Ελλάδα|06.05.2020 13:11

Πετρέλαιο θέρμανσης. «Ολο το χρόνο καθόμασταν και τώρα δεν προλαβαίνουμε»!

Newsroom

Τα ρεπορτάζ στην αρχή της σεζόν, κάπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου δηλαδή, ήταν δυσοίωνα και απαισιόδοξα. Και μιλάμε για τις προβλέψεις των τιμών των καυσίμων και πως αυτές θα διαμορφώνονταν κατά τον χειμώνα που έμπαινε. Οι «ειδικοί», μιλούσαν τότε για μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης το 1,15 ευρώ με ανοδικές τάσεις. Και πραγματικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άνοιξε το 2019 με τιμή κοντά στο 1,10 ευρώ και εκεί κυμαινόταν μέχρι τον Απρίλιο. Να σημειώσουμε ότι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ημερομηνίες του 2018 οι τιμές του πετρελαίου είχαν παρουσιάσει καθοδική τάση. Όμως… Όμως όπως επισήμαιναν βενζινοπώλες το προϊόν εξακολουθούσε να είναι ακριβό για πολλούς: «Η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών» επισήμαιναν.

Όλα αυτά προ κορονοϊού, γιατί μετά έγινε πάρτι κατρακύλας… Σήμερα, πριν ο Μάιος κλείσει το πρώτο 10 ήμερο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 0,70 έως 0,76 λεπτά το λίτρο και οι πρατηριούχοι τρίβουν τα χέρια τους.

«Η δουλειά μας έχει αυξηθεί σε ποσοστό 50%» λέει βενζινοπώλης της Ανατολικής Αττικής. «Ολο τον χειμώνα καθόμασταν και από τον Απρίλιο δεν σταματάμε να γεμίζουμε δεξαμενές. Η τιμή είναι προσιτή για πολλά νοικοκυριά και ο κόσμος τρέχει να προμηθευτεί για του χρόνου. Ας δει σοβαρά η κυβέρνηση τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα έχει περισσότερο κέρδος από πριν», επισημαίνεται.

Να σημειωθεί ότι η ομοσπονδία βενζινοπωλών, υποστήριζε σε ρεπορτάζ του site της «Ναυτεμπορικής», ότι από τότε που οι κυβερνήσεις επέβαλαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) συμπαρασύροντας και την αύξηση του ΦΠΑ, «όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών, όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον και η ένταση του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου». Τέλος να επισημάνουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται μέχρι και τις 15 Μαΐου, αφού η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την αγορά του.

βενζίνηΚορονοϊόςπετρέλαιο θέρμανσης