Food & Drink|10.02.2020 18:00

Porchetta: Tο απόλυτο ιταλικό φαγητό του δρόμου

Βαγγέλης Δρίσκας

Αυτό που χαρακτηρίζει την ιταλική κουζίνα είναι η απλότητα των πιάτων, η φρεσκάδα των υλικών και οι συνδυασμοί τους σε κάθε συνταγή. Λίγα και καλά υλικά, πολλά μυρωδικά και βότανα, γρήγορο μαγείρεμα τις περισσότερες φορές, αυτά είναι τα μυστικά της κουζίνας που κατέκτησε όλο τον κόσμο. Οι Ιταλοί γιορτάζουν το φαγητό και το απολαμβάνουν με κάθε ευκαιρία. Τους αρέσει να βρίσκονται παρέα σε εστιατόρια, μικρά μαγαζιά ή στα σπίτια και να μοιράζονται ωραίες γεύσεις και ακόμα πιο ωραίο κρασί. Γι’ αυτό και το φαγητό του δρόμου στην Ιταλία είναι περιορισμένο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει κάποιος πίτσα, κροκέτες ρυζιού, πιαντίνες (τα λεπτά γεμιστά ψωμάκια) και φυσικά τζελάτο σε κάθε γεύση, η λιχουδιά όμως που είναι αξεπέραστη είναι η porchetta. Μιλάμε για ψητό χοιρινό που το σερβίρουν σε φέτες, σκέτο ή ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού και μια σάλτσα που είναι διαφορετική ανάλογα με την περιοχή. Σπεσιαλιτέ της κεντρικής Ιταλίας και της νότιας, αλλά κυρίως της Ρώμης. Σε αυτές τις περιοχές θα βρείτε πολλά μικρά μαγαζάκια, καντίνες ή υπαίθριους πάγκους σε λαϊκές αγορές αλλά και σε γιορτές και πανηγύρια που πουλάνε το θεϊκό αυτό ψητό κρέας.

Η παραδοσιακή συνταγή θέλει ένα ολόκληρο γουρουνάκι, το οποίο, αφού ξεκοκαλιστεί, ψήνεται ολόκληρο με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και άγριο μάραθο. Για ευκολία, σε πολλές περιοχές ετοιμάζουν γουρουνόπουλα γάλακτος, που ψήνονται πολύ πιο εύκολα και είναι πιο τρυφερά. Το μυστικό της νοστιμιάς; Η χρυσή ισορροπία στα αρώματα, το τρυφερό και ζουμερό ψαχνό και η τραγανή πέτσα που είναι κολασμένη λιχουδιά!Αφού λοιπόν ξεκοκαλίσουν το γουρουνόπουλο, το μαρινάρουν, το αρωματίζουν και το ξανατυλίγουν δίνοντάς του το αρχικό του σχήμα, και μάλιστα κρατάνε τα άκρα, το κεφάλι και την ουρά. Πολλές φορές το ψήνουν και με τα εντόσθιά του, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα και οι ντόπιοι διαφωνούν αν πρέπει να το σερβίρουν μαζί με τα συκωτάκια κ.λπ. ή σκέτο ψητό ψαχνό.

Στην Ιταλία με τον όρο porchetta εννοούν και κάθε είδος ψητού κρέατος (γαλοπούλα ή κοτόπουλο) χωρίς κόκαλο και με τα ίδια μπαχαρικά όπως αυτά του χοιρινού. Αν λοιπόν βρεθείτε στη Ρώμη ή στις γύρω περιοχές και περάσετε από κάποια κεντρική αγορά, αφήστε τη μύτη σας να σας καθοδηγήσει και θα απολαύσετε μία από τις πιο κλασικές ιταλικές λιχουδιές!

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

street foodφαγητό