Food & Drink|09.04.2020 19:59

Να σας ζεστάνουμε ένα ρακόμελο;

Ντίνα Βασιλειάδου

Το ρακόμελο, εκτός από πολύ γευστικό, είναι ευεργετικό για τα κρυολογήματα, καθώς ζεσταίνει και την ίδια στιγμή προστατεύει με την αλκοόλη και το μέλι του, αφού έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Αξίζει λοιπόν να το ανακαλύψετε και να μάθετε τα πολύ εύκολα βήματα για να το φτιάχνετε μόνοι σας.

Τι εστί ρακόμελο;

Η ίδια η ονομασία του δίνει την πληροφορία. Αν το ρακί (ή τσικουδιά) συνυπάρξει με το μέλι, προκύπτει το ρακόμελο. Τα σάκχαρα του μελιού ζυμώνονται και δίνουν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Το κλειδί για το ρακόμελο είναι ότι πίνεται ζεστό. Κατά τη διάρκεια μάλιστα που ζεσταίνεται το αλκοόλ συνήθως προστίθενται και διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Μπορεί η πορεία του να ξεκίνησε από την Κρήτη, αλλά γρήγορα άρχισε να γλυκαίνει όλα τα μέρη της Ελλάδας. Γι’ αυτό εκτός από ρακί μπορείτε να το βρείτε –ή να το φτιάξετε– και με τσίπουρο.

Διαλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή για σπιτικό ρακόμελο

Η Guardian συμπεριέλαβε το ρακόμελο στα δέκα καλύτερα ποτά για τον χειμώνα. Εσείς είστε τυχεροί, γιατί μπορείτε να το απολαύσετε πολύ γρήγορα και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ρακί ή ένα τσίπουρο και να προσθέσετε το μέλι και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Από εξαρτήματα, σίγουρα τα έχετε όλα στο σπίτι, αφού αρκεί ένα μπρίκι ή μια κατσαρόλα και ένα κουταλάκι για να ανακατέψετε τα υλικά. Αυτό που μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, είναι φαντασία. Έτσι, οι συνταγές σας, με μικρές αλλαγές, θα είναι διαφορετικές, αλλά θα κάνουν τη διαφορά στη γεύση.

Κατ’ αρχάς, έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με διαφορετικούς τύπους μελιού, για παράδειγμα, ανθόμελο, πευκόμελο, μέλι ελάτης, θυμαρίσιο, ακακίας, ερείκης και καστανιάς. Η επόμενη κατηγορία που σας επιτρέπει να πειραματιστείτε είναι τα μπαχαρικά. Εκτός από το γαρίφαλο και την κανέλα, δοκιμάστε το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, το μαχλέπι, το καπνιστό λευκό πιπέρι, τη βανίλια, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Τέλος, τολμήστε να βάλετε κάποια φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ, χρησιμοποιώντας τις φλούδες, ή κάποια αποξηραμένα κόκκινα φρούτα, όπως τα cranberries.

Για να έχετε έναν μπούσουλα, διαβάστε την κλασική συνταγή και δύο παραλλαγές:

Παραδοσιακή συνταγή για ρακόμελο

Καλό είναι να προσθέσετε στο μπρίκι τόσα ποτηράκια σφηνάκια όσα θα χρειαστείτε. Εμείς υπολογίζουμε για 8 ποτηράκια.

Ρίξτε στο μπρίκι ή στην κατσαρόλα 8 ποτηράκια σφηνάκια ρακί και προσθέστε 2 στικ κανέλας (ή λίγη τριμμένη κανέλα) και 8 κεφαλάκια γαρίφαλο. Ξεκινήστε να τα ζεστάνετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθούν, χωρίς να πάρουν βράση, ρίξτε 4 κουταλιές του γλυκού μέλι και ανακατέψτε, επίσης σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει δειλά δειλά να βράζει, απομακρύνετε το μπρίκι από το μάτι και σερβίρετε.

Ρακόμελο με ανθόμελο και εσπεριδοειδή

Αυτή τη φορά δώστε μια έξτρα αρωματική ένταση, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στα 8 ποτηράκια ρακί προσθέστε την ίδια ποσότητα κανέλας, μειώστε τα γαρίφαλα σε 4 και βάλτε 2 φλούδες πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέστε 4 κουταλιές του γλυκού μέλι από ανθόμελο.

Ρακόμελο με πευκόμελο και τζίντζερ

Αν θέλετε κάτι πιο πικάντικο, αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το ζευγάρι. Στα 1.000 ml ρακί ή τσικουδιά προσθέστε 4 γαρίφαλα, 2 στικ κανέλας, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Στη συνέχεια προσθέστε 35 γρ. πευκόμελο.

Με τι μπορείτε να το συνδυάσετε;

Αν και το ρακόμελο μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του, στέκεται επάξια πάνω σε ένα τραπέζι στρωμένο με μεζέδες. Τα αλμυρά τού κλείνουν το μάτι, γιατί κάνουν εντυπωσιακό γευστικό κοντράστ με τη γλυκύτητά του. Για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε το μαζί με απάκι, πικάντικους κεφτέδες και χωριάτικα λουκάνικα. Επίσης, με τυροπιτάκια με μέλι, μυζηθροπιτάκια, χόρτα, τυριά σαγανάκι, κατσικίσια τυριά με μαρμελάδα πορτοκάλι, καραμελωμένη πανσέτα ή φτερούγες κοτόπουλο. Αν θέλετε κάποιο γλυκό, εννοείται πως πρέπει να βάλετε δίπλα αφράτους λουκουμάδες με μέλι, το αποτέλεσμα θα είναι θεϊκό!

Και για το τέλος, extra tip ένα κοκτέιλ με βάση το ρακόμελο: 

Ρακίτο (με έμπνευση από το Mojito)

50 ml ρακόμελο

20 ml χυμός λάιμ

15 ml σιρόπι ζάχαρης

1 πορτοκάλι

6 φύλλα δυόσμου

σόδα

Προσθέστε στο ποτήρι τα φύλλα δυόσμου, το lime, το πορτοκάλι σε κομμάτια και πατήστε τα ελαφρά. Στη συνέχεια βάλτε το ρακόμελο και το σιρόπι ζάχαρης και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τριμμένο πάγο και απογεμίστε με τη σόδα.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςποτόρακόμελο