Ελλάδα|22.06.2020 01:32

Το ethnos.gr στα κάμπινγκ της Ελλάδας: Η λύση για ασφαλείς διακοπές μέσα στην πανδημία

Κώστας Ασημακόπουλος

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στα κάμπινγκ όλης της χώρας για να υποδεχτούν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Εν μέσω καραντίνας αλλά και της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού οι σκέψεις των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις περίπου 300 οργανωμένες επιχειρήσεις κάμπινγκ σε όλη την επικράτεια, ήταν πραγματικά «μαύρες» και απογοητευτικές. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην πανδημία, η αλλαγή της ψυχολογίας των Ελλήνων αλλά και το άνοιγμα των συνόρων έχει επαναφέρει και πάλι την αισιοδοξία στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ευελπιστούν ότι με κάποιον τρόπο θα καλύψουν τον μειωμένο τζίρο του φετινού καλοκαιριού (λόγω φυσικά της πανδημίας).

Οι Ελληνες «ανακαλύπτουν» τα κάμπινγκ

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τέσσερις από τις κορυφαίες επιχειρήσεις κάμπινγκ στην Ελλάδα σε ισάριθμα εμβληματικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, συνομίλησε με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων και κατέγραψε τόσο τις προετοιμασίες και τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή σεζόν που εξ ορισμού είναι μειωμένη κατά 30% καθώς χάθηκαν ο μισός Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος. Η γενική εκτίμηση είναι πως οι Ελληνες κάνουν στροφή προς τα μεγάλα οργανωμένα κάμπινγκ, διότι συνδυάζουν τις οικονομικές διακοπές με ποιοτικές υπηρεσίες αλλά και με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής δραστηριότητας είναι στην ύπαιθρο.

«Από τα 300 κάμπινγκ ελάχιστα δεν θα ανοίξουν»

Το κάμπινγκ Lacara είναι από τα πιο φημισμένα της Χαλκιδικής και το διευθύνει ο Αντώνης Δεληδημητρίου, που είναι και πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών κάμπινγκ. «Τα περισσότερα από τα 300 κάμπινγκ θα ανοίξουν. Μέχρι 20 του μήνα θα έχουμε και τις πιστοποιήσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου που μας έδωσε η κυβέρνηση. Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, βγήκε το πρωτόκολλο με καθυστέρηση αλλά με καλή διάθεση και πολύ ενέργεια παλεύουμε για να μην χάσουμε ούτε ώρα. Οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές και το ενδιαφέρον μεγάλο από όλη την Ευρώπη. Η φήμη που απέκτησε η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός είναι θετική. Όλες οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν. Ελάχιστες δεν θα ανοίξουν που δουλεύουν μόνο με ξένους και μόνο με ορισμένους προορισμούς πελατών όπως από τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμα τα σύνορα είναι κλειστά».

Η εντυπωσιακή παραλία στο κάμπινγκ Lacara στη Χαλκιδική

«Πρόβλημα τα σύνορα και τα ακτοπλοϊκά»

Ο Αντώνης Δεληδημητρίου τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη λειτουργία των μεγάλων κάμπινγκ και εξήγησε: «Περιμένουμε πολλούς πελάτες από την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία αλλά μας λένε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν ανασφάλεια με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Δεν γνωρίζουν εάν γίνουν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από την Ιταλία. Το να ταξιδέψουν μέσω Βαλκανικής είναι επίσης δύσκολο γιατί στα σύνορα όλων των χωρών υπάρχουν περιορισμοί. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στα σύνορα του Προμαχώνα. Υπολογίστε και την αβεβαιότητα που υπάρχει με την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά».

«Θα είμαστε κάτω 50%»

Σχετικά με την εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς, είπε: «Σίγουρα θα κινηθούμε πολύ κάτω από το 2019. Υπολογίζω γύρω στο 50% αλλά καλύτερη εικόνα θα έχουμε στις 10 Ιουλίου και σίγουρα για τα έγκυρα οικονομικά μεγέθη θα μιλήσουμε στο τέλος της σεζόν. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα κάμπινγκ που βρίσκονται στα νησιά μας. Η Κρήτη άλλοτε ήταν γεμάτη από το Μάρτιο και σήμερα είναι σχεδόν άδεια. Χάσαμε μεγάλα γκρουπ που έρχονται συνήθως Απρίλιο, Μάιο αλλά και τους λεγόμενους περιηγητές που επισκέπτονται τη χώρα μας για να δουν τα αξιοθέατα τους μήνες που ήμασταν σε καραντίνα».

