Ελλάδα|04.06.2020 22:06

Πρόσφυγας ή μετανάστης ο ένας στους έξι κατοίκους στο Βόρειο Αιγαίο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Το 15,5% του σημερινού πληθυσμού στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 1,4% σε αυτή του Νότιου Αιγαίου. Με εξαίρεση τις δύο αυτές Περιφέρειες, τα νησιά των οποίων αποτελούν σημεία πρώτης υποδοχής, η κατανομή των αιτούντων άσυλο στην υπόλοιπη Ελλάδα ακολουθεί τον στόχο της κυβέρνησης να μην ξεπερνούν το 1% του συνολικού πληθυσμού ανά Περιφέρεια.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τον πίνακα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις Περιφέρειες, με άλλες να βρίσκονται οριακά στον στόχο του 1%, όπως η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, και άλλες να φιλοξενούν ελάχιστους αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα η αναλογία είναι μόλις 0,1%, ενώ στο τέλος του πίνακα βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου δεν διαμένει ούτε ένας αιτών άσυλο, από το σύνολο των 101.210 στο σύνολο της χώρας.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, οι Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου και Αττικής φιλοξενούν σχεδόν τον ίδιο αριθμό αιτούντων άσυλο (30.959 και 30.628 αντίστοιχα). Ωστόσο η αναλογία με τον τοπικό πληθυσμό είναι 15,5% στο Βόρειο Αιγαίο και μόλις 0,8% στην Αττική. Τρίτη σε αριθμό διαμενόντων είναι η Κεντρική Μακεδονία, με 15.371 πρόσφυγες και μετανάστες και αναλογία μεγαλύτερη από την Αττική (1%).

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Μαϊου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά μειώθηκε κατά 6.07% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο. Η συνολική μείωση από την αρχή του χρόνου ήταν της τάξης του -14,17%, δηλαδή μείωση κατά 5.937 άτομα. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στα Δωδεκάνησα (-32% στη Λέρο και -31,7% στην Κω) και ακολουθεί η Χίος με -16,4%, η Σάμος με -15,7 και τελευταία η Λέσβος (που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο) με μείωση 7,2%.

Οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το μήνα Μάιο ήταν 227 στη Λέσβο και μηδενικές στα άλλα τέσσερα νησιά πρώτης υποδοχής.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το φράγμα των 100.000, ενώ μειώθηκαν κατά 7,59% τα αιτήματα προσφυγών.

μεταναστευτικόυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλουπροσφυγικό