Ελλάδα|23.04.2020 17:28

Η κυρία Ευαγγελία στο ethnos.gr: Πήγε να σπάσει η καρδιά μου μόλις είδα 19.000 ευρώ

Κώστας Ασημακόπουλος

Η καθαρίστρια του Δήμου Αθηνών Ευαγγελία Ράβδου έχει αναδειχτεί το πρόσωπο της επικαιρότητας με την απόφασή της να παραδώσει στην υπηρεσία της ένα τσαντάκι, με 19.000 ευρώ που βρήκε την ώρα που καθάριζε στην πλατεία στο Μοναστηράκι το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Η κυρία Ευαγγελία με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία προσλήφθηκε πριν από έξι μήνες στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Είναι μία γυναίκα του μεροκάματου που στο παρελθόν είχε εργαστεί και στην υπηρεσία του Δήμου Νέας Σμύρνης και έκανε όλες τις δουλειές για να τα βγάλει πέρα μαζί με τους γονείς της που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Στεναχωρήθηκα για αυτόν που το ξέχασε»

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης η κυρία Ευαγγελία ξεκίνησε την προγραμματισμένη βάρδιά της στη ζώνη ευθύνης της γύρω από την πλατεία στο Μοναστηράκι. Με το καροτσάκι καθαριότητας και τη σκούπα της καθάριζε επιμελώς το χώρο μπροστά από το Μετρό όταν έφτασε σε ένα σημείο πλάι στους αεραγωγούς όπου υπήρχε μία στοίβα από ξύλα.

Το ρολόι έδειχνε περίπου 11 το πρωί όταν ξαφνικά παρατήρησε πως πάνω στα ξύλα υπήρχε ένα τσαντάκι. Σε έναν πρώτο έλεγχο που έκανε, είδε πως ήταν γεμάτο χρήματα. «Η καρδιά μου πήγε να σπάσει. Στεναχωρήθηκα για αυτόν που το ξέχασε. Εμεινα για λίγο εκεί μήπως κάποιος επιστρέψει και αναζητήσει το τσαντάκι. Λόγω των περιορισμών των μέτρα από τον κορονοϊό η πλατεία ήταν άδεια και στο σημείο δεν υπήρχε κόσμος. Δεν ήρθε κανείς στο σημείο. Αμέσως πήρα τηλέφωνο τον προϊστάμενό μου για να τον ενημερώσω. Φύλαξα το τσαντάκι μέχρι το τέλος της βάρδιας και το πήγα στο γραφείο του επόπτη όπως με είχε συμβουλεύσει να κάνω».

«Αισθάνομαι πιο πλούσια»

Στην καθιερωμένη ερώτηση εάν σκέφτηκε να κρατήσει τα χρήματα, απαντάει με σιγουριά: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να κρατήσω τα χρήματα. Δεν θα κρατούσα κάτι που δεν μου ανήκει. H σκέψη πως κάποιος κλαίει που έχασε τις οικονομίες του μου δημιουργούσε ταραχή. Και στο παρελθόν είχα βρει πολύτιμα αντικείμενα και τα είχα παραδώσει. Αυτό που θέλω είναι να έχω δουλειά και σιγουριά για το μεροκάματό μου. Αισθάνομαι πιο πλούσια από το να κρατούσα τα 19.000», είπε στο ethnos.gr η κυρία Ευαγγελία Ράβδου που με την πράξη της προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και έδωσε το παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλοσεβασμού.

Δεν έχει βρεθεί ο κάτοχος των 19.000

Στο γραφείο του επόπτη του 3ου τομέα του Α΄διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων Θοδωρή Μαντούβαλου έγινε η καταμέτρηση των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες καταμετρήθηκαν 19.000 Ευρώ και κάτι… ψιλά, ενώ υπήρχαν έγγραφα από ιατρικές εξετάσεις και ένα βιβλιάριο καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Απριλίου ο κάτοχος του μικρού θησαυρού δεν είχε εντοπιστεί ούτε έχει υπάρξει δήλωση απώλειας στις Αρχές.

