Ελλάδα|15.05.2020 17:54

Δίκη Τοπαλούδη: Τα χειροκροτήματα στο ακροατήριο, η απάντηση της προέδρου

Σοφία Φασουλάκη

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου επί των ποινών το ακροατήριο ξέσπασε σε  χειροκροτήματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασης της προέδρου: «Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση  και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία», είπε η πρόεδρος. Χωρίς να αντιδράσουν, οι  δυο κατηγορούμενοι άκουσαν την απόφαση που επέβαλε στον καθένα ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 έτη. Μία ποινή που ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας, λίγο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που αιτήθηκαν οι δυο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησε νωρίτερα από το δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Ωστόσο η πρόεδρος ζήτησε να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Η ετυμηγορία της εισαγγελέως

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά. «Αντίθετα συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη». «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» τόνισε χαρακτηριστικά στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος και για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» υπογράμμισε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Νωρίτερα, τη στιγμή που ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη κατηγορουμένου ζητούσε από το δικαστήριο  την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα του, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη ξέσπασε μέσα  στην δικαστική αίθουσα. «Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό; 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις. Το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Στη συνέχεια η μητέρα αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα φωνάζοντας και κλαίγοντας με τον ακροατήριο να την χειροκροτεί.

Ελένη Τοπαλούδηδίκη Τοπαλούδη