Food & Drink|04.12.2018 18:07

Συνταγή για παραδοσιακά ντολμαδάκια, όπως δεν τα έχετε ξαναφάει!

Newsroom

Νοστιμιά καλά κρυμμένη που θα βρείτε σε τρία υπέροχα πιάτα τα οποία θα σας κάνουν να ξεχάσετε για λίγο το κρέας, μετατρέποντας τις αρτύσιμες γεύσεις σε νηστίσιμες απολαύσεις.

Μετά το σπανακόρυζο της μαμάς, συνεχίζουμε με αγαπημένα ντολμαδάκια! 

Υλικά

  • 40 αμπελόφυλλα στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 250 γρ. ρύζι (1 φλ.) Καρολίνα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ζεστό νερό
  • 1/2 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο προαιρετικά
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για να κάνετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή ξεκινήστε με την προετοιμασία των φύλλων. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα αμπέλου που πωλούνται σε βάζα είτε φρέσκα. Αν χρησιμοποιείτε αυτά στο βάζο, ξεπλύνετε τα φύλλα αμπέλου, αφαιρέστε τους μίσχους και αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα αμπέλου, τα πλένετε προσεκτικά, αφαιρείτε τους μίσχους και τα βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Στη συνέχεια αφαιρείτε τα φύλλα με ένα κουτάλι και τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για να κρυώσουν εντελώς.
  2. Για τη γέμιση, αρχικά τοποθετείτε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, προσθέτετε το ρύζι, λίγο νερό, και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μυρωδικά και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να βράσει για 5-7 λεπτά. 
  3. Εν τω μεταξύ στρώνετε το κάτω μέρος μιας κατσαρόλας με φύλλα αμπέλου (χρησιμοποιήστε αυτά που είναι λίγο σχισμένα) και ξεκινάτε να τυλίγετε τα ντολμαδάκια. Για το τύλιγμα, τοποθετείτε ένα φύλλο αμπέλου (γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω) σε μια επίπεδη επιφάνεια και προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας της γέμισης στο κάτω άκρο. Προσέξτε να μην παραγεμίσετε τα ντολμαδάκια. Διπλώνετε το κατώτερο τμήμα του φύλλου πάνω από τη γέμιση προς το κέντρο, φέρνετε τις δύο πλευρές προς το κέντρο και τις στρέφετε σφιχτά. Τοποθετείτε τα παραγεμισμένα φύλλα αμπέλου στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και στην κορυφή σε στρώματα σφιχτά. Προσέξτε να μην αφήσετε κενά μεταξύ τους για να αποφύγετε το άνοιγμά τους κατά το μαγείρεμα. 
  4. Βάζετε από πάνω ένα πιάτο και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό και λίγο λάδι. Αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά. 
TV Έθνοςσυνταγές