Ελλάδα|13.12.2018 10:53

Ηλεκτρισµένη Θεσσαλονίκη µε τρεις αντισυγκεντρώσεις κατά την ομιλία του Τσίπρα

Εύρης Τσουμής

Συναγερµός έχει σηµάνει στη Θεσσαλονίκη για την αυριανή οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στο «Παλέ ντε Σπορ».

Τους φόβους των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν φουντώσει οι δύο αντισυγκεντρώσεις για τη Μακεδονία που θα πραγµατοποιηθούν η µία στον Λευκό Πύργο και η άλλη στον χώρο της οµιλίας του πρωθυπουργού, καθώς και µια τρίτη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών, όλες από τις 7 µέχρι τις 7.30 το απόγευµα, την ώρα που θα µιλά ο πρωθυπουργός.

Το θέµα έχει προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις, ενώ το κλίµα στην πόλη είναι εκρηκτικό. Μάλιστα, µέσα σε όλα επανεµφανίστηκαν έξω από σχολείο συνθήµατα κατά καθηγητή που εµπόδισε τη δράση ακραίων στοιχείων...

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αξιωµατικών της Αστυνοµίας και ήδη έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο -µε αρκετές παραλλαγές-, το οποίο προβλέπει αποκλεισµό του κέντρου της πόλης από νωρίς το µεσηµέρι.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος των αστυνοµικών είναι να κρατήσουν όσους θα πάρουν µέρος στη συγκέντρωση κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών αυστηρά γύρω από τον Λευκό Πύργο και να µην τους επιτρέψουν να µετακινηθούν προς το «Παλέ ντε Σπορ». Επίσης, οι Αρχές θέλουν να αποµονώσουν και όλους όσοι θελήσουν να συγκεντρωθούν απευθείας στο «Παλέ ντε Σπορ» την ώρα της οµιλίας του πρωθυπουργού. Παράλληλα, αστυνοµικές δυνάµεις θα αναπτυχθούν και στην περιοχή της Καµάρας, όπου θα συγκεντρωθούν αντιεξουσιαστές, οι οποίοι θα διαδηλώσουν για να µη γίνει η οµιλία του κ. Τσίπρα!

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χθες στο «Εθνος» πως, πέρα από το σχέδιό τους, ελπίζουν πως θα επαληθευτεί η πρόγνωση της ΕΜΥ για το απόγευµα της Παρασκευής, που προβλέπει χιονόνερο και τσουχτερό κρύο.

Το σχέδιο της Αστυνοµίας αλλάζει συνεχώς και εκατοντάδες αστυνοµικοί θα βρίσκονται επί ποδός από αύριο το πρωί. Παράλληλα, θα πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν και τα drones. Στο αστυνοµικό µέγαρο θα υπάρχει ένα κέντρο συντονισµού και ακόµη ένα θα στηθεί σε σηµείο µεταξύ των δύο εκδηλώσεων.

Οµιλία Τσίπρα

Η οµιλία του Αλέξη Τσίπρα είναι προγραµµατισµένη για τις 7.30 το απόγευµα. Στις αφίσες που κυκλοφόρησαν αναγράφεται «“Ναι” στη Μακεδονία της ∆ηµοκρατίας και της Αλληλεγγύης. “Οχι” στο µίσος και στον εθνικισµό». Η πρώτη αντισυγκέντρωση είναι στις 7 στην πλατεία του Λευκού Πύργου και η «Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα», που «άκουσε το κάλεσµα των Γάλλων», καλεί όσους θέλουν να παραβρεθούν να φορέσουν κίτρινα γιλέκα και να κρατούν ελληνικές σηµαίες.

Η δεύτερη αντισυγκέντρωση οργανώνεται από την κίνηση «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη ∆ηµοκρατία», µε τους διοργανωτές να δίνουν ραντεβού στο «Παλέ Ντε Σπορ» στις 19.30, την ώρα της οµιλίας του πρωθυπουργού, ώστε να αντιπαρατεθούν µαζί του! Σε αφίσα που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά από χθες τα µέλη της κίνησης αναφέρουν χαρακτηριστικά απευθυνόµενα προς τον πρωθυπουργό: «Στο κάλεσµά σου, η πολιτική συνέχεια των συλλαλητηρίων απαντά: Είµαστε µέσα. “Ναι” στη Μακεδονία της αλήθειας και της ιστορίας, “όχι” στο µίσος για την πατρίδα, “όχι” στον εθνοµηδενισµό».

Την ίδια ώρα και αντιεξουσιαστές (µια συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, όπως υπογράφουν) καλούν σε συγκέντρωση το απόγευµα της Παρασκευής στην Καµάρα. Οπως αναφέρουν στο διαδικτυακό κάλεσµά τους, κάνουν «συγκέντρωση ενάντια στην οµιλία του Τσίπρα (σε όσα πρεσβεύει, αλλά και σε όσα προκαλεί): την εκµετάλλευση, την αφοµοίωση, την καταστολή, τον εθνικισµό, τον πόλεµο».

Καταδίκη

Με µια σκληρή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε χθες τις κινήσεις αυτές.

«Η Θεσσαλονίκη έχει αφήσει πίσω της τις εποχές του Γκοτζαµάνη και των τρικύκλων. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν ανέχονται να βλέπουν τον ακροδεξιό συρφετό να παριστάνει τον ιδιοκτήτη της πόλης και να απειλεί ότι θα εµποδίσει συγκέντρωση πολιτικού κόµµατος. Αυτό να το βάλουν καλά στο µυαλό τους οι διάφοροι καριερίστες της πατριδοκαπηλίας και του διχασµού» ανέφερε. Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η διοικούσα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Για ακροδεξιό συρφετό που παριστάνει τον ιδιοκτήτη της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Την ίδια ώρα που η Νέα ∆ηµοκρατία θα ξεκινά το 12ο Συνέδριό της στην Αθήνα, µε συµµετέχοντες πάνω από 5.000 εκλεγµένα στελέχη, παρατηρητές και προσκεκληµένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης και ο κ. Τσίπρας επέλεξαν να διοργανώσουν κοµµατική (αντι)εκδήλωση για τη Μακεδονία. (…)

Η Νέα Δηµοκρατία καλεί τον λαό της Θεσσαλονίκης να απορρίψει τον εξτρεµισµό. Να µην παρασυρθεί από τα ακραία στοιχεία που καιροφυλακτούν για να αναδείξουν την παρουσία τους σε βάρος της ηρεµίας και της οµαλότητας της πόλης. Θα έχουν την απόλυτη ευθύνη όποιοι διακινδυνεύσουν να αναστατώσουν πάλι την πόλη» τονίζεται.

Το κλίµα, πάντως, στη Θεσσαλονίκη είναι εκρηκτικό. Αγνωστοι έγραψαν έξω από λύκειο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης συνθήµατα σε βάρος καθηγητή, ο οποίος αντέδρασε στην προσπάθεια ακραίων στοιχείων να δράσουν στο σχολείο. Σύµφωνα µε όσα κατήγγειλε η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ, Πόπη Σαραϊδάρη, για τον καθηγητή γράφτηκαν συνθήµατα µε το όνοµά του, απειλές για κρεµάλες και σβάστικες. «Ως ∆Σ της Ε’ ΕΛΜΕ καταγγέλλουµε τη νέα απόπειρα εκφοβισµού, τις χυδαιότητες και τις απειλές, και συµπαραστεκόµαστε µε όποιον τρόπο χρειαστεί στον συνάδελφό µας» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Αλέξης ΤσίπραςΛευκός Πύργος