι γαρίδας με πολύ σκόρδο.

Το σατάι της Ταϊλάνδης έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, αφού είναι ένας συνδυασμός από εθιστική μαρινάδα και πεντανόστιμη σάλτσα με γάλα καρύδας, κάρι, φιστικοβούτυρο και τσίλι πιπεριές. Στα νότια τα σατάι φτιάχνονται με θαλασσινά, κυρίως μύδια, αλλά στα κεντρικά και βόρεια με κοτόπουλο και χοιρινό.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

To κείμενο δημοσιεύθηκε στο eatme Ιανουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

σουβλάκιΑσίαφαγητόstreet food