Food & Drink|07.02.2020 18:39

Υ Project: Αυτό το σούσι είναι... μεταμεσονύχτιο

Άντζελα Σταματιάδου

Κυριακή βράδυ, γύρω στις δέκα, στην είσοδο του YTON, κάτω από τη γιγάντια φωτογραφία του Νίκου Βέρτη, τα πράγματα είναι ακόμα ήσυχα. Μπορείς όμως να παραμερίσεις τις βαριές μαύρες κουρτίνες, να περάσεις από την υποδοχή, να προσπεράσεις μια σειρά από καθρέπτες και να φτάσεις στο ασανσέρ. Όταν η πόρτα του ανοίξει στον πρώτο, θα βρίσκεσαι ένα από τα πιο ασυνήθιστα εστιατόρια της πόλης. Σε μια χρονική στιγμή που διασκέδαση και φαγητό (ξανα)βρίσκουν τρόπους να συναντιούνται, το εντυπωσιακό music hall όπου ένας από τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του σπάει ρεκόρ προσέλευσης, συγκεντρώνοντας περί τα 2.000 άτομα κάθε Σάββατο και Κυριακή, καρφώνει στον νυχτερινό χάρτη της πόλης το σημαιάκι μιας συνύπαρξης-έκπληξη: πέρα από ένα λαϊκό πρόγραμμα που αποδεικνύεται γκανιάν, έχει στη φαρέτρα του και... σούσι.

Σούσι γραμμένο με Υ

Το Υ Project, το εστιατόριο του πολυχώρου που μεταμόρφωσε το παλιό εργοστάσιο του Μπήτρου στην Πέτρου Ράλλη σε ναυαρχίδα της αθηναϊκής νυχτερινής διασκέδασης, είναι ένας ατμοσφαιρικά φωτισμένος μαύρος καμβάς με χρυσά και κόκκινα στοιχεία, λευκά αφαιρετικά ανάγλυφα και έργα σύγχρονης τέχνης. Πίνω την πρώτη γουλιά από το γλυκόπικρο Negroni μου, με ιαπωνικό gin Roku και Vinsanto του Σιγάλα, που έχει μόλις εμφανιστεί σε ένα όμορφο μπουκαλάκι –ο Χρήστος Λάγιος έχει κάνει ενδιαφέρουσα δουλειά στη λίστα των κοκτέιλ– και μένω να χαζεύω το τεράστιο καρτουνίστικο κορίτσι, δημιούργημα του Iάπωνα καλλιτέχνη Mr. (προτεζέ του Takashi Murakami) που, σκαρφαλωμένο στα κτίρια μιας μεγαλούπολης, μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες κάποιου manga κόμικ.

Tην κουζίνα του Υ Project έχει αναλάβει ο Take, ένας sushi chef που έχει περάσει από πολλά γνωστά εστιατόρια στη Μύκονο και στην Αθήνα (βλ. Matsuhisa, Coo, Hama, Koursaros κ.ά.). Λειτουργεί από τις δέκα το βράδυ, αλλά αρκετοί θαμώνες αφήνουν πιο αργά τις κλιμακωτές κερκίδες και τα εντυπωσιακά περιστρεφόμενα σαλόνια που συνορεύουν με τη σκηνή, για να βρεθούν μπροστά σε βασιλικό καβούρι και γαρίδες σε τραγανή τεμπούρα με πικάντικη μαγιονέζα, σε δροσερό καβούρι ταρτάρ με σος γιούζου-τρούφας, σε τόνο tataki που συνδυάζεται με ψητό φουαγκρά και σε πολλών λογιών ρολάκια στο πληθωρικό στιλ του σεφ.

Το φινάλε γράφουν μια σειρά από επιδόρπια με την υπογραφή του χαρισματικού ζαχαροπλάστη Νικόλα Στράγκα. Οπότε τις μικρές ώρες τις νύχτας μπορεί να κανείς να βρεθεί κανείς να βουτά το κουτάλι του σε μια χρυσή σφαίρα καραμέλας-πραλίνας, ένα γοητευτικό προφιτερόλ (ένα βουναλάκι από σου που περιχύνονται μπροστά σου με σοκολάτα και παραμένουν τραγανά) ή μια γεωμετρική κι εξαιρετικά εκφραστική μους bitter σοκολάτας με ζελέ από κεράσι. Όλα αυτά λίγο πριν από από την επανεμφάνιση του Νίκου Βέρτη στη σκηνή.

Τhe Y Project Πέτρου Ράλλη 38, Ρουφ, τηλ. 2103453139. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε Σάββατο και Κυριακή 22:00 - 1:00 και 2:15 - 4:00.

κοκτέιλδιασκέδασηΝίκος Βέρτηςσούσι