Ελλάδα|14.12.2018 11:02

Ανησυχούν εννέα στους δέκα Ελληνες για το περιβάλλον

Μαρία Λιλιοπούλου

Εντονη ανησυχία για την υποβάθµιση του περιβάλλοντος εκφράζουν οι εννέα στους δέκα Ελληνες, ζητώντας αυστηρότερη περιβαλλοντική νοµοθεσία, ενώ την ίδια στιγµή αγνοούν σε µεγάλα ποσοστά ακόµα και εάν εντός των ορίων της περιφέρειας που κατοικούν υπάρχουν περιοχές ενταγµένες στο δίκτυο Natura 2000.

Τα σκουπίδια, η ατµοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των υδάτων αποτελούν τα τρία βασικά περιβαλλοντικά προβλήµατα που ανέφεραν αυθόρµητα οι ερωτηθέντες µε µοναδική εξαίρεση τους κατοίκους της ∆υτικής Μακεδονίας, όπου σηµαντικότερο πρόβληµα αναδείχθηκε η ρύπανση από εργοστάσια/διυλιστήρια, η οποία σε συνδυασµό µε την ατµοσφαιρική ρύπανση φτάνει το 61,7%. Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική δηµοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Marc για λογαριασµό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του έργου «LIFE-IP 4 NATURA» σε 1.204 νοικοκυριά, µε στόχο να καταγράψει τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά µε θέµατα που αφορούν την προστασία της φύσης, µε έµφαση στις προστατευόµενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του συγκεκριµένου έργου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα µας διαθέτει 446 περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο, το οποίο συνολικά καλύπτει το 1/3 της χερσαίας και περίπου το 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας.

Περισσότερο ανήσυχες εµφανίζονται οι γυναίκες, ενώ η ανησυχία κορυφώνεται στις νεότερες ηλικίες (17-24 ετών) και στις δυναµικές ηλικίες (35-54 ετών). Λίγο πιο προβληµατισµένοι εµφανίζονται οι κάτοικοι σε Αττική και Κρήτη.

Συµπεράσµατα Αναλυτικά, βάσει των συµπερασµάτων της έρευνας, το 91,1% των ερωτηθέντων εκτιµά ότι η υποβάθµιση του φυσικού περιβάλλοντος και η εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών συνιστά πλέον πραγµατική απειλή, ποσοστό το οποίο αγγίζει το 95% στις ηλικίες 17-24 ετών. Ωστόσο µόλις το 37,6% των Ελλήνων έχει ακούσει για το δίκτυο Natura και γνωρίζει τι είναι. Παρ’ όλα αυτά το 93,4% αξιολογεί θετικά για τις τοπικές κοινωνίες την ύπαρξη περιοχών Natura. Πιο αναγνωρίσιµες περιοχές είναι όσες βρίσκονται στην Αττική, την Κρήτη και την Αν. Μακεδονία-Θράκη, αν και µόνο το 8,9% των κατοίκων της Αττικής γνωρίζει ότι στα όρια του νοµού υπάρχουν περιοχές Natura.

Ως προς τα βασικότερα περιβαλλοντικά προβλήµατα ξεχωρίζουν τα σκουπίδια και τα απόβλητα σε ποσοστό 30,6%, την ατµοσφαιρική ρύπανση/καυσαέριο 
(19,4%) και τη µόλυνση θάλασσας και υδάτων (8,9%).

Αναφορικά µε τις ατοµικές τους προσπάθειες, οι επτά στους 10 δηλώνουν ότι ανακυκλώνουν. Ωστόσο περίπου το 1/3 αυτών σηµειώνουν πως η προσπάθειά τους είναι χωρίς νόηµα, αφού «ο δήµος ενοποιεί τα σκουπίδια που εµείς διαχωρίζουµε». Αντίστοιχα οι µισοί λένε ότι η µείωση χρήσης του ΙΧ ή ενέργειας (60%) δεν έχουν αποτέλεσµα.
Το 82,2% των ερωτηθέντων και κυρίως οι γυναίκες θα επιθυµούσαν ένα αυστηρότερο νοµοθετικό πλαίσιο προστασίας της φύσης, ενώ σε ποσοστό 92,2% εκτιµούν ότι η υφιστάµενη νοµοθεσία δεν εφαρµόζεται επαρκώς.

Την ικανοποίησή του για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για το περιβάλλον εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα της έρευνας: «Αυτό δηµιουργεί γόνιµο έδαφος για τις πρωτοβουλίες αλλαγής του κοινωνικού και καταναλωτικού µοντέλου ζωής των πολιτών, προς µια ενεργό στάση κατά της υποβάθµισης του φυσικού περιβάλλοντος και υπέρ της τοπικής οικονοµίας» συµπλήρωσε.

ρύπανσηWWF