Food & Drink|30.03.2020 14:58

Πώς να αξιοποιήσετε τις πολύ ώριμες μπανάνες: Γλυκές λιχουδιές για όλες τις ώρες

Newsroom

Ένας τρόπος για να διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο τις μπανάνες είναι, αντί να τις βάλετε όλες μαζί σε ένα μπολ, να τις αποθηκεύσετε μια-μια, τυλίγοντας το κοτσάνι τους είτε με αλουμινόχαρτο είτε με διαφανή μεμβράνη. Έτσι περιορίζεται η παραγωγή αιθυλενίου, που επιταχύνει την ωρίμανσή τους.

φωτογραφία: Eiliv Sonas Aceron (Unsplash)

Αν παρόλα αυτά πήρατε λίγες παραπάνω από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβη, δεν τις καταναλώσατε, έχουν αρχίσει να μαυρίζουν και να μαλακώνουν και δεν σας προδιαθέτουν να τις φάτε, δεν χρειάζεται να βρεθούν στα σκουπίδια. Είναι πολλά που μπορείτε να κάνετε με τις υπερώριμες μπανάνες. Ιδού μερικές ιδέες:

Φτιάξτε ένα κέικ με μπανάνα

Είναι αρκετά εύκολο – πραγματικά δεν θα σας παιδέψει καθόλου. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γ. μπέικιν σόδα, 1/2 κ.γ. αλάτι και, προαιρετικά, 1/2 κ.γ. κανέλα. Σε ένα δεύτερο μπολ λιώστε με το πιρούνι 3-4 ώριμες μπανάνες και ανακατέψτε τις με 1/2 φλιζ. λιωμένο βούτυρο, 1 αυγό, 3/4 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη και 1 βανίλια σε σκόνη. Ενώστε το περιεχόμενο των δύο μπολ, ανακατέψτε καλά, ούτως ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, βάλτε το μείγμα σε μια στενόμακρη φόρμα, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε.

Χρησιμοποιήστε τες στα pancakes

Αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους, αυτά τα αφράτα pancakes είναι ιδανικά για πρωινό. Τα βήματα είναι απλά. Κι εδώ θα χρειαστείτε δύο μπολ. Στο ένα αναμείξτε 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, και 1/4 κ.γ. αλάτι. Στο δεύτερο ανακατέψτε 2 ώριμες μπανάνες, που τις έχετε λιώσει με το πιρούνι, 1 χτυπημένο αυγό, 1 φλιτζ. γάλα και 2 κ.σ. σπορέλαιο. Ενώστε τα δύο μείγματα και τηγανίστε (με 1 κ.σ. βούτυρο ή λάδι που το έχετε αφήσει να κάψει) και από τις δύο πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να τις σερβίρετε σκέτες, με λίγο μέλι ή, αν έχετε, σιρόπι σφενδάμου.

φωτογραφία: Estudio Bloom (Unsplash)

Ψήστε τις στο φούρνο

Λαχταρίσατε κάτι γλυκό; Η λύση είναι εύκολη και γρήγορη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Σκεπάστε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε πάνω δύο-τρεις μπανάνες με τη φλούδα τους, τις οποίες έχετε νωρίτερα κόψει, κατά μήκος, στη μέση. Αλείψτε τις με μέλι ‒αν θέλετε μπορείτε να τις πασπαλίσετε και με λίγη κανέλα‒ κι αφήστε τις να ψηθούν για περίπου 10-15 λεπτά (ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι οι μπανάνες σας) και να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, σερβίρετέ τις με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.

Φτιάξτε ένα smoothie

Και νόστιμο είναι, και δροσερό, και δυναμωτικό κι ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του. Χτυπήστε στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα και 1/2 πορτοκάλι, κομμένα σε κομμάτια, 1/3 φλιτζ. γιαούρτι, 1/4 φλιτζ. νερό κι ένα 1 κ.γ. μέλι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάστε το, κι αν το θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο μέλι παραπάνω.

φωτογραφία: Louis Hansel (Unsplash)

Φτιάξτε ένα εύκολο και γρήγορο παγωτό

Κόψτε 4 ώριμες μπανάνες σε κομμάτια και βάλτε τες στην κατάψυξη σκεπασμένες καλά για 1 με 2 ώρες. Όταν τις βγάλετε, τοποθετήστε τις στο μούλτι, προσθέστε 3-4 κ.σ. γάλα και χτυπήστε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σερβίρετε με φιλέ αμυγδάλου και σιρόπι σοκολάτας.

μπανάνεςσυνταγέςγλυκά