Η παραλία στο κάμπινγκ Lacara στη Χαλκιδική

«Καλύτερη οργάνωση από όλους»

Σύμφωνα με τον Αντώνη Δεληδημητρίου, η χώρα μας και οι υπηρεσίες στον τουρισμό και φυσικά τα κάμπινγκ πρέπει να οργανωθούν ακόμα περισσότερο: «Θα πρέπει να λαμβάνουμε πιο γρήγορα αποφάσεις και να έχουμε καλύτερο σχεδιασμό για να μην χάνουμε χρόνο. Να έχετε υπόψιν σας πως η Βουλγαρία, για παράδειγμα, κάνει μεγάλη καμπάνια για να κρατήσει τους ταξιδιώτες στα δικά της κάμπινγκ. Εμείς τι κάνουμε; Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα με την επταήμερη καραντίνα στις νέες αφίξεις αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει και προτέρημα για τη λειτουργία μας, καθώς θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και καταγραφή όλων των κινήσεων».

Οι αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες αποτελούν ντροπή για τον τουρισμό και εστίες μόλυνσης

«Ντροπή για τη χώρα το παράνομο κάμπινγκ»

Ο πρόεδρος του συλλόγου των ιδιοκτητών κάμπινγκ έθεσε το ζήτημα του ελεύθερου - παράνομου κάμπινγκ αλλά και των αυστηρών μέτρων που πρέπει να ληφθούν στις αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε παραλίες και δάση: «Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη μάστιγα. Πρέπει να υπάρξει βούληση να ξηλωθούν παράνομες κατασκευές σε παραλίες, δάση και φυσικού κάλους σημεία της Ελλάδας. Βλέπουμε παντού παραπήγματα και μόνιμες κατασκευές που είναι ντροπή για την χώρα, μας προσβάλλουν, είναι εστίες μόλυνσης, γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και γενικά είναι υγειονομικές βόμβες καθώς άγνωστος αριθμός ανθρώπων συνωστίζεται την ώρα που οι οργανωμένες επιχειρήσεις επενδύουν στην ποιότητα υπηρεσιών κρατώντας χαμηλές τιμές».

Πανοραμική άποψη του Κάστρου Πλαταμώνα με τις εγκαταστάσεις του ομώνυμου κάμπινγκ

«Μεγάλες προσφορές, αποστάσεις μεταξύ των σκηνών»

Κατεβαίνουμε νοτιότερα και στην υπέροχη παραλία του Πλαταμώνα, όπου λειτουργεί μεταξύ άλλων μεγάλων το κάμπινγκ Castle Camping και βρίσκουμε τον υπεύθυνο της επιχείρησης, Σπήλιο Θεοδορόπουλο. Η περιοχή δουλεύει με Έλληνες πελάτες αλλά και Βαλκάνιους. «Μερικές επιχειρήσεις στην περιοχή που έχουν γεμίσει με μόνιμους πελάτες από τη Βόρεια Μακεδονία θα μείνουν κλειστές. Εμείς δουλεύουμε με Έλληνες. Ανοίξαμε κανονικά και έχουμε κάνει τροποποιήσεις, εργασίες και αναβαθμίσεις για να τηρήσουμε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ηρθαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτοι Ρουμάνοι και οι πρώτοι Βούλγαροι. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η απόσταση από τη μία σκηνή στην άλλη είναι τρία μέτρα και από είσοδο σε είσοδο των σκηνών τα πέντε μέτρα.

Βέβαια δεν διευκρινίζονται κάποια σημεία όπως το τι ακριβώς γίνεται όταν οι σκηνές ή τα αυτοκινούμενα είναι πλάτη πλάτη ή όταν δεν υπάρχει διαχωριστικό ανάμεσα τους όπως έχουμε εμείς εδώ. Ενα 50% των Ελλήνων έχει ξεθαρρέψει και δείχνει ενδιαφέρον. Σίγουρα χάσαμε δύο παραγωγικούς μήνες, που ήταν ο Μάιος και ο Ιούνιος. Πάμε να σώσουμε όλη τη χρονιά, δουλεύοντας μόνο δύο μήνες. Οι τιμές μας ξεκινούν από 25 ευρώ την ημέρα για τις απλές σκηνές ενώ τα δωμάτια ξεκινούν από 42 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν μέχρι 55 ευρώ το 4κλινο. Είναι οικονομικές τιμές και το περιβάλλουν ασφαλές».

