Ελλάδα|06.07.2020 21:34

Κορονοϊός: Τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία και η οργή στο Βελιγράδι

Newsroom

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στον Προμαχώνα, καθώς εγκλωβίστηκαν στα σύνορα πολλοί Σέρβοι τουρίστες που είχαν μεταβεί στον συνοριακό σταθμό τη νύχτα, προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση για τους Σέρβους (ξεκινούσε στις 6:00). 

Μετά τις εικόνες συνωστισμού αποφασίστηκε να ανοίξουν ξανά για λίγη ώρα τα σύνορα για τους Σέρβους, ώστε να περάσουν όσοι περίμεναν εκεί από το βράδυ της Κυριακής. Οσοι, πάντως, δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, επέστρεψαν στη χώρα τους. 

Η κάμερα του OPEN TV βρέθηκε στον Προμαχώνα και κατέγραψε τις εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν στα σύνορα από το πρωί. «Οι Σέρβοι δεν μπορούν να έρθουν Ελλάδα; Γιατί; Ολοι είμαστε άρρωστοι, έχουμε πανδημία;», αναφέρει στο Ανοιχτό Κανάλι ένας από τους Σέρβους που βρέθηκε στον Προμαχώνα. Την ίδια ώρα, η απόφαση για μπλόκο στους Σέρβους τουρίστες προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο οποίος τη χαρακτήρισε κακή, τονίζοντας ότι βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας.  

Τρεις πτήσεις τη Δευτέρα από τη Σερβία

Πάντως, λίγες ώρες μετά το σφράγισμα των συνόρων με τη Σερβία, τρεις πτήσεις έφτασαν στη χώρα μας συνολικά από το Βελιγράδι: η μία έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και οι δύο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, τα αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας δεν μετέφεραν Σέρβους πολίτες, αφού έχει εκδοθεί notam και απαγορεύεται από το πρωί της Δευτέρας να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τους Σέρβους πολίτες και όχι για τα σερβικά αεροσκάφη. 

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, στα αεροσκάφη επέβαιναν στην πλειοψηφία τους Ελληνες, οι οποίοι είτε ήταν κάτοικοι Σερβίας, οι οποίοι είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αφού ελέγχθηκαν, μπόρεσαν να ταξιδέψουν είτε ήταν Ελληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα. 

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Από τα 43 που ανακοινώθηκαν τα 36 είναι εισερχόμενα. Από αυτά τα 36, τα 20 αφορούν πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία και τα 16 κατοίκους άλλων χωρών. Τα υπόλοιπα επτά εντοπίστηκαν (τέσσερα) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, (δύο) στην περιφερειακή ενότητα Καρπαθού και ένα στην περιφερειακή ενότητα ανατολικής Αττικής.

ΚορονοϊόςΠρομαχώναςΣερβία