Ελλάδα|05.06.2020 18:01

Ζέρβας: Έκπτωση 20% στα δημοτικά τέλη σε δημότες που θα φτιάξουν πράσινο δώμα

Τίμος Φακαλής

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία κάθετων κήπων και φυτεμένων δωμάτων σε πολυκατοικίες παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών σε όσους πολίτες προχωρήσουν στη δημιουργία τους. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή (5.6).

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης έχει έρθει σε επαφή με ανθοπώλες της πόλης προκειμένου οι πολίτες που θα κάνουν κάθετους κήπους ή δώματα να έχουν έκπτωση. Η αίτηση για τη μείωση των τελών θα γίνεται από το σύνολο της οικοδομής ενώ το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Το διάστημα αυτό έχει γίνει συντήρηση 720 στρεμμάτων χώρων πρασίνου, 45.000 δέντρων σε δεντροστοιχίες και 25.000 δέντρων σε χώρους πρασίνου και Άλση. Έχει γίνει κλάδευση ανανέωσης, μείωσης, αραίωσης και ανύψωσης κόμης σε 9.368 δένδρα, καθώς και φύτευση 25.000 εποχικών φυτών, 1.700 θάμνων και 524 δένδρων» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  

Σχετικά με την ανακύκλωση, ο κ.Ζέρβας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 21% και πως μπορεί να πετύχει τον στόχο του 35% με την ενίσχυση επιπλέον 2000- 3000 μπλε κάδων από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο δήμος εντός του έτους θα προμηθευθεί 50 ηλεκτρικά οχήματα και θα προχωρήσει στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης με βάση τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Δημητριάδης, παρουσίασε τις δράσεις και ενέργειες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο 2020. Μεταξύ άλλων έγιναν αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου-Δελφών-Ορέστου-Μακεδονίας, στη συμβολή των οδών Βαρώνου Χιρς και Γαμβέτα, φυτεύσεις 30 υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη, ανάπλαση πάρκου Αγίας Σοφίας και Απογευματινού Ήλιου στην Νέα Παραλία. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Δημητριάδης έγινε περίθαλψη σε 124 αδέσποτα ζώα, στειρώθηκαν 467 σκύλοι και γάτες και πραγματοποιήθηκαν 28 υιοθεσίες σκύλων. 

«Κάθε μέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος για την υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης. Πρέπει να συντηρούμε την πόλη και να αναπτύξουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης τόνισε πως η διοίκηση «βάζει ψηλά στην ατζέντα τον εθελοντισμό στη μετά covid εποχή» και ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγγεγραμμένους 1.900 εθελοντές, τους οποίους θέλει να αυξήσει το επόμενο διάστημα.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΣωκράτης ΔημητριάδηςΚωνσταντίνος Ζέρβας