Ελλάδα|01.06.2020 13:10

Μουτζούρης: «Τρύπες» στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στη Βόρεια Λέσβο

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Τρύπες» στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου, εντοπίζει ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ζητά να ληφθούν μέτρα για την έγκαιρη κάλυψή τους, ώστε να αποτραπεί μια πιθανή νέα αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, μετά από μια μακρά περίοδο εντυπωσιακής μείωσής τους.

Ενώ ο μήνας Μάιος έκλεισε με μηδενικές αφίξεις σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και ο Απρίλιος, στη Λέσβο έφτασαν 6 βάρκες με συνολικά 229 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολό τους προσέγγισαν τις βόρειες ακτές του νησιού.
«Βόρειες Λεσβιακές τρύπες που εξακολουθούν να χαίνουν και να μπάζουν, παρά τις επισημάνσεις μας. Το θέμα έχει γίνει ΠΟΛΥ σοβαρό. Χωρίς θερμικές κάμερες; (Τσόνια Λεσβου 30.05.2020)», έγραψε ο περιφερειάρχης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το Σάββατο. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε φτάσει η έκτη βάρκα με συνολικά 54 επιβαίνοντες σε ακτή στην περιοχή Τσόνια, στη βορειοανατολική Λέσβο, απέναντι από το Αϊβαλί.

Ο κ.Μουτζούρης είχε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν ένα κενό φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά τη «στεγανοποίησή» τους σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου, με την αύξηση των περιπολιών και την χρήση εξελιγμένων μέσων παρακολούθησης και αποτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, την θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Λέσβου επιτηρεί περιπολικό σκάφος γειτονικής χώρας, που επιχειρεί στο πλαίσιο της Frontex και δεν είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού των λέμβων από μεγάλη απόσταση και σε συνθήκες νύχτας. Οι τοπικές Αρχές έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση της φύλαξης στην συγκεκριμένη περιοχή, με την αποστολή περιπολικού σκάφους του λιμενικού από άλλο νησί.

Σημειώνεται πως το σύνολο των νέων αφίξεων έχουν μεταφερθεί στη δομή καραντίνας που λειτουργεί στα Μεγάλα Θέρμα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί τέσσερις μετανάστες με COVID-19, στο σύνολό τους ασυμπτωματικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε χωριστή απομόνωση από τους υπόλοιπους, εντός της δομής καραντίνας.

Μείωση άνω του 90% στις ροές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών το Μάιο συνεχίστηκε με τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό και το Μάιο, σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 90% σε σχέση με το 2019.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 σημειώθηκε μείωση της τάξης του 97,26% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, ενώ το Μάιο η μείωση ανήλθε στο 91% συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Αναφορικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) έχουν μειωθεί κατά 15% μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αποτέλεσμα ήταν να απορροφηθούν οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός διαμενόντων σε 36.276 από 42.000 που ήταν στις αρχές του έτους.

Λέσβοςπροσφυγικές ροέςμεταναστευτικόΜουτζούρης