Food & Drink|06.04.2020 12:46

Ένα τριάστερο εστιατόριο της Νέας Υόρκης ταΐζει όσους έχουν ανάγκη

Newsroom

Ο Μαρκ Τζόζιακ δούλευε στο φημισμένο γκουρμέ ρεστοράν Eleven Madison Park, όταν, συνειδητοποιώντας  ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Νέας Υόρκης ζουν σε συνθήκες πείνας, θέλησε να κάνει κάτι για αυτό. Έτσι πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις κουζίνες και να δημιουργήσει το Rethink Food NYC, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να περιορίσει τη σπατάλη του φαγητού και να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη δωρεάν ή χαμηλού κόστους γεύματα φτιαγμένα με όσα περισσεύουν σε καταστήματα και εστιατόρια της πολιτείας. Αυτό κάνει και σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία, με τα κρούσματα της πανδημίας να πολλαπλασιάζονται και τις ανάγκες να μεγαλώνουν: όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι New York Times, αν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού το Rethink παρείχε 8.000-10.000 γεύματα την εβδομάδα, έχει βάλει στόχο μέχρι το τέλος του Απριλίου να καταφέρει να διανέμει για πέντε μέρες την εβδομάδα 8.000-10.000 γεύματα την ημέρα.

φωτογραφία: Rethink

Σ’ αυτό συμμετέχει και το Eleven Madison Park. Το εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ Nτάνιελ Χιούμ, το οποίο έχει στη γαστρονομική φαρέτρα του τρία αστέρια Michelin και πολλές ακόμη διακρίσεις και που εδώ και χρόνια φιγουράρει ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, μπορεί να έκλεισε τις πόρτες του λόγω του Covid-19 όπως και οι υπόλοιποι νεοϋορκέζικοι χώροι εστίασης. Χάρη στη συνεργασία με την ομάδα του Rethink, όμως, και με την χρηματοδότηση της American Express, δώδεκα σεφ, που είχαν νωρίτερα απολυθεί, επαναπροσελήφθησαν και επέστρεψαν στην κουζίνα. Το πλάνο είναι να παρέχουν 2.000 γεύματα την ημέρα, ένα σημαντικό μέρος από το οποία θα φτάνουν στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

φωτογραφία: Rethink

«Αυτή είναι, προφανώς, μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Νέα Υόρκη και αυτό το πρόγραμμα έδωσε στην ομάδα μας την ευκαιρία όχι μόνο να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους αλλά και να κάνουν αυτό που αγαπούν: να μαγειρεύουν», δήλωσε Ντάνιελ Χιούμ στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. «Αυτή η κουζίνα δημιουργήθηκε για να δίνει ευχαρίστηση στους ανθρώπους μέσω του φαγητού. Τα γεύματα που μαγειρεύουμε σήμερα αποτελούν μια από τις πιο περήφανες στιγμές της καριέρας μου» έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram μερικές μέρες μετά.

ΚορονοϊόςφαγητόΝέα Υόρκηεστιατόριο