Ελλάδα|20.04.2020 21:01

Ξενοδόχος στην Ερμιόνη: «Ζεστός και γλυκός ο Τσιόδρας, άλλαξε γάζες στο κοριτσάκι με τα εγκαύματα»

Κώστας Ασημακόπουλος

Συγκινητικές στιγμές εκτιλύχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα στο ξενοδοχείο Galaxy της Ερμιονίδας όπου από τον περασμένο Οκτώβριο διαμένουν πρόσφυγες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και το επισκέφτηκε κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. με επικεφαλής τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά συνοδευόμενοι από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Ιωάννη Μαλτέζο, και το Δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο.

469 μετανάστες από την Αφρική

Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 469 πρόσφυγες. Μπήκε σε καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη όταν μία εργαζόμενη με καταγωγή από την Αλβανία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τον σύζυγο τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα μία 28χρονη ένοικος του ξενοδοχείου που κυοφορεί χρειάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο λόγω αιμμοραγίας που είχε.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο facebook ο δήμαρχος της πόλης μας κύριος Γεωργόπουλος εκεί διαπιστώθηκε πως ήταν θετική στον κορονοϊό αλλά ήταν ασυμπτωματική και από εκείνη την ώρα σήμανε συναγερμός. Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου απεβίωσε από παθολογικά αίτια φιλοξενούμενη γυναίκα, 39 ετών από το Κογκό. Εξέπνευσε κατά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο του Άργους και σύμφωνα με εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητική στον κορονοϊό.

«Μας ησύχασε που έκαναν σε όλους τεστ»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ενοίκους του ξενοδοχείο, την ιδιοκτήτρια αλλά και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), ενώ κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. έλαβαν δείγματα από του 469 ενοίκους τους 21 εργαζομένους αλλα και τους εκπροσώπους του Δ.Ο.Μ. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ενδιαφέρον και η οργάνωση της αποστολής του Ε.Ο.Δ.Υ. αλλά και το γεγονός πως έκαναν σε όλους τεστ. Δεν πήραν απλά δείγματα. Εκαναν τεστ σε όλους τους ενοίκους και τους εργαζομένους και αυτό είναι κάτι που μας ησυχάζει», είπε η ιδιοκτήτρια και στο ethnos.gr διευθύντρια του ξενοδοχείου Δόμνα Τορτοπίδου.

«Ζεστός και γλυκός ο Τσιόδρας»

Μάλιστα η κυρία Τορποπίδου έγινε μάρτυρας ενός συγκινητικού επεισοδίου μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και μιας μικρούλας 3,5 ετών από τη Σομαλία: «Το παιδί πριν λίγες μέρες κάηκε από καυτό νερό που έπεσε από τον βραστήρα που είχε η μητέρα της στο δωμάτιο τους. Το παιδί κάηκε στα κάτω άκρα και μάλιστα τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρά. Αυτές τις ημέρες πρέπει να κάνει συνεχώς αλλαγές στις γάζες. Την ώρα που βρέθηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου ο κύριος Τσιόδρας είδε τη μικρούλα. Της μίλησε πολύ τρυφερά, ρώτησε για τον τραυματισμό της και ζήτησε να αλλαξει μόνος του τις γάζες του παιδιού. Ηταν πολύ συγκινητικό αυτό που ζήσαμε και ο κύριος Τσιόδρας ήταν πολύ ζεστός και γλυκός άνθρωπος», λέει στο ethnos.gr Δόμνα Τορτοπίδου.

«Έμεινα έκθαμβη, μπράβο τους»

Το ξενοδοχείο Galaxy είναι μισθωμένο από τον Δ.Ο.Μ. από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια οι περιπέτειες με τα κρούσματα του κορονοϊού ξεκίνησαν πριν από 12 μέρες: «Στο ξενοδοχείο εργάζονταν ως καμαριέρα μία γυναίκα από την Αλβανία. Την Πέμπτη 9 Απριλίου δεν προσήλθε στην εργασία της. Την κάλεσα στο τηλέφωνο και μου είπε πως την πονάει η μέση της. Μετά πληροφορήθηκα πως και η ίδια και ο άνδρας της ήταν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Έτσι το ξενοδοχείο μας μπήκε στα καραντίνα από τη Μεγάλη Πέμπτη. Το Μεγάλο Σάββατο έχασε τη ζωή της από παθολογικούς λόγους μία γυναίκα που όμως δεν ήταν θετική από τον κορονοϊό και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα είχαμε το επεισόδιο με την αιμμοραγία μιας 28χρονης εγκύου η οποία βρέθηκε θετική στον ιό αλλά ασυμπτωματική. Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε τον  Ε.Ο.Δ.Υ. και σήμερα ήρθαν όλοι εδώ. Εδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν σε όλους μας τεστ και αυτό δεν τον περίμενα. Έμεινα έκθαμβη. Μπράβο τους».

«Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα»

Οπως είπε στο ethnos.gr η Δόμνα Τορτοπίδου όλοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου έχουν στόχο να φύγουν στην Ευρώπη: «Κανείς από όλους τους ενοίκους δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Η εμπειρία μου τα 4 χρόνια που συνεργάζομαι ως ξενοδοχείο για μετανάστες και πρόσφυγες μου λέει πως κανείς από όλους αυτούς του ανθρώπους δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Βλέπουν την Ελλάδα ως έναν σταθμό τράνζιτ για να μεταβούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μόλις πάρουν άσυλο και διαβατήριο σε δύο ημέρες έχουν φύγει. Κύριος προορισμός τους είναι η Γερμανία και το Βέλγιο αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πρόσφυγες δε βρίσκονται μόνοι τους εδώ. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν επρόσωποι του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, υπάρχει νομικός, μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Εγώ απλά φροντίζω για τη διαμονή και σίτισης τους. Τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα και φυσικά δε συγκρίνεται από το να ήταν αυτός ο κόσμος σε μία ανοικτή δομή. Ελπίζω και τα αποτελέσματα να είναι καλά να επιστρέψουμε σύντομα στους κανονικούς μας ρυθμούς».

πρόσφυγεςΕρμιόνηΚορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας