Food & Drink|01.02.2020 13:45

7+1 κουτούκια-καφενεία που δεν τα πιάνει το μάτι σου!

Newsroom

Είναι κάτι «φαγάδικα» - μεζεδοπωλεία, που κουτούκια δεν τα λες, καντίνες δεν τα λες, περισσότερο με παλιά καφενεία μοιάζουν ή και έχουν το χρώμα από παλιά παντοπωλεία ορεινών χωριών, που έχουν τα πάντα. Κάτι τέτοιο, περίπου. Κι όταν κάποιος σε πιάσει από το χέρι και σε οδηγήσει στο να ανοίξεις την πόρτα τους, όταν μιλημένος μυστικά από γνώστες περάσεις το κατώφλι τους εκστασιάζεσαι και λες: «Τι έχανα τόσα χρόνια;». Ποτέ δεν είν’ αργά λοιπόν, πάρε ανάσα και μπες και δοκίμασε και απογειώσου!

Το Λέσβιον

Το «Λέσβιον» είναι απ’ έξω ένα λιτό παλιό καφενείο στα… ορεινά του Γαλατσίου. Βάζεις το Navigator και το αφήνεις να σε κατευθύνει. Σαν πας μεσημεράκι από τα τζάμια βλέπεις μέσα παρέες μεσηλίκων να παίζουν τάβλι ή δηλωτή. «Εδώ μου είπαν;» αναρωτιέσαι. Εδώ σου είπαν! Κάθεσαι κι ο Περικλής ή ο Παναγιώτης σε ενημερώνουν για το μενού που θα συνοδέψει το τσίπουρο ή το κρασί. Και να οι σουπιές οι κρασάτες, να τα παστά τα δικά τους, η λακέρδα, ο γαύρος. Τυριά από τη Λέσβο τη γενέτειρα του Περικλή· από την όμορφη Αγρα η καταγωγή του. Λάδι από τη γη την Αιολική και μεράκι και πάθος πελαγίσιο! Κι ακολουθούν ρεβίθια και κουκιά και μπακαλιάρος σε κουρκούτι και καλαμάρι τηγανητό που όμοιό του δεν έχουμε δοκιμάσει πουθενά! Και μύδια αχνιστά και χτένια σαν είναι η εποχή τους και χταπόδι στο κάρβουνο, όπως παλιά που το ψήνανε οι μερακλήδες και μια ολόκληρη γειτονιά μοσχοβολούσε. Αυτό είναι το «Λέσβιον»: αυθεντικό μεζεδοπωλείο, όχι σαν εκείνα που σου φέρνουν τον μεζέ στο πιατάκι του γλυκού που δεν μπορείς να το πιάσεις από την κάψα του φούρνου μικροκυμάτων. Και τα μεσημέρια της Κυριακής; Κλείσε πρώτα τραπέζι κι έπειτα αφέσου να γευτείς και να πιείς τα «πάντα». Ανακάλυψε το Λέσβιον και πάρε εικόνες από τα χρώματα του Θεόφιλου και ανάσες Αιγαίου, πιες πλωμαρίτικα ούζα και μάθε πως ζουν οι μερακλήδες!

Λέσβιον, Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ: 210-29.23.689.

Οι Ελιές

Περνάς απ’ έξω και δεν καταλαβαίνεις από πού σου καταφθάνει μια διαπεραστική μυρουδιά από κρέας που έχει παραδοθεί στα κάρβουνα. Αναζητείς τον… ντορό σαν το κυνηγόσκυλο. Ε, δεν θα τον βρεις ποτέ αν δεν λειτουργήσει το ένστικτό σου κι αν δεν το ψάξεις καλά. Απ’ έξω θα δεις αυτοκίνητα δεκάδες. Στη μέση του πουθενά! Και στο βάθος μια καντίνα, απλή σαν εκείνες που αντάμωνες παλιά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Καντίνα λιτή, που λες σαν δεν ξέρεις «αντε να βρω μια πορτοκαλάδα να δροσιστώ». Και μπαίνεις σε ένα μικρό οικόπεδο με ελιές και βλέπεις πως, στο χώρο με τα τραπέζια που προστατεύεται από τους καιρούς με νάιλον, δεν υπάρχει τόπος να σταθείς ούτε όρθιος! Οι «Ελιές» είναι γνωστές στους ψαγμένους εδώ και χρόνια. Ο κύριος Γιάννης κατέβηκε από τη Μακεδονία κι έστησε μια «καντίνα» που προσφέρει προβατίνα φιλεταρισμένη να λιώνει στο στόμα, μπιφτέκια για διαγωνισμό μαγειρικής, σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα και κεμπάπ που λες και τα τρως στην Κωνσταντινούπολη! Είναι το «εστιατόριο που τρων τα συνεργεία», αλλά καλοβλέπουν και οι αστοί με άγριο μάτι για ψησταριά και καλό κρέας. Οι παλιοί ψήστες περνούν και προσκυνούν και οι καλοφαγάδες στέκονται κι ανάβουν το κερί τους… Το αμάρτημα του κυρίου Γιάννη; Λειτουργεί το μαγαζί μέχρι τις 17.00 το απομεσήμερο και ποτέ την Κυριακή.

