Ελλάδα|15.04.2020 13:20

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για το Εργαστήριο Covid-19 Δυτικής Μακεδονίας

Newsroom

Τα πρώτα ύποπτα δείγματα για COVID-19 άρχισε να δέχεται για ανάλυση τη Μεγάλη Τετάρτη το νεοσύστατο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, με 142 κρούσματα και 20 θανάτους μέχρι σήμερα.

Τα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας (Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών) θα στέλνουν πλέον εκεί τα ύποπτα δείγματα για ανάλυση και όπως είπε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, θα έχουν στη διάθεσή  τους τα αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες ώρες, ενώ μέχρι σήμερα χρειαζόταν να περιμένουν έως και έξι μέρες, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας των υφιστάμενων εργαστηριακών υποδομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η μονάδα στήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου εγκαταστάθηκε το ειδικό μηχάνημα που αγοράστηκε με δωρεά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η προμηθεύτρια εταιρία ανέλαβε την εγκατάσταση του εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έως και 100 τεστ την ημέρα, για την ανίχνευση όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και για κάθε μοριακή ανάλυση με τη μέθοδο του PCR.

Η εικόνα ανά νοσοκομείο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (Μ.Τρίτη, 14 Απριλίου) για την εξέλιξη κρουσμάτων κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία, συνολικά από τα πέντε νοσοκομεία έχουν σταλεί 1.091 δείγματα. Θετικά βρέθηκαν τα 142 και αρνητικά τα 802. Οι θάνατοι συνολικά στην Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 20.

Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονται 14 ασθενείς, εκ των οποίων 8 είναι θετικοί και άλλοι 6 με συμπτώματα COVID-19 σε αναμονή αποτελεσμάτων. Πέντε ασθενείς βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό

Στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας νοσηλεύονται 19 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2 σε ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο Καστοριάς νοσηλεύονται 14 ασθενείς, εκ των οποίων 4 θετικοί, 5 αρνητικοί και πέντε 5 με συμπτώματα COVID-19 σε αναμονή αποτελεσμάτων. Δύο αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο.

Στο νοσοκομείο Φλώρινας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας ασθενής ως επιβεβαιωμένο κρούσμα

Στο νοσοκομείο Γρεβενών, το μοναδικό χωρίς επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι σήμερα, ένα άτομο με ύποπτα συμπτώματα βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και αναμένονται αποτελέσματα από την ανάλυση του δείγματος.

Δυτική ΜακεδονίαεργαστήριοΚορονοϊός