Ελλάδα|15.06.2020 13:43

Αεροδρόμια: Φτάνουν οι πρώτες τουριστικές πτήσεις - Τα μέτρα και οι νέοι κανόνες

Newsroom

Ανοίγει αύριο Δευτέρα (15/6) τις πύλες του, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να υποδεχτεί τις πρώτες τουριστικές πτήσεις της σεζόν από το εξωτερικό. Η πρώτη πτήση θα φθάσει αύριο στις 09:45 από την Κύπρο και μετά θα ακολουθήσει μια πτήση από την Ολλανδία. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η υποδοχή των τουριστών με ασφάλεια και γι΄ αυτό τον λόγο θα πραγματοποιούνται δυο διαφορετικές κατηγορίες ελέγχων.

Όσοι φτάνουν από αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο. Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Αίσθηση προκαλεί η υπόδειξη που υπάρχει στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης, ότι οι τουρίστες μπορούν να έρθουν στην χώρα μας, παρόλο που δεν επιτρέπεται, μέσω των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης του Μονάχου, του Παρισιού αλλά και της Ζυρίχης. Αυτό τον δύσκολο «γρίφο» καλούνται να λύσουν οι ελληνικές Αρχές . Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN TV, η λύση θα δίνεται μέσω της συμπλήρωσης εντύπου, δυο διαφορετικών χρωμάτων (μπλε και πορτοκαλί). Το «μπλε» έντυπο θα συμπληρώνουν όσοι τουρίστες έρχονται από την Γερμανία απευθείας στην χώρα μας. Όσοι όμως έρχονται από την Γερμανία αλλά  έχουν ταξιδέψει στη χώρα από την Βρετανία, θα συμπληρώνουν το «πορτοκαλί» έντυπο. Σκοπός αυτού του διαχωρισμού θα είναι όσοι επιβάτες έχουν συμπληρώσει το πορτοκαλί έντυπο να ελέγχονται ανεξάρτητα της πτήσης που είχαν ερχόμενοι στην χώρα μας.

Επιβεβλημένη θα είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Αύριο λίγο μετά τη μια το αεροδρόμιο Μακεδονία θα είναι έτοιμο έτσι ώστε να υποδεχτεί την πρώτη πτήση από το εξωτερικό έπειτα από τρεις ολόκληρους μήνες. Η πρώτη πτήση μετά την πανδημία αναμένεται να είναι αυτή της Aegean από το Μόναχο με 160 επιβάτες, η οποία κατά σύμπτωση, ήταν και η τελευταία που είχε φτάσει στο Μακεδονία πριν από το lockdown.

Την πτήση θα υποδεχτεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε ελέγξει κατά πόσο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε και σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τους επιβάτες που θα καταφθάνουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία, θα λαμβάνονται δείγματα, θα υποβάλλονται σε τεστ μοριακού ελέγχου και δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δηλαδή μέσα σε 24 ώρες, οι αρχές θα πρέπει να ξέρουν που διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα να ιχνηλατήσουν τις επαφές.

Στο έδαφος υπάρχουν αυτοκόλλητα τα οποία οριοθετούν που θα στέκονται οι επιβάτες ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Υπάρχουν παράλληλα, σε όλο το αεροδρόμιο Μακεδονία, αντισηπτικά με φωτοκύτταρα, έτσι ώστε να μην τα αγγίζουν οι επιβάτες, ενώ τα check in θα γίνονται ηλεκτρονικά για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ εργαζομένων και επιβατών. Σημειώνεται ότι όλα τα καλάθια που θα βάζουν τα αντικείμενά τους οι επιβάτες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Τέλος, είσοδος στο κτίριο επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και σε όσους ταξιδεύουν.

τουρισμόςαεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλοςαεροδρόμιο Μακεδονίατουρίστεςαεροδρόμια