«Μας συγκίνησε η κυρία Ευαγγελία»

«Η ενέργεια της κυρίας Ευαγγελίας μας συγκίνησε όλους. Εγινε και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μας τόνωσε το ηθικό και σε ολους στην υπηρεσία μας μας γέμισε ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την πράξη της. Ως επόπτης της υπηρεσίας θέλω να της πω συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα το παράδειγμα όλης της ελληνικής κοινωνίας. Αισθανθήκαμε ηθική ικανοποίηση από την ενέργεια του δημάρχου μας να ευχαριστήσει δημόσια την κυρία Ευαγγελία και την υπηρεσία μας», είπε στο ethnos.gr ο Θεόδωρος Μαντούβαλος και πρόσθεσε:  

«Βρίσκαμε μόνο άδεια πορτοφόλια»

«Είμαι 33 χρόνια στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και ποτέ δεν έχουμε βρει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Συνήθως βρίσκουμε πορτοφόλια άδεια που πετάνε οι πορτοφολάδες αφού αφαιρέσουν τα χρήματα. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός πως η πλατεία ήταν άδεια λόγω των μέτρων κι έτσι το τσαντάκι δεν εντοπίστηκε από κάποιον περαστικό. Πολύ καλά κάνετε και προβάλετε την πράξη της. Είναι ηθική ικανοποίηση για όλους μας και πράδειγμα προς μίμηση».

«Δύσκολη η δουλειά μας»

Με την ευκαιρία του περιστατικού ο Θεόδωρος Μαντούβαλος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας: «Εν μέσω πανδημίας φυσικά και ανησυχούμε. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας αλλά όταν έχεις να καθαρίσεις δημόσιους χώρους πάντα πρέπει να λαμβάνεις τα μέτρα σου. Ανησυχείς όταν γυρνάς σπίτι αλλά πρέπει να βγει και το μεροκάματο. Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη. Εχουμε αλλάξει και τις βάρδιες με κλιμακωτό ωράριο ώστε οι αλλαγές στη βάρδια να μην γίνονται την ίδια ώρα. Υπάρχουν και θετικά. Άλλες χρονιές τέτοιες ώρες το Μοναστηράκι βούλιαζε από κόσμο ενώ τώρα είναι άδειο και έτσι κάναμε εργασίες που δε μπορούσαμε να κάνουμε όπως απολύμανση και καθαρισμό στα σημεία που βρίσκονται οι επιχειρήσεις και άλλα σημεία που συνωστιζόταν ο κόσμος».

Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο

Την πράξη της κυρίας Ευαγγελίας εξήρε και ο δήμαρχος Αθηναϊων, Κώστας Μπακογιάννης: «Η Ευαγγελία εργάζεται στην καθαριότητα του δήμου μας. Βρήκε μία τσάντα με 19.000 ευρώ και με τον επιστάτη συνάδελφό της, το παρέδωσαν στην αστυνομία. Στην Ευαγγελία λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι για την τσάντα, αλλά γιατί στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας. Οτι η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός είναι τα κλειδιά για μία καλύτερη κοινωνία», έγραψε ο κ. Μπακογιάννης. Μάλιστα, ο δήμαρχος ανήρτησε και βίντεο από τη συνάντησή του με την υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων και τον επόπτη, στο Μοναστηράκι, όπου έδωσε και τα συγχαρητήριά του στην κυρία Ράβδου και τον κ. Μαντούβαρη. «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ότι μας κάνατε περήφανους. Αν μπορούσα θα σας έπαιρνα και αγκαλιά, αλλά δεν με παίρνει», είπε ο κ. Μπακογιάννης στους δύο υπαλλήλους του δήμου.  


Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

θησαυρόςκαθαριότηταΚορονοϊόςκαθαρίστρια