Food & Drink|12.03.2020 12:00

Ταχίνι για τη νηστεία… και όχι μόνο!

Μαριάννα Κομητοπούλου

Άμεσα συνδεδεμένη με τη χριστιανική παράδοση, αλλά και έκφραση των σύγχρονων διατροφικών τάσεων, η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για αποτοξίνωση. Η αποχή όμως από την κατανάλωση τροφών, κυρίως ζωικής προέλευσης, επιβάλλει μια προσεκτικά οργανωμένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, στην οποία σημαντική θέση κατέχει και το ταχίνι.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ο παχύρρευστος πολτός που προέρχεται από το ψημένο σουσάμι. Χαρακτηρίζεται από πλούσια, γήινη γεύση και μια ευχάριστα λιπαρή και βελούδινη υφή. Στα καταστήματα τροφίμων θα συναντήσουμε δύο είδη: το ανοιχτόχρωμο ταχίνι, που προέρχεται από την άλεση του αποφλοιωμένου ψημένου σουσαμιού και το ταχίνι ολικής άλεσης, που προέρχεται από μη αποφλοιωμένο σουσάμι και είναι πιο σκουρόχρωμο.

Σε τι ωφελεί το ταχίνι;

  • Είναι πολύ θρεπτικό, καθώς περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και ο συνδυασμός του με ψωμί ή με όσπρια αυξάνει τη βιολογική αξία του και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες.
  • Μας χαρίζει δύναμη και ζωντάνια, γιατί είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.
  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Προστατεύει την καρδιά, καθώς περιέχει καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και φυτοστερόλες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Κάνει καλό στα οστά, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο φαίνεται να ενισχύει την οστική πυκνότητα και να μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Μάφιν με μπανάνες και ταχίνι (iStock/Ideal Image)

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταχίνι;

  • Το ταχίνι είναι ένα ευέλικτο υλικό, εύκολο στο συνδυασμό με άλλες τροφές.
  • Είναι το κύριο συστατικό του χαλβά.
  • Αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής για χούμους.
  • Πάνω στο ψωμί, μαζί με μία κουταλιά μέλι, γίνεται ένα εξαίρετο πρωινό.
  • Περιχυμένο πάνω σε ροδέλες μπανάνας αποτελεί ένα φανταστικό σνακ.
  • Με κακάο και μέλι γίνεται ένα απίθανο υγιεινό spread.
  • Συνδυασμένο με νιφάδες βρόμης γίνεται μια θρεπτική μπάρα.
  • Μέσα σε σούπες χαρίζει πυκνή υφή και γήινη γεύση.
  • Μπορούμε να το προσθέσουμε σε κέικ, μπισκότα και κουλουράκια.
  • Μπορούμε να το προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες, αραιωμένο σαν dressing.
  • Με ταχίνι, φρέσκα μυρωδικά και χυμό λεμονιού φτιάχνουμε ένα νόστιμο dip για φρυγανισμένο ψωμί, αραβική πίτα ή μπαστουνάκια λαχανικών.

Το ταχίνι επομένως είναι ένα προϊόν ιδανικό για τη νηστεία, για ένα vegan ή vegetarian διατροφικό πλάνο, αλλά και γενικότερα για μια υγιεινή διατροφή. Σε περίπτωση που ακολουθούμε διατροφή χωρίς γλουτένη, διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος, ώστε να βεβαιωθούμε για τη σχετική πιστοποίηση.

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

νηστείαΣαρακοστήταχίνιυγιεινή διατροφή