Ελλάδα|17.12.2018 12:01

Συγκέντρωση μειονοτικών στο δημαρχείο Χειμάρρας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Χειμάρρας και δυναμική παρέμβαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν Έλληνες μειονοτικοί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Ο στόχος είναι να πεισθούν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και να πάρουν απόφαση εναντίωσης στο σχέδιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, σύμφωνα με το οποίο συνολικά 46 εκτάσεις γης, παραθαλάσσια «φιλέτα» συνολικού εμβαδού 1.614 εκταρίων, οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, δίνονται χωρίς καμία αποζημίωση, έναντι μόλις ενός ευρώ, στο αλβανικό κράτος για τουριστική αξιοποίηση. 

Από τις 46 αυτές εκτάσεις οι 41 (έκτασης 1.317 εκταρίων) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της οργάνωσης της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια», Φρέντυ – Διονύσης Μπελέρης, την Παρασκευή αναμένεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο πολύ μεγάλος αριθμός μειονοτικών από τη Χειμάρρα και τις γύρω από αυτήν περιοχές, ενώ αντιπροσωπείες Ελλήνων αναμένεται να φτάσουν στην πόλη και από άλλες περιοχές της νότιας Αλβανίας. 

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι το θέμα είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωση του ελληνισμού στην περιοχή, αφού, αν εφαρμοστεί το σχέδιο της υφαρπαγής των ελληνικών περιουσίων από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, η μειονότητα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τις πατρογονικές της εστίες.

«Δυστυχώς, το σχέδιο πέρασε με υπουργική απόφαση. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε το θέμα με πολιτική παρέμβαση και η μόνη επιλογή που έχουμε, είναι να δώσουμε δικαστική μάχη. Θα το επιδιώξουμε, με όποιο μέσο διαθέτουμε», είπε στο ethnos.gr ο Φρέντυ – Διονύσης Μπελέρης.

Συνάντηση με Κατρούγκαλο

Αντιπροσωπεία των Χειμαρριωτών βρίσκεται στην Αθήνα και το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση θα του εκθέσουν το ζήτημα και θα ζητήσουν δυναμική παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί το σχέδιο του Έντι Ράμα.

Η αντιπροσωπεία των Χειμαρριωτών θα επιδιώξει συνάντηση και με εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επίσης, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιαστεί εκτενώς το πρόβλημα σε Χειμαρριώτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

ΧειμάρραΈντι ΡάμαΑλβανία