Ελλάδα|26.10.2018 18:30

«Προσβάλλετε τον θεσμό που υπηρετώ» απαντά η Ξ. Δημητρίου

Σοφία Σπίγγου

Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. 

Στα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι οι εξετάσεις του εν λόγω διαγωνισμού της κατεύθυνσης εισαγγελέων και της κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, υποψηφία είναι η κόρη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Οι εξεταστικές επιτροπές των εισαγωγικών εξετάσεων για την κατεύθυνση εισαγγελέων και την κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκαν με τις υπ΄ αριθμ. 70355/18.10.2018 και 70354/18.10.2018 αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου.

Πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκροτήσει την επιτροπή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε με δύο έγγραφά της - τα υπ΄ αριθμ. 11210/10.10.2018 και 11433/12.10.2018 - τα ονόματα των συναδέλφων της που είχε επιλέξει να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για να απαρτίσουν τις εξεταστικές επιτροπές του διαγωνισμού στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον οποίο, όπως γνώριζε η ίδια, καλύτερα από όλους, θα συμμετείχε και η κόρη της.

Με άλλα λόγια η Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, όρισε τους συναδέλφους της που θα εξετάσουν την κόρη της κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στην εν λόγω Σχολή. Όπως, έλεγαν εισαγγελικοί και νομικοί κύκλοι, το ζήτημα είναι τόσο ηθικό όσο και δεοντολογικό.

Τι απαντά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελέως: «Το τελευταίο διάστημα, μερίδα του Τύπου έχει επιδοθεί σε μια ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που προσβάλλουν τόσο το πρόσωπό μου, κυρίως, όμως, το θεσμό που υπηρετώ.

Δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε πληροφορίες, που προέρχονται από “ανώνυμους κύκλους”, με εμφανίζουν αρχικά δήθεν να παραιτούμαι, για να καταλάβω θέση σε ανεξάρτητη Αρχή, εν συνεχεία εμφανίζομαι δήθεν να δρομολογώ καθυστερήσεις στις δικαστικές ενέργειες για την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ σε χθεσινά δημοσιεύματα μου καταλογίζουν δήθεν ότι, επί σκοπώ, όρισα συγκεκριμένους εξεταστές για τις εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ενόψει της συμμετοχής συγγενικού μου προσώπου σε αυτές. Συμμετοχής, της οποίας, μάλιστα, δεν επέτρεψα τη γνωστοποίηση σε κανέναν από τους εξεταστές, που ορίσθηκαν από τα προβλεπόμενα, από το νόμο, όργανα».

Η κυρία Δημητρίου αναφέρει, ακόμη: «Η προσωπική ανεξαρτησία του Εισαγγελέα ως θεσμού είτε είναι αυτός που κατά το νόμο ορίζει τους εξεταστές είτε είναι ο ίδιος εξεταστής, αλλά και η πολυετής προσωπική μου πορεία, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας και της άσκησης καθηκόντων, που υποχρεωτικά ασκώ στο πλαίσιο αυτής.

Να γίνει κατανοητό ότι δεν συμμετέχω στην εξεταστική διαδικασία, η επιλογή έγινε κατά το νόμο και η εικασία ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν μπορούν να επηρεαστούν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος, στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου μου αλλά και κατά του εισαγγελικού θεσμού».

Ξένη Δημητρίου