Ελλάδα|19.06.2020 07:26

Ψευτογιατρός: Εξαντλητικές δίαιτες σε καρκινοπαθείς - Νέες αποκαλύψεις για τη δράση του

Newsroom

Απόλυτα ήρεμος και ψύχραιμος εμφανίστηκε ο ψευτογιατρός όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Ηταν, μάλιστα, τόσο σίγουρος για την καλοσχεδιασμένη δράση του που θεωρούσε πως θα κατηγορηθεί μόνον για αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και όχι για ανθρωποκτονίες. «Βοηθάω κόσμο, όποιος δεν έχει χρήματα, του δίνω τα βότανα δωρεάν και τα πληρώνω εγώ. Οταν μετά βρει τα λεφτά μου τα δίνει πίσω», ανέφερε ο 47χρονος στους αστυνομικούς. 

Ο 47χρονος ψευτογιατρός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση δεκάδων ανυποψίαστων ασθενών και των συγγενών τους. Ενα από τα θύματα αποκαλύπτει - μέσω του OPEN - τη δράση του 47χρονου. «Οταν φτάσαμε στο αμήν και το παιδί δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καταλάβαμε τη δράση του 47χρονου. Ο ψευτογιατρός μας έλεγε "συνεχίστε αυτό που κάνετε"», αναφέρει στο Ανοιχτό Κανάλι ο πατέρας ενός από τα θύματα. 

Τα «χίλια πρόσωπα» του ψευτογιατρού

Ο 47χρονος συστηνόταν με το όνομα «Νίκος Κόντος», αναλόγως, όμως, με ποιον μιλούσε επέλεγε και την ιδιότητα που θα χρησιμοποιούσε. Κάποιες φορές παρουσιαζόταν ως ογκολόγος, άλλες φορές ως ερευνητής ιατρικού κέντρου στην Ελβετία, συστηνόταν ακόμη και ως στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ως Πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ως στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, καθώς και ως μεσίτης με εταιρεία στη Σαουδική Αραβία. «Ηθελα να δω το βιογραφικό του και δεν υπήρχε πουθενά. Δεν υπήρχε ούτε ιατρείο στην Αθήνα με έδρα. Χειρουργούσε στην Ελβετία και στην Αμερική και πηγαινοερχόταν στην Ελβετία και την Ελλάδα», ανέφερε στο OPEN TV ο δικηγόρος, Στέλιος Σούρλας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο γιατρός υποσχόταν ότι με τα σκευάσματα που θα έδινε στους ασθενείς, θα τους προσέφερε πλήρη ίαση και γι' αυτό «ψάρευε» τα θύματά του εκεί που υπήρχε πόνος, κυρίως σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε μοναστήρια. «Ανθρωποι που ήξερα εγώ ότι ήταν στην Εκκλησία και τους έλεγαν οι δικοί τους άνθρωποι, δηλαδή ένα τέτοιο κυκλωματάκι», αναφέρει ο πατέρας του θύματος για να προσθέσει: «Οταν το παιδί μου κατέληξε, δεν μου είπε τίποτα. Μετά άρχισε τα δικά του. Οτι έγινε ένας άγγελος το παιδί. Μετά καταλάβαμε ότι είναι απάτη. Αλλά εκείνη την ώρα δεν υπάρχει η ψυχική δύναμη».  Ο ψευτογιατρός πληρωνόταν μόνο με επιταγές και ζητούσε από 15.000 έως 22.000 ευρώ. Μάλιστα, μία από αυτές τις επιταγές ήταν η αιτία για να φτάσει η Αστυνομία στα ίχνη του. 

Πώς δρούσε ο 47χρονος ψευτογιατρός 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, οι αστυνομικοί είχαν γίνει σκιά του 47χρονου ψευτογιατρού, ο οποίος χρησιμοποιούσε μεθόδους αντιπαρακολούθησης. Περνούσε, δηλαδή, τα κόκκινα φανάρια και έμπαινε πάντοτε σε αδιέξοδα για να δει αν κάποιος τον ακολουθεί. Κοντά στο σπίτι του, μάλιστα, υπάρχει μια πλατεία, την οποία περνούσε με το αυτοκίνητό του τρεις φορές για να δει εάν κάποιο αυτοκίνητο τον παρακολουθεί. 

Στο μεταξύ, οι Αρχές ερευνούν και τις μεθόδους της «θεραπείας» που εφάρμοζε στους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί, στην έρευνά τους, εντόπισαν κάποια μπουκάλια με έλαια όπως μέντα, ματζουράνα και γαϊδουράγκαθο αλλά και κάνναβη. Με αυτά τα έλαια έφτιαξε τη «θεραπεία» του. Μετά, αυτά τα έλαια τα έβαζε σε μικρά μπουκαλάκια και έλεγε στα θύματά πόση ποσότητα έπρεπε να παίρνουν. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «θεραπεία» του χωριζόταν σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος ήταν αυτό της αυστηρής δίαιτας, δηλαδή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο καρκινοπαθής έπρεπε να τρώει μόνο φρούτα και λαχανικά. Στο δεύτερο μέρος της «θεραπείας», ο ασθενής συνέχιζε τη δίαιτα και έπρεπε να παίρνει σταγόνες με ματζούνια. 

Ο 47χρονος γιατρός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, έφτανε ακόμη και στο σημείο να βλέπει αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Μάλιστα, τις αξιολογήσεις του τις έκανε σε κυλικεία νοσοκομείων, διαγνωστικά κέντρα και εκκλησίες. Εφτανε ακόμη και στο σημείο να λέει στα θύματά του και τους συγγενείς τους ότι εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει σωστά μία τομογραφία και όχι οι γιατροί. Ο ψευτογιατρός, με βάση το ρεπορτάζ, δεν υπέγραφε συνταγές και δεν είχε πιάσει ποτέ ιατρικό νυστέρι. Στο μεταξύ, οι Αρχές φοβούνται μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων του γιατρού και γι' αυτό έχουν δοθεί τηλέφωνα για να επικοινωνούν οι πολίτες. Πάντως, η Αστυνομία ψάχνει και για συνεργούς του 47χρονου. 

γιατρόςκαρκίνοςΕΛ.ΑΣ