Ελλάδα|14.12.2018 11:19

Το βαπόρι απ' τη Συρία: Έξι τόνοι χασίς, τρία εκατ. «χάπια των τζιχαντιστών»

Ευλαμπία Ρέβη

Τελικά το «µυστικό» του ήρθε στο φως όταν κατά τις έρευνες βρέθηκε ότι το πλοίο είχε δεύτερο πάτο. Εκεί µέσα κατασχέθηκαν περισσότεροι από έξι τόνοι χασίς σε µορφή σοκολάτας και ένα κοντέινερ που περιείχε συνολικά τρία εκατοµµύρια παραισθησιογόνα χάπια Captagon, που είναι γνωστά και ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Μέχρι και αργά χθες το απόγευµα είχαν εξεταστεί οκτώ µεγάλα σε µέγεθος κοντέινερ και υπολειπόταν να διερευνηθεί το περιεχόµενο άλλων δέκα, µικρότερου µεγέθους. Λιµενικές πηγές, µάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών ουσιών να φτάσει τους δέκα τόνους. Eάν αυτό επαληθευθεί, θα σηµαίνει ότι οι άνδρες του Λιµενικού κατάφεραν να εντοπίσουν ένα από τα µεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα µας και αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά ιστορικά χρονικά.

«Δεν γνωρίζαµε τίποτε για τα ναρκωτικά» φέρονται να ισχυρίστηκαν και τα 11 µέλη του πληρώµατος του πλοίου, που πριν από λίγες ηµέρες απέπλευσε από το λιµάνι της Λαττάκειας στη Συρία µε τελικό προορισµό του τη Λιβύη. Πρόκειται για δέκα υπηκόους Συρίας και έναν Ινδό, που συνελήφθησαν και είναι αντιµέτωποι µε βαρύ κατηγορητήριο. Η επιχείρηση που οδήγησε στο να αποκαλυφθεί το µυστικό του «ΝΟΚΑ» δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο τραυµατισµός του Μίσα

Πάνω από τα κοντέινερ του θανάτου υπήρχαν διάφορα προϊόντα, ενώ ένα ατύχηµα του ειδικά εκπαιδευµένου λιµενικού σκύλου Μίσα, που έπεσε από µεγάλο ύψος και τραυµατίστηκε στα πόδια, οδήγησε στο να αποσυρθεί. Το κενό του αναπλήρωσε άλλος «συνάδελφός» του που εστάλη από την Πάτρα και συνέβαλε στο να έρθουν στην επιφάνεια οι τόνοι ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι κρύβονταν στα αµπάρια του πλοίου.

Πριν από λίγες ηµέρες το «ΝΟΚΑ» απέπλευσε από το λιµάνι της Λαττάκειας µε προορισµό τη Λιβύη

Την ηµέρα που έγινε το ρεσάλτο στο πλοίο, µετέβησαν στην Κρήτη και ο αρχηγός του Λιµενικού Σώµατος, αντιναύαρχος Σταµάτης Ράπτης, µαζί µε τον διευθυντή του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόµευσης του Αρχηγείου του Λιµενικού, υποναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα από την πρώτη στιγµή, στελέχη της ∆ίωξης Ναρκωτικών, αλλά και δυνάµεις της Frontex. Επίσηµη ενηµέρωση για την υπόθεση θα γίνει σήµερα το µεσηµέρι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Captagonχασίς