Food & Drink|29.03.2020 10:54

#Mένουμε_σπίτι και φτιάχνουμε κέικ

Newsroom

Kέικ βανίλιας; Με φρούτα; Με σοκολάτα; Λιτό; Πιο λιχούδικο; Όποια εκδοχή και να προτιμήσετε, κανείς στην οικογένεια δεν θα πει όχι. Δεν θα μείνει ψίχουλο. Εξαιρετικός συνοδός για τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, ωραίο για σνακ για τα παιδιά, τα οποία μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν στην παρασκευή του‒θα το διασκεδάσουν, είναι σίγουρο‒ το κέικ είναι κλασική αξία. Το ξεφουρνίζεις, το βάζεις στον πάγκο της κουζίνας κι όποτε σε πιάνει μια μικρή υπογλυκαιμία κόβεις ένα κομμάτι, φρέσκο και ευωδιαστό. Κάθε μέρα είναι μέρα για κέικ.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτιάξετε κέικ, υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Είναι σημαντικό, ας πούμε, να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή. Αν αντικαταστήσετε κάποια από τα υλικά με άλλα ή αυξομειώσετε τις προτεινόμενες ποσότητες, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο πετυχημένο όσο θα φανταζόσασταν. Φροντίστε το βούτυρο να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθεί καλύτερα το μείγμα του κέικ. Και θυμηθείτε να βουτυρώσετε (ή, εναλλακτικά, να λαδώσετε) και να αλευρώσετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας, ούτως ώστε να το ξεφορμάρετε εύκολα.

φωτογραφία: Honey Fangs (Unsplash)

Τον φούρνο θα πρέπει να τον έχετε νωρίτερα προθερμάνει. Κι από τη στιγμή που το κέικ θα μπει στα ενδότερα, καλό θα είναι να παραμείνει... ερμητικά κλειστός. Μην ανοίγετε λοιπόν την πόρτα κάθε τρεις και λίγο για να το τσεκάρετε, κινδυνεύει να μην φουσκώσει όπως πρέπει. Πέντε λεπτά πριν την ώρα που, σύμφωνα με την συνταγή, θα πρέπει είναι έτοιμο, μπορείτε να το ελέγξετε με μια οδοντογλυφίδα ή με τη μύτη ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή ή με μερικά ψιχουλάκια, είναι εντάξει, αν όμως κολλήσει πάνω της ζύμη, σημαίνει ότι χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο. Όταν βγάλετε το κέικ από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει καλά. Μετά μπορείτε να το σιροπιάσετε ή να το καλύψετε με γλάσο.

Κέικ και πάλι κέικ λοιπόν. Τι κέικ; Για να πάρετε μερικές ιδέες, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό eatme, που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής:

Κέικ μαρμπρέ με γλάσο σοκολάτας

Ανάποδο κέικ με μήλα

Αφράτο κέικ με σταφίδες

Τριώροφο κέικ με πλούσια σοκολατένια κρέμα

Κέικ γιαουρτιού με γκρέιπφρουτ και παπαρουνόσπορο

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο σοκολάτας γάλακτος

φωτογραφίες συνταγών: iStock/Ideal Image

κέικσυνταγέςΜένουμε Σπίτι