Food & Drink|24.01.2020 11:00

Πορτοκάλια: Οι ποικιλίες-βασίλισσες του χειμώνα

Βαγγέλης Δρίσκας

Τώρα είναι η εποχή για πορτοκάλια από τις ποικιλίες Μέρλιν και Ναβαλίνα. Οι Ναβαλίνες είναι ιδανικές για γλυκό του κουταλιού. Έχουν ωραία χοντρούτσικη φλούδα και γλυκιά σάρκα με έντονο κοκκινωπό χρώμα και είναι κατάλληλες για τις συνταγές που σας προτείνω. Το χαρακτηριστικό τους είναι ένα πολύ μικρό εξόγκωμα, στο κάτω μέρος του καρπού, που μοιάζει με μικρό πορτοκάλι σε εμβρυϊκή κατάσταση.

Τα πορτοκάλια Μέρλιν πήραν το όνομά τους από το γεωπόνο Σίδνεϊ Μέρλιν, που τα έφερε για πρώτη φόρα ως αμερικανική ποικιλία από την Ουάσινγκτον. Με μεγάλο καρπό, εξαιρετική ποιότητα και γλυκιά γεύση, είναι από τα πιο δημοφιλή στην αγορά.

Διαλέγοντας πορτοκάλια, προτιμήστε αυτά που είναι σχετικά βαριά και έχουν λαμπερή φλούδα χωρίς σημάδια. Αφήστε τα για λίγες μέρες εκτός ψυγείου ή διατηρήστε τα μέχρι 2 βδομάδες στο ψυγείο.

Αν έχετε πολλά πορτοκάλια, στύψτε τα και διατηρήστε το χυμό τους στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Ή γεμίστε παγοθήκες με χυμό πορτοκαλιού για να χρησιμοποιήσετε αργότερα τα πιο αρωματικά και νόστιμα παγάκια στους χυμούς και στα ποτά σας. Όσο για τη χρήση τους σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, δεν υπάρχει περιορισμός.

Φτιάξτε μαρινάδα με χυμό πορτοκαλιού για κοτόπουλο ή χοιρινό. Βάλτε ψίχα πορτοκαλιού στην κοιλιά του ψητού κοτόπουλου για να αρωματίσει εσωτερικά το ψαχνό του. Προσθέστε ψίχα πορτοκαλιού στις σαλάτες, κυρίως με πικρά σαλατικά όπως ραντίτσιο ή ρόκα. Αρωματίστε με ξύσμα πορτοκαλιού μείγματα για κέικ ή κουλουράκια. Βάλτε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με μουστάρδα στο μείγμα για μπιφτέκια μοσχαρίσια ή κοτόπουλου.

Οι συνταγές

Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο

Για μια φόρμα 26 εκ.

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
  • ελαιόλαδο και αλεύρι για τη φόρμα
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε στο μείγμα το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιών και αφήστε τα για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα για να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε τελευταίο το αλεύρι και ανακατέψτε απαλά.

Αλείψτε με ελαιόλαδο το εσωτερικό της φόρμας και αλευρώστε το. Αδειάστε το μείγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 45 λεπτά. Τσεκάρετε αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του με ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι (βάλτε το στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό, το κέικ είναι σωστά ψημένο). Αφήστε το να κρυώσει και, πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε το με την άχνη ζάχαρη.

Πορτοκάλια γλασέ με σοκολάτα

Για 30 φέτες

  • 5 πορτοκάλια
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 2-3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

Πλύνετε πολύ καλά τα πορτοκάλια και κόψτε τα σε 6 φέτες το καθένα. Βάλτε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράστε το σιρόπι για 3-4 λεπτά. Ρίξτε στο σιρόπι τις φέτες πορτοκαλιού και βράστε τες σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Αφήστε τες στο σιρόπι μέχρι να κρυώσουν. Μετά βγάλτε τες και στραγγίστε τες. Βάλτε τες με τη σειρά σε ένα ταψί και αφήστε τες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 12 ώρες ή βάλτε τες στο φούρνο στους 150ο C για 1 ώρα. Αφού στεγνώσουν και κρυώσουν, βάλτε τη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και ανακατέψτε τη με το ηλιέλαιο. Βουτήξτε από τη μια πλευρά τις φέτες πορτοκαλιού στην κουβερτούρα και μετά βάλτε τες με τη σειρά πάνω σε αντικολλητική λαδόκολλα για να στεγνώσουν.

Το πιο εύκολο γλυκό πορτοκάλι

Για 1 κιλό πορτοκάλια

  • 1 κιλό πορτοκάλια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

Πλύνετε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Στύψτε τα και κρατήστε το χυμό για να τον καταναλώσετε όπως θέλετε. Κόψτε τις φλούδες των πορτοκαλιών σε λεπτές λωρίδες.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό, αφήστε το να πάρει μια βράση και μετά ρίξτε τις φλούδες. Μόλις αρχίσει ο βρασμός και κοχλάζει το νερό, στραγγίστε τις φλούδες και επαναλάβετε το ίδιο άλλες δύο φορές για να ξεπικρίσουν.

Βάλτε στην κατσαρόλα το 1 λίτρο νερό με τη ζάχαρη και βράστε το σιρόπι για 4-5 λεπτά. Ρίξτε μετά τις βρασμένες και στραγγισμένες φλούδες πορτοκαλιού και αφήστε τες σε μέτρια ένταση στην εστία μέχρι να δέσει το σιρόπι για 35-45 λεπτά περίπου, ανάλογα με την ένταση της εστίας. Διατηρήστε το γλυκό πορτοκάλι στο ψυγείο ή σε αποστειρωμένο βάζο.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

To κείμενο και οι συνταγές δημοσιεύτηκαν στο eatme Iανουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το έθνος της Κυριακής.

συνταγέςπορτοκάλια