Ελλάδα|17.12.2018 19:02

Xρονιά ρεκόρ για τη Ζάκυνθο σε φωλιές Καρέτα Καρέτα

Μαρία Λιλιοπούλου

Αν και συχνά οι περιβαλλοντικές εκθέσεις μας απογοητεύουν ως προς τις επιδόσεις της χώρας μας, το 2018 φαίνεται ότι κλείνει με μία ιδιαίτερα θετική είδηση για την Ελλάδα, καθώς υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τη Ζάκυνθο σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta.

Συνολικά 783 φωλιές και 93.960 αυγά φιλοξενήθηκαν φέτος μόνο στην παραλία των Σεκανίων.«Ωστόσο, η Caretta Caretta δέχεται ακόμη απειλές, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της στη Μεσόγειο, και έχει ανάγκη τη στήριξή όλων μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Κι αυτό γιατί οι πιθανότητες επιβίωσης και ενηλικίωσης των νεοσσών είναι πολύ μικρές και δεν ξεπερνούν τη μία στις χίλιες.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2018 (Μάιος – Οκτώβριος 2018), συνολικά 1.464 φωλιές καταμετρήθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Παραπάνω από τις μισές -συγκεκριμένα 783 φωλιές- βρίσκονται στα Σεκάνια, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι 783 φωλιές που καταγράφηκαν το 2018 στα Σεκάνια φιλοξένησαν συνολικά 93.960 αυγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με το WWF, οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta είναι πολλές και κυρίως ανθρωπογενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του φετινού 4μηνου προγράμματος φύλαξης του WWF Ελλάς στην περιοχή των Σεκανίων, καταγράφηκε πλήθος παραβάσεων. Συγκεκριμένα, κατά τις 960 ώρες που απασχολήθηκαν οι φύλακες, καταγράφηκαν 226 περιστατικά παραβάσεων, τα περισσότερα από τα οποία, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ και το Λιμεναρχείο, διευθετήθηκαν άμεσα.

Να σημειωθεί ότι στις απειλές για τη θαλάσσια χελώνα συγκαταλέγονται η οικολογική υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας λόγω τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, η φωτορύπανση, η όχληση των χελωνών στο θαλάσσιο χώρο, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η διάβρωση των παραλιών, η θαλάσσια ρύπανση (πχ πλαστικά) και η κλιματική αλλαγή.

«Σε αυτές τις απειλές έρχονται τώρα να προστεθούν και οι θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου» σημειώνει το WWF εξηγώντας ότι οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζονται στο Ιόνιο για μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή απώλεια ακοής της θαλάσσιας χελώνας, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα προσανατολισμού της στο νερό, τη δυσκολία μετακίνησής της για την ανεύρεση τροφής ή ακόμα και τον επιτυχή εντοπισμό της παραλίας όπου θα γεννήσει τα μικρά της. Η περιβαλλοντική οργάνωση ενημερώνει ότι μέσω του site του WWF, οι πολίτες μπορούν να «υιοθετήσουν» μια Caretta Caretta, βοηθώντας την οργάνωση να συνεχίσει το έργο της στα Σεκάνια.

caretta carettaΖάκυνθοςWWF