Ελλάδα|18.06.2020 16:57

Υπουργείο Μετανάστευσης: «Μαχαίρι» στο μηνιαίο βοήθημα προς τους αιτούντες άσυλο

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Μαχαίρι» στο οικονομικό βοήθημα που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα βάζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με απόφαση του Νότη Μηταράκη, από την 1η Σεπτεμβρίου «προωθείται ο εξορθολογισμός των ποσών που διατίθεται ως υλικές αποδοχές σε ωφελούμενους», χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος της μείωσης, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών μόνο για το 20% του βοηθήματος που τους καταβάλλεται μηνιαίως. Επιπλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης παίρνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο «ΕΣΤΙΑ ΙΙ», πετυχαίνοντας ετήσια εξοικονόμηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για την Αττική. Σημαντικός εξορθολογισμός δαπανών επιτυγχάνεται και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα και στην παροχή υπηρεσιών διερμηνείας, με δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν με ανάδοχες εταιρίες.

Οικονομικό βοήθημα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει ως τώρα την διαχείριση του προγράμματος παροχής οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο μέσω προπληρωμένων καρτών («ΕSTIA II-CBI»), τον Απρίλιο του 2020 βρίσκονταν στην Ελλάδα συνολικά 96.672 δικαιούχου βοήθειας, ενώ ο αριθμός των προπληρωμένων καρτών είναι 49.209. Συνολικά διανεμήθηκαν 9,4 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη προωθείται από τον Σεπτέμβριο ο εξορθολογισμός των ποσών που διατίθενται ως υλικές αποδοχές, ενώ από τον Δεκέμβριο περιορίζεται η ανάληψη μετρητών στο 20% του συνόλου του βοηθήματος. Όπως διευκρίνισαν στο ethnos.gr αρμόδιες πηγές, η τελευταία ρύθμιση έχει ως στόχο το ποσό του βοηθήματος να χρησιμοποιείται για την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης και να μην μετατρέπεται σε έμβασμα που μεταφέρεται από τους οφελούμενους σε συγγενικά τους πρόσωπα στις χώρες προέλευσής τους.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2021 το πρόγραμμα περνάει στην ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Πρόγραμμα στέγασης

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγορεύονται τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου προς τους δυνητικούς δικαιούχους (νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της κοινωνίας των πολιτών), με σκοπό την αύξηση των υφιστάμενων θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στη χώρα.

Η υλοποίηση του προγράμματος περνάει επίσης από την Ύπατη Αρμοστεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 91,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περιοχές που δεν φιλοξενούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης εντός των διοικητικών ορίων τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, θα υπάρξει αισθητή μείωση του κόστους φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα. Ενδεικτικά, στην Αττική, όπου φιλοξενούνται σήμερα 10.686 δικαιούχοι στέγασης, σημειώνεται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 ευρώ μόνο για την Αττική.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας υπογράμμισαν στο ethnos.gr την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους αιτούντες άσυλο.

Σήμερα ο αριθμός των φιλοξενούμενων του προγράμματος στέγασης ανέρχεται σε 22.395, ενώ οι συνολικές θέσεις φιλοξενίας είναι 25.496.

Μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα

Υπογράφηκε σύμβαση ύψους 2.046.279,96 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με ανάδοχο ελληνική εταιρία, με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετακίνηση 30.000 ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το Υπουργείο, επιτυγχάνεται η ποσοστιαία μείωση 75% στην κατ΄ άτομο μεταφορά, καθώς και η ανάληψη της ευθύνης από το Υπουργείο.

Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες διεξαγωγής διαγωνισμών, ύψους 2.190.000 ευρώ προ ΦΠΑ για μετακίνηση 10.000 αιτούντων άσυλο. Ο πρώτος, τον Φεβρουάριο του 2019, κηρύχθηκε άγονος και ο δεύτερος, το Μάιο του 2020, ακυρώθηκε με υπουργική απόφαση λόγω προβλημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.

Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας

Υπογράφηκε η σύμβαση που εκκρεμούσε από τις 7/12/18, με φυσικό αντικείμενο την αξιοποίηση 100 μεταφραστών και 6 συντονιστών για ένα χρόνο, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης. Σύμφωνα με το Υπουργείο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πόρων, αλλά και η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και όχι των ΜΚΟ.
Η διαγωνιστική διαδικασία του 2018 αφορούσε παροχή υπηρεσιών από 60 μεταφραστές και 6 συντονιστές, διάρκειας 6 μηνών, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω δομικών ελλείψεων στους όρους του διαγωνισμού, οι οποίες οδήγησαν στην μονομερή ακύρωσή του.

αιτούντες άσυλουπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΎπατη Αρμοστείαβοήθημαμεταναστευτικό