Ελλάδα|24.06.2020 16:53

Τουρισμός: Αυτά τα ελληνικά μέρη γεμίζουν από τουρίστες - Στο 85% η πληρότητα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ιδιαίτερα ευνοημένη από τη σημερινή συγκυρία σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με «μπροστάρη» το νησί της Θάσου, αλλά και τις παραλίες της Καβάλας, του Εβρου και της Ροδόπης, καθώς και τη Σαμοθράκη.

Τη στιγμή που σε άλλες παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικές περιοχές της χώρας, οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές για το υπόλοιπο καλοκαίρι και πολλά ξενοδοχεία είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η αισιοδοξία είναι διάχυτη μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης, αυτή τη στιγμή η πληρότητα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία της περιοχής κινείται σε πολύ ικανοποιητικά για τη συγκυρία επίπεδα, αφού ξεπερνάει ακόμα και το 85%, ενώ καλή εικόνα παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος, μήνας που παραδοσιακά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση.

«Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ίσως η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες κινούνται πάνω από το 85%, ενώ φαίνεται ότι παίρνουμε κομμάτι και από τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει σημαντικό κλίμα αισιοδοξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή μας λειτουργούν ήδη όλα τα ξενοδοχεία. Δυσκολευόμαστε να βρούμε ξενοδοχείο για καραντίνα, σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, παρουσίασαν μία μικρή πτώση τον Ιούνιο, αλλά γενικά υπάρχει σταθερότητα. Οι στόχοι μας είναι να περιορίσουμε την οικονομική ζημιά από τον κορονοϊό, να μην κλείσουν επιχειρήσεις και βέβαια να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσώνης.

«Κλειδί» ο οδικός τουρισμός

Η σημαντική για τα δεδομένα της εποχής ροή τουριστικού ρεύματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλεται, κατά τον κ. Τσώνη, σε διάφορους παράγοντες. Αυτή τη στιγμή το όποιο τουριστικό κύμα καταφθάνει στη χώρα μας κυρίως οδικώς και στη συντριπτική πλειοψηφία του προέρχεται από τις βαλκανικές χώρες, οι περισσότεροι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Βούλγαροι και Ρουμάνοι παραδοσιακά επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Θάσο και τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. 

Επίσης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μαζί με τον Προμαχώνα Σερρών, αποτελούν αυτήν τη στιγμή τις μοναδικές εισόδους της χώρας οδικώς, ενώ στην ικανοποιητική ροή του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή βοηθάει και το γεγονός ότι η ανταγωνιστική για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη Τουρκία δεν παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα αναφορικά με τον κορονοϊό.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί, διότι ο οδικός τουρισμός θεωρείται ο πιο ασφαλής αναφορικά με τον κορονοϊό. Βέβαια, δουλέψαμε πολύ και εμείς με τις χώρες αυτές και πριν από τον κορονοϊό ακόμα δώσαμε ιδιαίτερη βάση στον οδικό τουρισμό. Για το μόνο που ανησυχούμε, είναι ότι στη Βουλγαρία τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν επιβάρυνση τα επιδημιολογικά στοιχεία, οπότε, αν μπουν σε καραντίνα, θα έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Τσώνης.

ΘάσοςξενοδοχείαΚορονοϊόςΡουμανίαΚαβάλατουρίστεςΒουλγαρία