Η τεράστια πισίνα στο κάμπινγκ της Αγίας Αννας κυρίως για τις ημέρες που υπάρχει απαγορευτικό κολύμβησης στη θαλάσσα

«Ηλεκτρονικές παραγγελίες και τσεκ ιν»

Από τα κορυφαία και πιο όμορφα κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι το Αγία Άννα στην ομώνυμη παραλία της βόρειας Εύβοιας. Ο υπεύθυνος της επιχείρισης, Αλκιβιάδης Κουγιώνης, ανέφερε στο ethnos.gr: «Μετά την παγωμάρα των προηγούμενων μηνών η ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει. Η καραντίνα μας κόστισε ακριβά, χάσαμε δύο μεγάλα γκρουπ από την Πολωνία αλλά το θετικό είναι πως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Εχουμε βγάλει πακέτα προσφορών που προσελκύουν τους Έλληνες. Στους πιστούς μας πελάτες δώσαμε και ορισμένες δωρεάν διαμονές. Η επιχείρησή μας είναι μεγάλη, χωράει 600 άτομα και το θετικό είναι πως δεν έχουμε κλειστούς χώρους.

Για όσους δεν θέλουν τις παραδοσιακές σκηνές μπορούν να επιλέξουν και τις αυτόνομες βιλίτσες στην Αγία Άννα

Το θετικό της κρίσης είναι πως οδηγηθήκαμε σε επενδύσεις που είναι μεν κοστοβόρες αλλά βοηθούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών όπως το ηλεκτρονικό τσεκ ιν και τσεκ άουτ, την ηλεκτρονική παραγγελία γευμάτων και την παράδοσή τους στα δωμάτια και άλλα πολλά που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες μας. Επίσης έχουμε αναπροσαρμόσει τα διαδραστικά παιδικά προγράμματα και έχουμε δημιουργήσει ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για τους πελάτες μας. Ακόμη, πιστεύω πως θα μας βοηθήσει πολύ και το πρόγραμμα "τουρισμός για όλους", καθώς θα φέρει πιθανότατα και νέους πελάτες. Ενα ακόμα θετικό είναι πως διαπιστώνουμε μία στροφή των Ελλήνων προς τα κάμπινγκ γενικότερα και αναφέρομαι σε αυτά που προσφέρουν ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες. Οι τιμές μας για μία σκηνή για τέσσερα άτομα ξεκινάει από 16 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 30 με χρήση πισίνας κ.λπ. Οι τιμές μας στα δωμάτια ξεκινούν από 40 ευρώ και διαθέτουμε μέχρι και σουίτες».

Η εντυπωσιακή παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο

«Οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον»

Στην Ελαφόνησο και στο περίφημο κάμπινγκ Σίμος η υπεύθυνη, Κωνσταντίνα Καρατζά, αναφέρεται στα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων ημερών: «Εμείς ανοίξαμε την 1η Ιουνίου και οι πελάτες μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες. Καθημερινά υπάρχουν κρατήσεις. Οι Έλληνες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τηρούμε κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο, έχουμε προσαρμόσει τις αποστάσεις από σκηνή σε σκηνή, απολυμαίνουμε τους χώρους των σκηνών και τα δωμάτια και διατηρούμε τους κανόνες αερισμού των χώρων αλλά και των αποστάσεων από πελάτη σε πελάτη. Νοικιάζουμε εξοπλισμό σε κάποιους που δεν διαθέτουν σκηνές. Δώσαμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην καθαριότητα και αυξήσαμε το προσωπικό μας. Πιστεύουμε πως οι Έλληνες θα μας τιμήσουν ως προορισμό. Σίγουρα, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ζημιά αλλά ακόμα δε μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση. Δε μας βοηθάει η παράτασης της λειτουργίας των σχολείων. Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν οι συνθήκες και να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων ώστε ο κόσμος σιγά, σιγά να σκεφτεί τις διακοπές του. Κυρίως, ελπίζουμε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να υπάρξει παράταση στη θερινή σεζόν για να κλείσουμε ένα μέρος από τις ζημιές».

ΕλαφόνησοςκάμπινγκδιακοπέςΧαλκιδικήΑγία ΆνναΠλαταμώνας