Ελλάδα|17.06.2020 22:20

Μεταναστευτικό: Σύντομα η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Αφγανιστάν

Newsroom

Στο επόμενο διάστημα, μόλις αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω COVID-19, αναμένεται να γίνει η πρώτη πτήση επαναπατρισμού μεταναστών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, ο πρέσβης του Αφγανιστάν στην Αθήνα Mirwais Samadi, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να συμβάλλει έμπρακτα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω του επαναπατρισμού έως 5.000 αιτούντων άσυλο.

Δίνει τη δυνατότητα επιπλέον οικονομικής βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν με τη βούλησή τους στις χώρες καταγωγής τους. Επιλέξιμοι είναι αποκλειστικά και μόνον μετανάστες και αιτούντες άσυλο που έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Υπογραμμίζεται ότι ουσιαστική πρόοδος σημειώνεται και στις εθελούσιες επιστροφές Ιρακινών υπηκόων, όπως αυτό προκύπτει από την επικοινωνία που είχε κ. Κουμουτσάκος με τον Πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα, Shorsh Khalid Said, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

επαναπατρισμόςμεταναστευτικόΑφγανοίΓιώργος Κουμουτσάκος