Food & Drink|20.01.2020 11:49

Τραχανάς, το απόλυτο ελληνικό comfort food

Μαριάννα Κομητοπούλου

Θρεπτικός, θερμαντικός και τονωτικός, ο τραχανάς αποτελεί την τέλεια λύση. Φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι και γάλα ή πλιγούρι και γάλα (κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο ή αγελαδινό). Τον συναντάμε σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδας και σε πολλές παραλλαγές.

Ξινός ή γλυκός

Ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, ο τραχανάς διακρίνεται σε ξινό ή γλυκό. Ξινός, όταν το γάλα αφήνεται να ξινίσει προτού ζυμωθεί. Γλυκός, όταν χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα.

Αλευρένιος ή σταρένιος

Αλευρένιος είναι ο τραχανάς που έχει φτιαχτεί με αλεύρι ή/και σιμιγδάλι. Σταρένιος χαρακτηρίζεται ο τραχανάς που προέρχεται από χοντροαλεσμένο αναποφλοίωτο σιτάρι (πλιγούρι) και φέρει έντονα τα γήινα αρώματα του σταριού.

Με λαχανικά

Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συναντάμε νηστίσιμους τραχανάδες, χωρίς γάλα, οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μέρος μιας vegan ή vegetarian διατροφής. Σε αυτή την εκδοχή χρησιμοποιείται πλιγούρι σε συνδυασμό με: διάφορα λαχανικά (καρότο, πιπεριά, κολοκυθάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο, σέλινο, κίτρινη κολοκύθα), μπαχαρικά ή μυρωδικά (κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο, ρίγανη, θυμάρι) ή/και αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα, shiitake, κανθαρέλλες, αγαρικό, μαύρες τρομπέτες).

Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε τον τραχανά;

Η ρουστίκ γεύση του τραχανά ταιριάζει καταπληκτικά με φημισμένα ελληνικά τυριά, όπως είναι η βαρελίσια φέτα, το Καλαθάκι Λήμνου, η μυζήθρα Αρκαδίας, η κρητική ξινομυζήθρα, το αρσενικό Νάξου, το βολάκι Άνδρου, το Σαν-Μιχάλη Σύρου.

Το καταπληκτικό είναι ότι ο τραχανάς μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς τρόπους, ώστε κάθε φορά να έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα:

  • Με φρέσκο βούτυρο, τριμμένη φέτα και κρουτόν από χωριάτικο ψωμί.
  • Με μία κουταλιά σπιτικό πελτέ ντομάτας και λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό.
  • Με φέτες από κρητικό απάκι, περασμένες ελαφρά στο τηγάνι, και τριμμένη κρητική γραβιέρα σπηλιάς.
  • Με σοταρισμένα βασιλομανίταρα και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.
  • Με κρόκο Κοζάνης και μια κουταλιά γαλοτύρι.
  • Με ροδέλες λουκάνικου και τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.
  • Μπορούμε επίσης να τον σερβίρουμε πιο χυλωμένο και πηχτό, δηλαδή σαν ριζότο, δίπλα σε μαγειρεμένα κρέατα, όπως κατσίκι, μοσχάρι στην κατσαρόλα, κόκορα κρασάτο.

    Τελικά, ο τραχανάς είναι ένα πιάτο χορταστικό, απολαυστικό και πολύ υγιεινό. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, και στο τέλος μιας κουραστικής χειμωνιάτικης μέρας καταφέρνει να μας χορταίνει, να μας ηρεμεί και να μας γαληνεύει. Το απόλυτο comfort food!

Δύο συνταγές με τραχανά

Σούπα τραχανά με ντομάτες, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά

Για 4 μερίδες

  • 100 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • θυμάρι ή βασιλικός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό. Όταν το μείγμα πάρει βράση, ρίξτε τον τραχανά, αλατίστε και βράστε για 15 λεπτά. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα και ρίξτε σε κάθε πιάτο 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμάρι ή βασιλικό και σερβίρετε.

Κρέμα τραχανά με γαρίδες

Για 4 μερίδες

  • 200 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 600 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 500 γρ. γαρίδες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βάλτε το ζωμό να πάρει βράση και ρίξτε τον τραχανά. Αλατίστε και αφήστε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς. Ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε.

Καθαρίστε τις γαρίδες από το κέλυφος (αν είναι με κεφάλι, κρατήστε το για έξτρα νοστιμιά) και σοτάρετέ τες σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Υπολογίστε περίπου 3 λεπτά μαγειρέματος σε δυνατή ένταση, αλατοπιπερώστε τες και σερβίρετε με την κρέμα τραχανά.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Το κείμενο της Μαριάννας Κομητοπούλου και οι συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα δημοσιεύτηκαν στο eatme Ιανουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

τραχανάς