Food & Drink|10.04.2020 17:10

Σουσάμι άνοιξε: Η ιστορία του χαλβά και δύο λαχταριστές συνταγές

Βαγγέλης Δρίσκας

Χιλιάδες χρόνια πριν στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο συνήθιζαν να ανακατεύουν σησαμέλαιο με αλεύρι, μέλι και ροδόνερο. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή του χαλβά. Το 1200 περίπου εμφανίστηκαν οι πρώτες γραπτές συνταγές για χαλβά στο Kitab al-Tabikh, ένα σπάνιο αραβικό βιβλίο μαγειρικής που καταγράφει τις γαστρονομικές συνήθειες εκείνης της εποχής.

Γύρω στο 1500 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, από την αγάπη του για τα γλυκά, έκτισε ένα μικρό εργοστάσιο χαλβά δίπλα στο παλάτι, όπου έφτιαχναν σχεδόν τριάντα είδη χαλβά. Ένα από αυτά ήταν και ο ταχινένιος χαλβάς, ο οποίος ταξίδεψε σε όλες τις γύρω χώρες. Από τότε ο χαλβάς φτιάχνεται με παραλλαγές στα υλικά που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στην Τουρκία ζυμώνεται με πετιμέζι και αμύγδαλα, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο με φιστίκια και κουκουνάρι, στην Ινδία έχει καρύδα και χουρμάδες.

Να διευκρινίσουμε πως οι δύο βασικές κατηγορίες του είναι ο χαλβάς από αλεύρι ή σιμιγδάλι και ο ταχινένιος χαλβάς ή χαλβάς «του μπακάλη» όπως τον αποκαλούσαμε παλαιότερα.

Εθιστικό γλυκό, θρεπτικό και ευέλικτο στη χρήση για όσους τολμήσουν να το δοκιμάσουν σε διάφορα μαγειρέματα. Ο πιο απλός και ξεχωριστός τρόπος για να τον απολαύσετε είναι να τον ψήσετε στον φούρνο. Βάλτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος χαλβά κομμένο σε χοντρές φέτες, στάξτε ελάχιστο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και ψήστε τον στους 180ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να μελώσει. Ψιλοκόψτε τον και προσθέστε τον σε ζύμες για κέικ ή μπισκότα. Προσθέστε τον τριμμένο σε σοκολατένιες κρέμες, σε γέμιση για τάρτες, σε κρέμα σοκολάτας για τούρτα, πασπαλίστε τον ακόμα και πάνω από παγωτό βανίλια για ένα πρωτότυπο επιδόρπιο.

Brownies με χαλβά

Για 12 μερίδες

150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση

225 γρ. μαύρη ζάχαρη

225 γρ. βούτυρο

4 αυγά

300 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

1 βανίλια σκόνη

150 γρ. χαλβάς βανίλιας

Κόψτε το χαλβά σε μικρότερα κομμάτια. Λιώστε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Ρίξτε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το αλεύρι. Αδειάστε το μείγμα σε μια τετράγωνη φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και βάλτε στην επιφάνεια τα κομμάτια του χαλβά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 λεπτά αν θέλετε να είναι υγρά στο εσωτερικό τους ή 30-40 λεπτά αν τα θέλετε σφιχτά σαν κέικ. Αφήστε τα brownies να κρυώσουν για λίγη ώρα πριν τα βγάλετε από το ταψί για να τα κόψετε σε μερίδες.

Σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβά

Για 1 τάρτα 24 εκ.

Για τη βάση:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. κρύο βούτυρο

2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη

1 αυγό

Για τη γέμιση:

300 γρ. κουβερτούρα

400 ml κρέμα γάλακτος

200 γρ. χαλβάς με γεύση βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

50 γρ. ψημένα φουντούκια για το γαρνίρισμα

Ετοιμάστε τη βάση: Βάλτε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν λεπτά ψίχουλα. Ρίξτε το αυγό και ζυμώστε το μείγμα. Αν είναι υγρό, προσθέστε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων για 30 λεπτά και μετά ανοίξτε τη με τον πλάστη σε φύλλο στις διαστάσεις της φόρμας. Για την ευκολία σας, ανοίξτε την ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολλας. Απλώστε τη στη φόρμα και καλύψτε τα τοιχώματα περιμετρικά. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει για να απλώσετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Ψιλοκόψτε την κουβερτούρα και βάλτε τη σε ένα μπολ. Βάλτε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και αφήστε τη να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση. Ρίξτε τη στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε για να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.

Ψιλοκόψτε το χαλβά και απλώστε τον στην ψημένη βάση. Ρίξτε το μείγμα κουβερτούρας- κρέμας, αφήστε για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά διατηρήστε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε. Αφήστε τη για λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τη σερβίρετε για να μαλακώσει η κρέμα και να γίνει πιο βελούδινη. Πασπαλίστε τα φουντούκια (ολόκληρα ή τριμμένα) στην επιφάνεια λίγο πριν σερβίρετε την τάρτα.

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

συνταγέςχαλβάςζαχαροπλαστική