Ελλάδα|25.05.2020 17:02

Θεσσαλονίκη: Με αποστάσεις και λίγο κόσμο η πρώτη μέρα λειτουργίας εστιατορίων - καφέ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αρκετά υποτονικά, με σημαντικό αριθμό μαγαζιών να μη σηκώνει ρολά και με τήρηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των απαραίτητων μέτρων προστασίας κύλησε η πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη μετά από περίπου 2,5 μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των ταβερνών, των εστιατορίων και των καφέ - μπαρς βρέθηκαν από το πρωί στα καταστήματα και τακτοποίησαν τα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους με τις απαραίτητες αποστάσεις, περιμένοντας τους πελάτες. Ωστόσο, ο αριθμός των τελευταίων δεν τους άφησε ικανοποιημένους.

«Οι καταστηματάρχες και το προσωπικό έχουν διάθεση και πρόθεση να προσελκύσουν τον κόσμο στα μαγαζιά. Κατέβαλαν πολύ φιλότιμες προσπάθειες και κατάφεραν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας. Σίγουρα οι επιχειρηματίες δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, ωστόσο, πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα η κατάσταση θα βελτιωθεί και ο κόσμος θα αρχίσει να βγαίνει δειλά - δειλά έξω. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να κάνουμε όλοι μας υπομονή, προσέχοντας τις αντιδράσεις του κόσμου, διότι αυτό έχει τεράστια σημασία», τονίζει στο ethnos.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων (προμηθεύουν τα μαγαζιά με προϊόντα) και υπεύθυνος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Νίκος Μπατζάτσος.

Ένα στα δέκα καταστήματα δεν σήκωσε ρολά

Ένα στα δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη δε σήκωσε ρολά, παρά την άρση της αναστολής λειτουργίας. Αιτία είναι το γεγονός ότι δε διαθέτει εξωτερικό χώρο ή είναι πολύ λιγοστός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν παρά ελάχιστους πελάτες. Έτσι οι επιχειρηματίες προτίμησαν να μην ανοίξουν, από το να κάνουν έξοδα για τις προμήθειες, χωρίς να καταφέρουν να τις πουλήσουν. «Αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ότι μπορούν να βάλουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικούς χώρους.Το αποτέλεσμα είναι περίπου το 10% των καταστημάτων να μην ανοίξει σήμερα, αφού οι επιχειρηματίες είδαν ότι δεν τους συμφέρει. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί πάρα πολύ, όταν τις επόμενες μέρες η Πολιτεία πάρει απόφαση να επιτραπεί η λειτουργία και κάποιων εσωτερικών χώρων», λέει ο κ. Μπατζάτσος.

Κατά τον ίδιο,τουλάχιστον κατά 30% θα είναι μειωμένος ο τζίρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την προ καραντίνας περίοδο, επειδή είναι αναγκασμένοι οι επιχειρηματίες να τα λειτουργήσουν με πολύ λιγότερα τραπεζοκαθίσματα και με σημαντικές αποστάσεις μεταξύ τους.      

τραπεζοκαθίσματαλειτουργίαεστιατόρια