Ελλάδα|18.12.2018 12:37

Μυστηριώδης θάνατος στη Μυτιλήνη - Η βουτιά θανάτου και το τραπεζικό σκάνδαλο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Στη σκιά της κυριακάτικης τραγωδίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έκανε βουτιά θανάτου με το αυτοκίνητό του ο 83χρονος γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, Αντώνης Πίκουλος, ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, ύψους τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ.

Ο εμβληματικός ναυτιλιακός πράκτορας, ο οποίος ήταν ένας από τους κατηγορουμένους λόγω της συμμετοχής του στη διοίκηση της τράπεζας την επίμαχη περίοδο, βρέθηκε στη θάλασσα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής, μία ημέρα προτού καθίσει στο εδώλιο, και απομένει να διερευνηθεί εάν επρόκειτο για δυστύχημα.

Η δίκη, που ξεκίνησε χθες έπειτα από πολλές αναβολές, αφορά μόνο μία υπόθεση επιχειρηματία-δανειολήπτη, ίσως την πιο τρανταχτή από τις περιπτώσεις «θαλασσοδανείων», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δόθηκαν με ελάχιστες έως καθόλου εξασφαλίσεις, προκαλώντας ζημιά στην τράπεζα ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Το ζεύγος των δανειοληπτών, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί σε απιστία, φέρεται ότι πήρε δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποί ανατροφοδοτούνταν εύκολα με νέα δάνεια, με ελάχιστες εγγυήσεις και χωρίς να έχουν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λέσβο, καθώς είχαν την έδρα τους στην Αττική.

Το σύνολο της οικονομικής ζημιάς, για την οποία κατηγορούνται 87 άτομα, υπολογίζεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, έφτασαν στο σημείο να... εφεύρουν και το δικό τους τοπωνύμιο στο νησί, τις «Αχαρνές Λέσβου» (δεν υπάρχει τέτοιος οικισμός), οι οποίες εμφανίζονται στα χαρτιά ως έδρα μιας από τις τρεις εταιρείες που ίδρυσαν τοπικά, προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια για χρηματοδότηση.

Ακάλυπτες επιταγές

Το κουβάρι των «θαλασσοδανείων» που δόθηκαν την περίοδο 2000-2004 άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένα στέλεχος διαπίστωσε ότι είχαν πληρωθεί ακάλυπτες επιταγές ύψους 1 εκατ. ευρώ του συγκεκριμένου επιχειρηματία από τα διαθέσιμα της τράπεζας. Το 2006, όταν η Συνεταιριστική κατήγγειλε τα δάνεια, είχε βεβαιωμένες απαιτήσεις 3.531 εκατ. ευρώ, με εξασφαλίσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 600.000 - 700.000 ευρώ. Σήμερα με τις προσαυξήσεις οι απώλειες από τη συγκεκριμένη υπόθεση υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο της ζημιάς από το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου -μαζί με άλλες δύο υποθέσεις που εκκρεμούν- υπολογίζεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ (55 εκατ. που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των εγγυημένων καταθέσεων, συν περίπου 20 εκατ. που είναι η αξία των μεριδίων συνολικά 6.262 μεριδιούχων).

Ο 83χρονος Αντώνης Πίκουλος πήγε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του έξω από το ναυτιλιακό πρακτορείο του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όμως πάτησε γκάζι αντί για φρένο και βρέθηκε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο

Ενα ποσό 20 εκατ. ευρώ έχει ανακτηθεί από την έως τώρα εκκαθάριση που διενεργεί η PQH. Συνολικά στις τρεις υποθέσεις είναι κατηγορούμενοι 87 άτομα (πρώην μέλη του ΔΣ της τράπεζας, στελέχη, υπάλληλοι, δανειολήπτες, αλλά και μηχανικοί, οι οποίοι έκαναν τις εκτιμήσεις για τα ακίνητα που εγγράφονταν ως εγγύηση).

Στη δίκη που ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου είναι κατηγορούμενα 12 άτομα. Η χθεσινή μέρα αναλώθηκε σε διαδικαστικά, με τους μεριδιούχους (Δήμος Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ιδιώτες) να δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής και το δικαστήριο να διακόπτει προκειμένου να δώσει χρονικό περιθώριο στους δικηγόρους των κατηγορουμένων ώστε να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους.

Στο εδώλιο κάθονται τελικά 11 άτομα μετά την απώλεια του ναυτιλιακού πράκτορα Αντ. Πίκουλου. Ο 83χρονος επιχειρηματίας πήγε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του, όπως κάθε μέρα, έξω από το πρακτορείο της οικογένειας δίπλα στο Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πάτησε γκάζι αντί για φρένο και βρέθηκε στη θάλασσα. Παρά τις προσπάθειες δύο νεαρών οι οποίοι έπεσαν στο νερό για να τον σώσουν, ο ηλικιωμένος βυθίστηκε μαζί με το όχημα και βρήκε τραγικό θάνατο.

Αντώνης ΠίκουλοςΜυτιλήνηΛέσβος