Ελιές, Αγ. Θωμά 24 – Σπάτα, τηλ: 6983387046 

Τεφαρίκι

Κάτι από καντίνα θυμίζει και το «Τεφαρίκι», αλλά δεν είναι. Ούτε ταβέρνα το λες, όμως έχει πινακίδα εντυπωσιακή. Κι αυτό το μαγαζί αν δεν σε πάνε ή δεν σου δώσουν συντεταγμένες με ακρίβεια δεν το βρίσκεις που να έχεις κάνει ιχνηλάτης στο αμερικάνικο ιππικό… Ενας λόγος για να σταματήσεις μπρος από το «Τεφαρίκι» είναι τα ακριβά αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα μπροστά, όπως παλιά στην «Αυτοκίνηση», στο «Εργοστάσιο», στις «9 Μούσες». Ετσι κι εδώ. Παραμερίζεις το βλέμμα σου από τα γυαλιστερά θηριώδη SUV και βλέπεις τον λιτό χώρο με τα παλιά ξύλινα τραπέζια γεμάτο. Τι προσφέρει; Κρέατα. Τι δεν προσφέρει; Φέτα, χωριάτικη και τζατζίκι! Τι να φας; Ο,τι σου προτείνει ο άνθρωπος του μαγαζιού που παίρνει τις παραγγελίες, συνήθως ο κύριος Λάμπρος. Εχουμε φάει μοσχαρίσιο διάφραγμα, γλυκάδια αρνίσια, νεφράκια στο τηγάνι, φιλετάκια και μπριζόλες ιδιαίτερης κοπής και ξηράς ωρίμανσης, που κάνουν τον Nusret Gökçe  να ρίχνει το αλάτι στα πόδια του… Πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε ως τη Βάρης Κορωπίου τηλεφωνήστε για τραπέζι!

Τεφαρίκι, Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου 193, Κορωπί, τηλ: 210 6628694

Μίτος

Ένα κλασικό καφενείο της γειτονιάς, πνιγμένο από πολυκατοικίες με κρητικούς ιδιοκτήτες, που ξεπερνάει τον εαυτό του. Η Σοφία κι ο Μανώλης φιλόξενοι και ζεστοί υποδέχονται με μια αγκαλιά τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας, που γεμίζουν σχεδόν κάθε βράδυ το μαγαζί. Το πρωί καφές βαρύς γλυκός και τα βράδια γαμοπίλαφο και βολβοί και γαρδούμια και αμελέτητα και γλυκάδια και κρέατα οφτά και σταμναγκάθι και τσιγαριαστό και για να τελειώνουμε, ένας κατάλογος που ακούς τη Σοφία να στον διαβάζει και λες να τα πάρεις όλα! Πιττάκια, καλτσούνια και χοχλιοί και τυριά από την Κρήτη και σπληνάντερο και και και. Και χάνεσαι στους δρόμους των γεύσεων τους δαιδαλώδεις. Και πιάνεσαι από το «Μίτο» της απόλαυσης και ξαναγυρνάς στη γη…

Μίτος, Αριστείδου 62 Καλλιθέα, τηλ:210 9510134. 

