Food & Drink|17.02.2020 19:12

Αθήνα-Σκόπια: Η διπλωματία περνά από το... στομάχι

Τίμος Φακαλής

Τραχανά, παλαιωμένο τσίπουρο, γαρίδες μαριναρισμένες με κρόκο Κοζάνης, αυγοτάραχο, μαστίχα Χίου, ψωμί φτιαγμένο από αλεύρι ζέας και αγιορείτικο κρασί θα σερβίρει μεταξύ άλλων στις 19 Φεβρουαρίου η Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια στο πλαίσιο ελληνικής βραδιάς γαστρονομίας που διοργανώνει στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας με φόντο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.  Η ελληνική βραδιά γαστρονομίας η οποία εντάσσεται σε μια σειρά σπονδυλωτών δράσεων εξωστρέφειας της Πρεσβείας έχει τίτλο «Greek gastronomy & culture» και στόχος της είναι η προβολή της χώρας μας μέσα από το τρίπτυχο γαστρονομία-premium προϊόντα τροφίμων-πολιτισμός. Πρόκειται για το δεύτερο επίσημο άνοιγμα της ελληνικής διπλωματίας στη Βόρεια Μακεδονία μετά την διοργάνωση στα Σκόπια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Πολιτισμού τον περασμένο Οκτώβριο. Την ελληνική βραδιά θα διαδεχτεί ένας σχεδόν μήνας (μέχρι τις 25 Μαρτίου) αφιερωμένος στην ελληνική γαστρονομία, προσφέροντας το Park Hotel & Spa στα Σκόπια καθημερινά ξεχωριστό ελληνικό gourmet μενού με τη βοήθεια του Έλληνα σεφ Ελευθέριου Δαλαγιώργου. 


Στόχος η εξοικείωση με τα ΠΟΠ προϊόντα της ελληνικής γης 

Η Ελλάδα αποτελεί έναν κοντινό προσιτό και αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας ο αριθμός των επισκεπτών σε ετήσια βάση ξεπερνά το 1 εκατομμύριο (στοιχεία του 2018)-αριθμός τεράστιος- καθώς το σύνολο της χώρας είναι μόλις 2 εκατομμύρια σύμφωνα με τις στατιστικές. 
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης καθώς είναι εκτός ΕΕ.  «Στόχος μας είναι η αναγωρισιμότητα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αλλά και η ανάδειξη της διαφορετικότητά τους σε σχέση με τα εγχώρια αντίστοιχα προϊόντα όπως το αυγοτάραχο, το αλεύρι ζέας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τις ελιές» δήλωσε ethnos.gr η Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια Μπέττυ Λάρδα. Σύμφωνα με την ίδια η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διευρύνει την δυνατότητα εκστρατείας προβολής ελληνικών προϊόντων στην περιοχή.  «Αυτό γίνεται σε συνεργασία με την τοπική αλυσίδα λιανικής πώλησης ελληνικών συμφερόντων “VERO”,  και με εισαγωγείς, διανομείς και παραγωγούς ελληνικών προϊόντων διατροφής, τους οποίους συντονίζουμε και φέρνουμε σε επαφή  για την πραγματοποίηση μιας δράσης “in store promotion” για επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα» είπε η κ. Λάρδα.


Τι θα περιλαμβάνει η ελληνική βραδιά

Στο πλαίσιο της ελληνικής βραδιάς, ο γνωστός στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (Executive Chef στο Miraggio Thermal Spa Resort, Χαλκιδική), με την ομάδα του, κ.κ. Στέλιο Καραβά και Γιώργο Δόσπρα, αλλά και σε συνεργασία με τον Έλληνα Σεφ του Park Hotel & Spa κ. Ελευθέριο Δαλαγιώργο, θα παρουσιάσουν ελληνικά «gourmet» πιάτα αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της ελληνικής κουζίνας. Οι συνδαιτυμόνες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού που επιμελήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ, την υψηλή ποιότητα ελληνικών προϊόντων διατροφής, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως ελαιόλαδο, μαστίχα, κρόκο Κοζάνης, γαλακτοκομικά, ελιές, μέλι, αυγοτάραχο, αλεύρι ζέας κ.α. Επίσης, η γνωστή ερμηνεύτρια κα Κλεονίκη Δεμίρη θα παρουσιάσει, συνοδευόμενη από τον πιανίστα κ. Γιώργο Τσοκάνη, Έλληνες συνθέτες και μελοποιημένη ελληνική ποίηση, με θέμα «Οι Έλληνες συνθέτες ταξιδεύουν στον κόσμο».  

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αρκετά μεγάλη εξοικείωση με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, χάρη στις συχνές επισκέψεις τους στην Ελλάδα. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει και η βελτίωση του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τις δυο χώρες, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον χρόνο μετακίνησης. Κατά καιρούς, Έλληνες καλλιτέχνες επισκέπτονται τα Σκόπια, στο πλαίσιο διαφόρων πολιτιστικών  δρώμενων όπως η συναυλία του γνωστού τραγουδοποιού  Φοίβου Δεληβοριά, τον περασμένο Οκτώβριο στα Σκόπια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Για πρώτη φορά πέρυσι, συμμετείχε Έλληνας καλλιτέχνης και στο Διεθνές Καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Αχρίδας, που έχει φιλοξενήσει γνωστά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Πρόκειται για την Έλενα Παπανδρέου, σολίστ κιθάρας και Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. 


Η διοργάνωση “Greek gastronomy & culture” στα Σκόπια πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ακόλουθων εταιρειών: EDS/ ΔΕΗ (χρυσός χορηγός), AEGEAN (χορηγός αερομεταφορών), FOUR restaurant (χορηγός αίθουσας), PARKLAND HOSPITALITY GROUP (χορηγός διαμονής Ελλήνων συντελεστών), MIRAGGIO THERMAL SPA RESORT (χορηγός δώρου), FIRST CLASS (προϊόντα ζύμης), VLADIKAS Winery-Distillery (παλαιωμένο τσίπουρο), ZAFIRIOU OLIVES (ελιές και προϊόντα ελιάς), ZEO Bakers (αρτοσκευάσματα).

greek gastronomy
διπλωματίαΣκόπιαΒόρεια Μακεδονία