Ελλάδα|18.05.2020 18:35

Πώς θα τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας η «Ποντιομάνα» Καλαμαριά

Newsroom

Σε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού, μέσα από συμβολικές «εικόνες», χωρίς τυμπανοκρουσίες, μαζικές εκδηλώσεις και συγχρωτισμό, ο Δήμος της «Ποντιομάνας» Καλαμαριάς τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο συμβολισμός του πένθους της Γενοκτονίας αποσκοπεί στο να μην επιτραπεί στο  χρόνο να ξεθωριάσει τις σελίδες της ιστορίας, αλλά  να παραμένει ζωντανό το ματωμένο δράμα των Ποντίων στις καρδιές όλων.

Από τις 9:00 το βράδυ της 18ης Μαΐου και ως και τα μεσάνυχτα της 19ης του μήνα το κτίριο του δημαρχείου, στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού  θα παραμείνει φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος, που θα φέρει στη  μνήμη τα βαθιά  τραύματα και τις πληγές των προσφύγων του Πόντου.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου, 19 Μαΐου, από  το πρωί θα αντηχούν στο κέντρο της Καλαμαριάς μοιρολόγια του Πόντου  και αποσπάσματα από μαρτυρίες που θα  αποτυπώνουν τις κραυγές, τον πόνο και την πικρία των προσφύγων.

Στη διάρκεια της ημέρας, στο μπαλκόνι του δημαρχείου, θα στέκεται ένα ζευγάρι ποντίων  (από μέλη των ποντιακών συλλόγων της Καλαμαριάς εναλλάξ), με αυθεντικές ποντιακές φορεσιές, αποδίδοντας φόρο τιμής. Το ζευγάρι θα είναι πλαισιωμένο από τα λάβαρα της Αδελφότητας Κρωμναίων, του Συλλόγου Καυκασίων «ο Προμηθέας», της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς  και του Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι».

To βράδυ από το μπαλκόνι του δημαρχείου θα ηχήσουν οι φωνές μικρών ποντιόπουλων τα οποία με τις απαγγελίες τους θα αφηγούνται  το χαμό και τον πόνο των προγόνων τους. Οι καμπάνες της Ιεράς Μητρόπολης Καλαμαριάς θα χτυπήσουν πένθιμα καλώντας όλο τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Η μέρα μνήμης στο «αιματοβαμμένο» Δημαρχείο Καλαμαριάς θα κλείσει με ένα μοιρολόι και με χαραγμένο στη σκέψη όλων: «Η Ρωμανία κι αν πέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο….».

Γενοκτονία ΠοντίωνΚαλαμαριά