Της Κυρά Μαρίας

Πως να κρυφτείς απ’ τις λιχουδιές, στην αγορά στο Λαύριο; Ε; Το «Καφενείο της Κυρά Μαρίας», πλάι στην ψαραγορά, σε κάνει να νιώθεις πως είσαι στην Αμοργό, στην Ηρακλειά, Μικρές Κυκλάδες μ’ άλλα λόγια. Τραπεζάκια έξω, και τσιγάρο και λιακάδα κι ονειροπόληση για τα χρόνια που φύγαν κι απαντοχή για τα χρόνια που ‘ρχονται. Ποικιλίες με φαντασία θαλασσινή και πλάι οι ιχθυοπώλες να πλασάρουν τα ψάρια τους που σπαρταράνε. Και σαγανάκια και τουρσιά και σουπιές και καλαμάρια και χταπόδια κι εσύ απλώνεις τα πόδια στο χρόνο, τραβάς το 10ο καραφάκι και περιμένεις να αναληφθείς.    

Κυρά Μαρία, Βασ. Γεωργίου 7 Ψαραγορά Λαυρίου, τηλ: 22920 22092

Ο Καπετάν Μιχάλης

Τραπεζάκι έξω στη Φειδίου ψηλά προς την Χαριλάου Τρικούπη και πιο κάτω οι αναμνήσεις από τα γραφεία της Απογευματινής και της Ακρόπολης, τότε που οι εφημερίδες μονοπωλούσαν την ενημέρωση. Κι ο «Καπετάν Μιχάλης» εκεί περιμένει άγρυπνος τους πελάτες που κάνουν μια στάση για ένα ούζο, για μια μπίρα. Κοκκινιστό, κεφτεδάκια, χοιρινή τηγανιά, και ψαράκια μικρά και νοσταλγία και μνήμες. Ο «Καπετάν Μιχάλης» χρόνια τώρα παραμένει εμβληματικό μαγαζί στη Φειδίου· έχει ακούσει τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων και τις έχει ντύσει με γεύσεις και μεράκι και άρωμα παλιού καφενέ, που ακόμα αντιστέκεται κι επιμένει.

Καπετάν Μιχάλης, Φειδίου 3 Αθήνα, τηλ: 2103820073

Το Υποβρύχιο

Κρυμμένο καλά, σαν υποβρύχιο. Πώς άλλωστε θα δικαιολογούσε το όνομά του; Το «Υποβρύχιο» σε υπόγεια στοά κοντά στην Ομόνοια δεν το βρίσκεις ούτε με ναυτικό χάρτη και εξάντα… Σου το περιγράφουν όσοι έχουν καταδυθεί μαζί του και το αναζητείς και το βρίσκεις εκεί πλάι στο Ταχυδρομείο της Ομόνοιας. Κατεβαίνεις τα περίπου 20 σκαλοπάτια κι εκεί, κάτω από την επιφάνεια της δηθενιάς και του γκουρμέ βρίσκεις φαγητά μαγειρεμένα με αγνά υλικά και μεράκι. Σπιτικές γεύσεις, μεγάλες μερίδες, πολλές μπίρες, καλό κρασί και τα… σόναρ των γεύσεων χτυπάνε «χρυσάφι»!   

Υποβρύχιο, Αιόλου 102 στη στοά. Τηλ: 2103239960

Οι Μουριές

Σαν παλιός καφενές με γραμμένο το μενού στη βιτρίνα, με τις μουριές να το τυλίγουν και να το κρύβουν από το «κακό» το μάτι. «Οι Μουριές» πάνω από σαράντα χρόνια προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι και ζεστή ατμόσφαιρα το χειμώνα πίσω απ’ τα τζάμια και, κυρίως, ξεχωριστής ποιότητας μεζέδες για τους εξερευνητές των παραδοσιακών γεύσεων. Τι να πρωτοπαρουσιάσεις; Σπετσοφάι, κεφτεδάκια, μπεκρή μεζέ, τας κεμπάπ και άλλα που δεν θα έφταναν χίλιες λέξεις για να περιγράψεις. Αξίζει η επίσκεψη τα μεσημέρια της Κυριακής με ιδιαίτερο μενού και κόσμο που γνωρίζει και τιμάει τα παραδοσιακά στέκια.

Οι Μουριές, Κερατσινίου 15, Αθήνα, τηλ: 21 0522 6805

διασκέδασηφαγητόμεζεδοπωλείο