Ελλάδα|13.12.2018 17:09

ΕΟΦ: Ανακαλούνται γνωστά αντισηπτικά χεριών

Newsroom

Στην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των βιοκτόνων προϊόντων ASEPTOMAN MED και ASEPTODERM 2% CGH που διακινεί στην ελληνική αγορά η εταιρεία Γ. ΜΠΟΥΡΝΑΣ & ΣΤ. ΜΠΟΥΡΝΑ ΟΕ, δεδομένου ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη από το άρθρο 17 παρ. 1του Κανονισμού (ΕΕ) 528/2012 άδεια, προχώρησε ο ΕΟΦ.

Η εταιρεία Γ. ΜΠΟΥΡΝΑΣ & ΣΤ. ΜΠΟΥΡΝΑ ΟΕ, ως διανομέας των προϊόντων στην Ελλάδα, οφείλει να παύσει τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά και να προβεί σε ανάκληση των όσων κυκλοφορούν.

Το Aseptoman Med είναι ένα υγρό απολυμαντικό, αντισηπτικό χεριών έτοιμο προς χρήση με βάση την αιθανόλη για επάλειψη στο δέρμα.

Ο κανονισμός για τα βιοκτόνα (BPR, κανονισμός (ΕΕ) 528/2012) αφορά την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προστασία ανθρώπων, ζώων, υλικών ή αντικειμένων από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως παράσιτα ή βακτήρια, μέσω της δράσης των δραστικών ουσιών που περιέχουν. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς βιοκτόνων προϊόντων στην ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Το κείμενο εγκρίθηκε στις 22 Μαΐου 2012 και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2013, με μεταβατική περίοδο για ορισμένες διατάξεις. Πρόκειται να αντικαταστήσει την οδηγία για τα βιοκτόνα (οδηγία 98/8/EΚ).

Όλα τα βιοκτόνα χρειάζονται άδεια προτού διατεθούν στην αγορά, οι δε δραστικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά πρέπει προηγουμένως να έχουν εγκριθεί.

αντισηπτικά χεριώνανάκλησηΕΟΦ