Ελλάδα|19.12.2018 12:49

Θεσσαλονίκη: Παρελθόν οι λαμαρίνες του Μετρό και από την οδό Αλλατίνη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Οι γρηγορότεροι ρυθμοί, με τους οποίους εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα τμήματα της πόλης να απελευθερώνονται από λαμαρίνες και περιφραγμένα εργοτάξια, βιτρίνες καταστημάτων να γίνονται προσβάσιμες και ευκολότερα ορατές και κεντρικοί δρόμοι να παραδίνονται σε όλο το εύρος τους στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Έτσι, μετά την οδό Μοναστηρίου στα δυτικά, από το μεγαλύτερο μέρος της οποίας απομακρύνθηκαν οι λαμαρίνες και έκλεισαν τα εργοτάξια σε δύο φάσεις, πέρυσι αλλά και πριν από περίπου 1,5 μήνα, τμήμα της οδού Εγνατίας στο ύψος του Σιντριβανίου, της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη, της οδού    Δελφών στην περιοχή της Ανάληψης και της οδού Παπαδάκη στην περιοχή της Βούλγαρη, στην κυκλοφορία δόθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και η οδός Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός της γραμμής του μετρό προς τη Νέα Ελβετία.

Με τις λαμαρίνες ήταν αρκετά δύσκολη η πρόσβαση των οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και η κίνηση των οχημάτων μέσα σε αυτήν, αφού πρόκειται για νεόκτιστο τμήμα της Θεσσαλονίκης, χωρίς άλλους φαρδείς οδικούς άξονες. Επίσης, η οδός Αλλατίνη εξυπηρετούσε και μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικέων, που ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα κοιμητήρια της πόλης.  

«Η οδός Αλλατίνη άνοιξε μετά από 2,5 χρόνια, αφού έκλεισε για τις εργασίες του μετρό το καλοκαίρι του 2016. Ένα ακόμα τμήμα της πόλης απαλλάχθηκε από τις λαμαρίνες και δόθηκε στην κυκλοφορία. Αυτό είναι απόδειξη ότι τα έργα κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης προχωρούν γρήγορα. Εκτός από τις περιοχές της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου, όπου εντοπίστηκαν σημαντικής αξίας αρχαιότητες, σε όλα τα άλλα εργοτάξια κατασκευής του μετρό οι λαμαρίνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στο πλαίσιο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ανοίξει για το κοινό ο πρώτος ολοκληρωμένος σταθμός του μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτός του Σιντριβανίου, μπροστά από τη βόρεια πύλη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Στις 29 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Αττικό Μετρό