Ελλάδα|20.12.2018 18:04

«Είμαι η κόρη του φίλου σου»: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τις τηλεφωνικές απάτες

Newsroom

Ως τεθλιμμένη κόρη ή σύζυγος δήθεν συναδέλφου τους εμφανιζόταν 36χρονη από το Ηράκλειο της Κρήτης η οποία είχε άμεση ανάγκη χρημάτων για τα έξοδα κηδείας και εξαπάτησε με τον τρόπο αυτό 40 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, αποσπώντας συνολικά κοντά στις 72.000€.

Επίσης, μαζί με συνεργούς της επιχείρησε να εξαπατήσει άλλα 232 άτομα για να προσποριστεί πάνω από 270.000 ευρώ.

Το κύκλωμα της απάτης, που δρούσε από τις αρχές του 2016, εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Κομοτηνής, στους οποίους και έφτασαν πολλές σχετικές καταγγελίες. Χρειάστηκε μεθοδική έρευνα αρκετών μηνών, καθώς αξιολογήθηκαν, διασταυρώθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν και συσχετίστηκαν παρόμοιες δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης συνελήφθησαν η 39χρονη στο Ηράκλειο Κρήτης που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο και ένας 65χρονος άμεσος συνεργός της στην Αθήνα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη 10 μέλη, τα οποία είχαν περιφερειακό ρόλο.

Η 39χρονη έβαζε στο… μάτι έναν επιχειρηματία (φαρμακοποιό, ξενοδόχο, αντιπρόσωπο αυτοκινήτων, κ.ά.) σε μια περιοχή της χώρας και συγκέντρωνε πληροφορίες γι΄ αυτόν. Στη συνέχεια του τηλεφωνούσε και του συστηνόταν ως σύζυγος ή κόρη συναδέρφου του, από άλλη περιοχή, δίνοντας και αρκετά αληθή στοιχεία, ώστε να γίνει πιστευτή. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραφε ότι βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, επειδή δήθεν το προηγούμενο βράδυ συγγενικό της πρόσωπο πέθανε σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης και είχε άμεση ανάγκη χρημάτων για τη μεταφορά της σορού.

Στις περιπτώσεις που ο συνομιλητής στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής την πίστευε και προσφέρονταν να τη βοηθήσει, η 39χρονη αναζητούσε τυχαία έναν οδηγό ταξί -μέσω τοπικού τηλεφωνικού κέντρου ή κάποιας πιάτσας ταξί- και τον έστελνε να παραλάβει τα χρήματα. Ο οδηγός έπαιρνε τα χρήματα και τα μεταβίβαζε με τηλεφωνική επιταγή σε άτομο στην Αθήνα, αφού κρατούσε ένα μικρό μέρος για τις υπηρεσίες του. Η παραλαβή των χρημάτων στην Αθήνα γινόταν από άλλα, περιφερειακά μέλη του κυκλώματος και παραδίδονταν στον 65χρονο. Ο τελευταίος τα έστελνε στην 39χρονη στο Ηράκλειο Κρήτης με μεταφορικές εταιρείες, συσκευάζοντάς τα σε δέματα με άλλα είδη. Στην Κρήτη τα παραλάμβανε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο, μέσω του οποίου κατέληγαν τα χρήματα στη γυναίκα.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν περίπου 40.000 ευρώ, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλεφωνικούς αριθμούς, 10 κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωση και της απάτης τελεσμένης και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια και οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

Η έρευνα των αστυνομικών της ασφάλειας Κομοτηνής συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος και τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων σε αυτό.

Κρήτητηλεφωνικές απάτεςΚομοτηνή