Ελλάδα|04.05.2020 20:40

Αισιοδοξία από Τσιόδρα: «Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης “RO” στην Ελλάδα»

Newsroom

O Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα στις 18:00 ενημέρωσε σχετικά με το πώς κινείται ο κορονοϊός στη χώρα μας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ διανύουμε την πρώτη μέρα της… απελευθέρωσης από τα μέτρα περιορισμού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2.632 συνολικά. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν δύο ακόμη καταγεγραμμένοι θάνατοι και 146 συνολικά. Από τα 2.632 κρούσματα, το 55,4% αφορά σε άνδρες, το 22,6% είναι σχετιζόμενο με ταξίδι στο εξωτερικό και το 50% με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στη φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθούν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα. Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε:

«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες. Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα. Που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο δείκτης «RO» στη χώρα μας

Εν τω μεταξύ, την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης για την πανδημία.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε και εκτίμησε ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μετάδοσης, γνωστός και ως πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου, υπολογίζει σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό ένα μολυσμένο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες και μετά την μερική άρση των μέτρων ο δείκτης σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.

Τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα

Το «κακό και επικίνδυνο» σενάριο είναι να καταγραφεί σταδιακή άνοδος του δείκτη μετάδοσης (R0) και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. «Αν δούμε τον δείκτη να ανεβαίνει σταδιακά, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας είπε κατά την τελευταία ενημέρωση.

Στην περίπτωση που ο δείκτης μετάδοσης κινείται ανοδικά μέχρι τις 18 με 20 Μαΐου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση μέτρων, οι ειδικοί πιθανότατα θα εισηγηθούν εκ νέου κλείσιμο καταστημάτων λιανεμπορίου. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας πως εάν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας δεν θα υπάρξουν επιδημικές εξάρσεις στη σχολική κοινότητα.

Τέλος, το πιο «μελανό» – αλλά και μακρινό κατά τους ειδικούς- σενάριο να σκαρφαλώσει ο δείκτης R0 πάνω από το 1 και να συνεχίσει να κινείται ανοδικά μεταφράζεται σε πλέγμα μέτρων εκ νέου.

Σωτήρης ΤσιόδραςRo